Въведение в Интернет маркетинга

2

Въведение в Интернет маркетинга

Стартиращ през началото на 90-те години на миналия век, Интернет маркетингът получи неимоверно развитие – от съвсем опростени текст базирани уеб сайтове, предлагащи единствено информация за даден продукт, до високо еволюирали и завършени онлайн бизнес решения, промоциращи (рекламиращи) и продаващи своята продукция и услуги чрез Интернет.

Днес Интернет маркетинговата индустрия се е превърнала в сложна браншова наука, включваща огромно количество теоретично знание, комбинирано с практически техники. Като наука, Интернет маркетингът се простира от браузъра, с който потребителите сърфират ежедневно из нета, през сървърите, програмирането и кодирането на информацията, за да достигне до икономическата страна на нещата – маркетингът и рекламата.

Интернет маркетинг означава най-общо използването на Световната глобална мрежа (World Wide Web – съкратено WWW) за реклама и продажба на стоки и услуги. В него влизат: банерите и текстовите реклами, имейл маркетингът, интерактивната реклама, афилиейт маркетингът и SEM (Search Engine Marketing), включително SEO оптимизацията (Search Engine Optimization) и Pay-Per-Click (плащане за клик) рекламата.

Предлагам да започнем този курс по Интернет маркетинг със т.нар. Search Engine Marketing (SEM), тъй като това се явява специфична област от онлайн бизнеса. Главната цел на SEM е да увеличи таргетирания трафик (с тясна целева група), този, “докаран” от търсещите машини, посредством органично търсене, платени листи (директории) и реклама. Тук ще се запознаем с основните принципи на SEO оптимизацията, изграждането на линкове (link building) и платени рекламни кампании.

Всъщност, всеки успешен SE оптимизатор трябва да е добре запознат с изискванията на търсачките и да ги спазва, докато създава даден уеб сайт и прилага on-page и off-page оптимизация на страниците му. Има множество важни фактори, оказващи влияние върху класирането на уеб страницата в SE резултатите. Последната тема, която ще засегнем в тези SEM уроци, ще бъде посветена на SE рекламата.

Comments

  • takovbg
    March 31, 2010

    Много е добре статийката. Въвежда в основната терминология по интернет маркетинга.

  • Панайот
    December 14, 2011

    Принтирал съм си блога. Много благодаря пич!!!

Leave a Reply

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*