Гугъл алгоритми. Hilltop и Sandbox.

3

Гугъл алгоритми. Hilltop и Sandbox.

В момента съществуват два други основни термина, които са свързани с начина, по който Гугъл оценява страниците. Това са Hilltop (Хилтоп) и Sandbox (Сендбокс).

Hilltop е алгоритъм създаден през 1999 г. В основата си, той следи за взаимовръзката между т.нар. “Expert” (експертни) и “Authority” (авторитетни) страници. “Expert” се нарича таква страница, която линква към множество други релевантни документи. “Authority” е страница, към която сочат множество “Expert” страници.

На теория, Гугъл открива “Expert” страници и след това оценява високо тези страници, към които линкват те. Пример за типични “Expert” страници са такива, поместени върху сайтове като: Yahoo, DMOZ, сайтове на университети и библиотеки и др.

Терминът Google Sandbox (пясъчник) се използва за отчитане на “възрастта” на уеб страниците и преди колко време са били обновени (е било ъпдейтнато съдържанието им) за последен път. Обикновено, позициите на страниците със старо съдържание се “смъкват” надолу в SERP с течение на времето. Аналогично, страниците с наскоро обновено съдържание първоначално заемат изкуствено завишени (boosted) позиции в резултатите, по-високи отколкото биха заели, ако разчитаха само на своя PageRank. Малко след това, новите страници постепенно губят тези изкуствено завишени позиции и изчезват от топ позициите в търсачката.

Тъй като Гугъл иска да се “увери”, че даден сайт не е създаден с единствената цел да заеме временно високи позиции и да се възползва от тях с рекламни цели. Периодът, през който един уеб сайт не може да заеме високи позиции в SERP е наричан от SEO експертите с израза “сайтът е в Sandbox”. Това може да трае от 6 месеца до 1 година, след което позициите се възстановяват постепенно. Важно е да се отбележи, че не всички нови сайтове попадат в “пясъчника на Гугъл”, което поражда съмнения сред SEO средите дали Google Sandbox филтърът съществува в действителност.

Comments

 • pmihova
  March 24, 2009

  Здравейте! Поздравления за интересния блог!

  По въпроса за престоя в Sandbox съм скептична.

  Наскоро пуснах един сайт, който програмно и като информационна структура е завършен, но трябва да се запълни с информация. Е, излезе ми на първа страница на Google след седмица още докато търсех преводни материали за съдържанието му. Вярно, че ключовата дума е много рядко търсена, но това показваше, че сайта е имал абсолютно минимален или никакъв престой в Sandbox. Още по-странното е, че домейна е съвсем нов, току-що закупен.

  Може би обяснение може да се намери в увеличена честота на обхождане от Googlebot-а или подобряване на алгоритмите за индексиране.

  При всички положения е окуражаващо, че дори и нов сайт може да се класира напред при достатъчно качествено съдържание.

 • Lilacor
  March 24, 2009

  Здравейте г-це Михова,

  Първо искам да Ви благодаря за окуражителните думи, те винаги са добре дошли 🙂
  А сега на въпроса Ви. Да, действително от Гугъл постоянно доразвиват и усъвършенстват своите алгоритми. Това се прави както с цел те да стават все по-обективни, така и за да се избегнат евентуални злоупотреби с тях.
  Google Sandbox е създаден по-скоро с цел да наказва тези сайтове, които са направили опит да “излъжат” алгоритъма на търсачката и да се възползват от него по нечестен начин. За новите сайтове “пясъчникът” вече няма същото значение, както и сама сте забелязала.
  Не е чудно, че още в първите няколко дни след първоначалното индексиране на сайта от Гугъл, той е получил завишени (boosted) позиции. Това е нормално и за съжаление има само временен ефект. Трудното е да задържите този временен ефект и да го превърнете в постоянен. Това се прави основно с постоянно генериране на уникално съдържание и с набавяне на колкото се може повече релевантни backlinks. Поне за момента нещата стоят по този начин.

  Поздрави,

  Николай

 • Година по-късно нещата тук още са почти непроменени.
  В sandbox влизат сайтове, които се стремят да се сдобият с голямо количество входящи линкове още при самото си стартиране.
  Това е излишно и трябва да се прави постепенно (след като сайтът получи pagerank), като се започва с малко, но качествени линкове (без директории), а след като сайтът получи PR, се засилва постепенно.

  Възможните причини за sandbox включват black-hat техники, link spikes, в редки случаи линк ферми, двойно съдържание и още няколко издънки.

Leave a Reply

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*