Гугъл Евърфлъкс (Google Everflux)

0

Гугъл Евърфлъкс (Google Everflux)

Напоследък Гугъл разработва база данни, която се обновява постоянно. Мат Кътс (шефът на Google Webspam team) сподели в личния си блог следната информация:

Гугъл премина към индекс, който се обновява веднъж на ден, а понякога и по-често. Вместо да се превръща в огромно и многоочаквано месечно събитие, Гугъл премина към почти ежедневно ъпдейтване на своя индекс, което породи множество дребни всекидневни корекции, които някои хора наричат everflux.

Търсачката Гугъл разполага с много от т.нар. регионални браншове, като Гугъл Австралия, Гугъл Канада и т.н. Те са модификации на тяхната индекс база и се съхраняват на сървъри разположени в съответните региони. Те са създадени с цел да улеснят потребителите от различните държави при тяхното търсене. Това става като търсачката засича IP адреса на потребителя и го пренасочва към този свой регионален бранш, който смята за най-подходящ. Например, ако търсите по ключова дума на български, Гугъл ще пренасочи търсенето ви към www.google.bg.

Добавянето на сайт в “Главния” Гугъл (Main Google) гарантира добавянето му и във всички регионални клонове на търсачката, след като Гугъл ви индексира, разбира се.

Гугъл използва ботове (паяци, кроулъри), за да обхожда Глобалната мрежа. Те се наричат Гугъл ботове (от англ. – GoogleBot), но идват от множество различни IP адреси. Можете да проверите дали най-голямата търсачка е обходила сайта ви посредством сървърните логове (от англ. – server logs). Потърсете за IP адрес от вида 82.110.xxx.xx и най-вероятно ще откриете потребителски агент дефиниран като GoogleBot (“Googlebot/2.1+(+http://www.google.com/bot.html)”). Потвърдете IP адреса като използвате обратен DNS lookup  и по този начин откриете регистрираното име на машината. По принцип, всички Гугъл ботове носят имена, които завършват на ‘googlebot.com’.

Гугъл безспорно е най-известната търсачка. Освен, че тя обработва по 350 милиона заявки на ден, Гугъл също така включва в търсенето резултати от AOL Search, Netscape Search, Ask.com, Iwon, ICQ Search и MySpace Search. По тази причина, повечето SEO експерти съсредоточават усилията си най-вече върху оптимизация за Гугъл. Ще се съгласите, че в това има смисъл, нали?

Comments

There are no comments yet.

Leave a Reply

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*