Как да разбираме търсачките?

0

Как да разбираме търсачките?

Тази статия е посветена на въведение в търсачките и връзките между тях. Информацията, която ще прочетете тук ще ви помогне да разберете как позициите на един уеб сайт  в дадена търсачка / директория може да повлияе позициите му в другите търсещи машини.

В течение на този курс, терминът SE ще бъде използван като абревиатура (съкращение) на Search engines (от англ. – търсачки).

Търсачките са най-популярният метод, чрез който клиентите от целевата ви аудитория ви намират онлайн. Като такива, те се явяват основно и най-важно средство, посредством което вие ставате откриваеми за клиентите си.

Понастоящем, търсачките по цял свят се обработват около 400,000,000 търсения всеки ден. Тези търсения (заявки) се извършват с помощта на ключови думи. Като правило, ключовата дума представлява кратка фраза, която се състои от две до пет ключови думи, чрез които интернет потребителите опитват да намерят това, което ги интересува. Целта на търсенията може да бъде получаване на информация, намиране на продукти или на услуги.

(За повече информация относно процентния дял на заявките по търсачки, научете на адрес: http://searchenginewatch.com/reports/article.php/2156431).

В отговор на отправена заявка, търсещата машина намира в огромната си база от данни онези резултати, които счете за релевантни (уместни) в случая, отчитайки ключовите думи, които потребителят е използвал. Списъкът може да бъде много дълъг и да включва няколко милиона резултати (имайте предвид, че в днешно време броят на уеб страниците по света надвишават 2.1 трилиона, т.е. 2,100,000,000,000), така че резултатите са показвани по ред на тяхната релевантност, т.е. според това доколко отговарят на ключовата дума, която сте използвали при търсенето. Най-популярната търсачка Гугъл показва по 10 резултата на страница.

Повечето интернет потребители рядко разглеждат резултати, които са позиционирани след третата страница, освен ако не правят някакво социологическо изследване, например. Защо се получава така? Защото в повечето случаи, сърфиращите намират информацията, която им трябва в първите 30 резултата. Ето защо, първите 3 страници в Гугъл са най-силно желаните от SEO специалистите.

Навремето имаше голямо разнообразие от търсещи машини, но сега, след масово прегрупиране и изграждане на партньорски взаимоотношения, останаха само няколко гиганти в бранша. Те държат монопола и са най-предпочитани от интернет потребителите. По тази причина, SEO специалистите са се ориентирали към оптимизация на сайтовете само за най-големите търсачки.

Съществуват – и търсачките са “наясно” с това – по-популярни и непопулярни търсения. Например, нека вземем английската ключовата дума “myrmecology” е далеч по-малко търсена в Мрежата от думата “Web hosting“. Търсачките печелят пари като предлагат специални високи позиции (т.нар. спонсорирани резултати). За популярни термини, като по този начин гарантират, че сайтът ще се появи на първите няколко позиции като така той получава най-добра видимост пред потребителите. Колкото по-търсена е дадена ключова дума, толкова повече трябва да платите, за да я “запазите”.

По нататък ще разгледаме още по-подробно начина на работа на търсещите машини, как са обвързани те помежду си и как могат да са ви полезни във вашия уеб бизнес.

Comments

There are no comments yet.

Leave a Reply

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*