Класификация на търсачките – 2

0

Класификация на търсачките – 2

Докато хората могат да оценят качествените графики и впечатляващите Флаш анимации, паякът не може. Хората не четат META таговете, докато ботовете четат само тях. Само опитните потребители проявяват интерес към сорс кода на дадена уеб страница, търсейки допълнителна информация за нея. Ние хората първо забелязваме най-едрия и атрактивен шрифт на страницата. Паякът, от друга страна, отдава най-голямо значение на текста, който е най-близо до началото и края на уеб страницата и на този “обвит” с линкове.

Може би сте похарчили цяло състояние, за да изградите сайт убиец, който моментално да запленява своите посетители и да печели тяхното възхищение. Дори сте имплементирали много висококачествени Флаш анимации и JavaScript хитрини. На практика, ботът на търсачката е вид програма, която единствено “вижда” къде в сайта има снимки и някакъв код в “

SEO (оптимизацията за търсачки) е решението как да направите своите страници по-лесни за откриване от търсещите машини. Оптимизацията най-често е ориентирана към бот базираните търсачки, които са и най-популярни в интернет пространството. Никой не е казал непременно да избягвате иновациите в дизайна (Flash, JavaScript), вместо това ще ви науча как да ги комбинирате правилно за нуждите на оптимизацията за търсещи машини.

Нека се върнем на принципа на работа на паяка. След като “прочете” вашите страници, той ги компресира (архивира) по специален начин и ги складира в огромната база данни на търсачката. Тази база се нарича индекс. Данните се съхраняват е нея по начин, който е удобен за бърза оценка на релевантността на съдържанието на уеб страницата спрямо отправена заявка. Ако има съвпадение между заявката и контента, ботът извлича тези резултати, които сметне за подходящи в низходящ ред. Това са и резултатите, които виждат потребителите, в отговор на зададените от тях ключови думи за търсене. Процесът на вкарване на вашата страница в базата данни на търсачката се нарича индексиране. След като страницата бъде индексирана, тя се появява в SERP (search engine results pages) за тези думи и фрази, които присъстват най-често в съдържанието й. Нейната позиция в резултатите, обаче, може да варира.

По-късно, когато някой търси по дадена ключова дума с търсачката, вашата страница ще бъде “извадена” от индекса и включена в резултатите. Днешните търсачки използват усъвършенствани техники, с които преценяват доколко релевантна е една страница спрямо зададено търсене. Те взимат под внимание множество on-page и off-page фактори и отрежда на уеб страницата съответна позиция или ранг. Този процес се нарича “ranking (в буквален превод – даване на ранг), а ние ще го превеждаме като позициониране.

Google (www.google.com) е типичен пример за бот базирана търсачка (crawler-based SE).

Comments

There are no comments yet.

Leave a Reply

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*