Класификация на търсачките – 3

0

Класификация на търсачките – 3

Директориите, редактирани от хора, са различни. Страниците, които се съдържат в техните бази, се добавят единствено чрез ръчно събмитване. Директориите, в голямата си част, изискват ръчно добавяне от потребител и използват определени механизми (предимно CAPTCHA снимки), което се прави с цел да се попречи на сайтове да бъдат събмитване автоматично. CAPCHA представлява малка снимка с букви и цифри на нея, която изисква да напишете в клетката отдолу това, което виждате на нея. След завършване на процедурата, вашият линк ще бъде добавен към сайтовете, които чакат одобрение от редактор. Редакторите са хора, това е и основната разлика между директориите и бот базираните търсачки.

Когато редакторите на съответната директория разгледат вашия сайт, единственото, което трябва да решат е дали да го приемат или отхвърлят.  Повечето директории нямат свой собствен механизъм за оценка – те използват различни видими фактори, за да подредят URL-ите (линковете). Такъв начин е азбучната подредба или Google PageRank, например. По-подробно ще обърнем внимание на Гугъл ПейджРанг в някоя от следващите статии. Много е важно да събмитвате сайтовете си с релевантно (подходящо) и прецизно описание. По този начин, вие ще покажете на редакторите на директорията, че се отнасяте сериозно към добавянето на сайта ви в нея.

Базираните на ботове търсачки често използват директориите като източник на нови страници за обхождане (сканиране). В оптимизацията за търсачки добавянето директориите трябва да се третира като сериозна и отговорна дейност.

Бот базираните търсещи машини посещават сайта ви регулярно след неговото индексиране (добавяне в тяхната база данни) и засичат промените в страниците му. За разлика от тях, директориите не работят на този принцип. При тях резултатите са повлиявани от хората. Ако не напишете кратко описание на сайта, който добавяте в дадена директория, редакторите й ще го направят вместо вас. При търсене само тези описания, които са добавени от вас или от редакторите биват сканирани за съвпадения. Това означава, че всякакви промени, които са настъпили в съдържанието на вече добавения сайт, няма да се отразят на неговото описание в съответната директория.

Тъй като директориите обикновено се създават и поддържат от опитни редактори, те често дават по-добре филтрирани резултати. Най-известните и стойностни директории са Yahoo (www.yahoo.com) и DMOZ (www.dmoz.org).

Comments

There are no comments yet.

Leave a Reply

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*