Маркетинг за търсачки (SEM) – I част

0

Маркетинг за търсачки (SEM) – I част

Маркетингът за търсещи машини (от англ. – Search Engine Marketing, съкратено SEM) се превърна в нашумял и все по-често употребяван термин в Интернет пространството. В тази статия ще се спра по-подробно на точните дефиниции (определения), които се отнасят към тази сфера на Интернет маркетинга и връзката й с уеб търсенето и Уеб маркетинга.

Маркетингът за търсачки е по- известен със своята абревиатура – SEM, затова оттук нататък ще използваме за по-кратко това съкращение. Термините, които ще срещнете по-нататък в статията, са основополагащи. Ако сте експерт в сферата на Интернет маркетинга, може би следващите редове няма да представляват интерес за вас, затова можете да ги прескочите. Все пак, съветвам читателите на този блог да четат статиите последователно, за да ги разберат максимално ясно.

SEM е клон (подразделение) на бизнес маркетинга. Неговите усилия са концентрирани в увеличаване на трафика към сайта ви (броят посетители), идващ от търсачките. Освен това, Маркетингът за търсачки има пряка връзка с друг основен SEM показател – конверсията. Конверсията представлява процентът посетители, които са се превърнали в купувачи. Трафикът от търсачки се увеличава чрез повишаване на т.нар. Search engine visibility (видимост през търсачки).

Search engine visibility се отнася до позицията на вашия сайт в резултатите от търсенето за дадена ключова дума. Тази ключова дума се въвежда от Интернет потребителите в полето за търсене, за да получат желан от тях резултат.

Например, ако някой иска да намери и да си купи дигитална камера, той ще се влезе в някоя търсачка (Google, Yahoo!, MSN и др.) и ще напише думата “дигитална камера” в полето за търсене. Google ще отсее, в този случай, 187 хиляди резултата (това са реални цифри, отнесени към момента на списването на тази статия). Ако продавате дигитални видео камери или предлагате сходни услуги, вероятно вашият сайт ще присъства сред тези 187 000 резултати. Тук всичко зависи от това къде точно, сред тези резултати, се намира сайтът ви. Ако той е сред първите две страници с резултати, ще е много по-вероятно Google да пренасочи много посетители и клиенти към него. Ако, обаче, сте да речем на 300-та позиция, едва ли ще някой ще ви намери посредством някоя търсачка.

Заедно с броя и големината на вашите банери / рекламна мрежа, афилиейти и онлайн партньори, понятието SE видимост обхваща още по-широка концепция – уеб видимост (онлайн видимост).

Comments

There are no comments yet.

Leave a Reply

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*