Маркетинг за търсачки (SEM) – II част

1

Маркетинг за търсачки (SEM) – II част

Основните методи за провеждане на SEM са два:

А) Оптимизация за търсачки (SEO)

Б) Използване на PPC (pay-per-click) и включване в платени списъци.

Ще разгледаме тези два SEM метода по-подробно в следващите статии. А сега, още някои основни термини.

Платеното включване в списъци и PPC рекламата на пръв поглед може би ще ви се сторят най-бързите методи за провеждане на SEM, но това не е точно така. Притежателите на уеб сайтове често предпочитат да отделят повече време за прилагане на различни SEO похвати, за да постигнат по-добри позиции за техните сайтове в търсачките.

Органичните резултати са тези, които получавате безплатно, т.е. когато създадете нова уеб страница и я качите в Интернет, след определен период от време ботовете на търсещата машина я откриват. Това става или от само себе си (ботът сам намира страницата с течение на времето) или в следствие на добавянето на страницата в някоя директория. Накрая, когато ботът разчете уеб съдържанието, той включва сайта ви в индекса (базата данни) на съответната търсачка. Оттук нататък, сайтът ви ще бъде откриваем посредством тази търсеща машина, когато потребителите търсят по дадена ключова дума, съдържаща се в страниците му. Придобити по този начин, вашите позиции в резултатите, се наричат резултати от органично търсене или за по-кратко – органични резултати.

Платените резултати действат по различен начин. Тук си плащате, за да включите своя сайт в индекса на търсачката. Освен това, много търсачки предлагат програми от типа “плати за представяне(от англ. – pay-for-performance). Те действат по следния начин. Сайтът ви/ или негова текстова или банерна реклама/ се появяват в резултатите от търсенето по дадена ключова дума по ваш избор. Това са т.нар. спонсорирани резултати (от англ. – sponsored results). В най-честия случай, ще трябва да си платите определена сума за всеки посетител, който е посетил сайта ви от тази търсачки, кликайки на тези реклами.

Едновременното усъвършенстване на двата SEM метода и тяхното оптимално съчетаване ще доведе до максимална откриваемост чрез търсачки (SE visibility). Тъй като нещата постоянно се променят, Интернет маркетинг специалистите трябва да посветят една голяма част от времето и усилията си, за да успеят да поддържат своя сайт в ТОП 10 на резултатите.

Целта на SEM е не просто да се постигне оптимален баланс между органични и платени резултати, но и да се постигне максимална конверсия (брой посетители, които са се превърнали в лоялни клиенти). В наши дни, SEM вече не разчита само на “голи” твърдения, че не трафикът е от основно значение, а колко таргетиран (насочен) и конвертируем е той. Начинът, по който трафикът ви се конвертира, също е от голямо значение. Всъщност, това е по-важно дори от позициите, които сайтът ви заема в търсачките. Например, вашите позиции в търсещите машини могат да са по-лоши от тези на вашите конкуренти, но въпреки това процентът на посетителите, които се превръщат във ваши реални клиенти, може да е в пъти по-висок от този на конкуренцията.

В заключение, SEM има следните 3 основни цели:

  1. Подобряване на уеб видимостта на сайта и привличане на по-голям трафик към него;
  2. Подобряване качеството на трафика – спечелване на високи позиции за ключовите думи, които ще привлекат посетители с най-висок процент конверсия;
  3. Оптимизиране на разходите чрез изключване на тези ключови думи, чиито принос към сайта е малък.

Comments

  • takovbg
    April 7, 2010

    Добра статийка. (soft_tech@mail.bg)

Leave a Reply

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*