Основни SEM методи

0

Основни SEM методи

Основните методи, използвани за постигане на целите на SEM, са: SEO (оптимизация за търсачки) за органични резултати, Bid Management  (управление на разходите) за платени резултати и уеб анализ – и за двете.

Оптимизацията за търсачки (SEO) включва извършване на промени по HTML кода на вашите уеб страници и цялостната структура на сайта. Това се прави с цел, когато ботът (паякът) на някоя търсачка го “прочете” да “разбере”, че съдържанието му е релевантно (обвързано) с ключовите му думи и да го позиционира на по-високи позиции в SERP (от англ. – Search engine results page, т.е. страници с резултати от търсенето). SEO-то също така се занимава с начините, по които можете да увеличите трафика към сайта си, както и своята линк популярност, т.е. броят линкове от други качествени сайтове, водещи към вашия сайт. Това е важно, защото повечето търсачки отчитат линк популярността като един от най-важните SEO фактори.

Bid Management (управление на разходите) се занимава с контрол на разходите, т.е. средствата, които харчите, за да поддържате високи позиции на сайтовете си посредством спонсорирани резултати. Обикновено, всеки се опитва да открие най-добре конвертиращите се ключови думи и групи от ключови думи, за да вложат повече финансови средства в тях. Едновременно с това, е добре да опитвате да ограничавате разходите за ключови думи, които не ви докарват достатъчен трафик. Винаги е за предпочитане да отделяте повече време да подобрявате резултатите от органичното търсене. Това ще ви спести средства от рекламни кампании, тъй като основният ви трафик ще идва по естествен начин – чрез търсачките. До спонсорирани резултати е добре да се прибягва, когато конкуренцията в дадена маркетингова ниша е голяма и позиционирането в ТОП 10 на органичните резултати е много трудно.

Уеб анализът (съкратено УА) има отношение към извличането на информацията, нейното анализиране и последващо използване. Това се прави с цел да изградите профил на посетителите си (техен поведенчески модел), да разберете как ви откриват те, каква е ефективността на маркетинговата и рекламната ви стратегии, на реферал сайтовете ви, какъв е процентът на конверсията… всичко това, взето заедно, оформя т.нар. eCommerce информация за вашия сайт.

Нека обобщим всичко научено дотук в 2 основни точки:

1.    Маркетингът за търсачки, съкратено SEM, обединява всички усилия, насочени към повишаването на уеб видимостта и откриваемостта на сайта ви;
2.    SEM се занимава с органичните и спонсорираните резултати в търсачките;
3.    SEM обединява в себе си методите за SEO, управление на разходите и уеб анализа.

Comments

There are no comments yet.

Leave a Reply

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*