Уеб директориите – полезни или вредни?

1

Уеб директориите – полезни или вредни?

За какво са полезни уеб директориите?

Тъй като уеб директориите се компилират от хора за хора (за разлика от търсачките, които се компилират от ботове за хора), релевантността на списъците с резултати в директориите е много висока. Търсачките са запознати с този факт. Затова почти всеки паяк започва редовното си обхождане на мрежата от директориите DMOZ или Yahoo. Ако сайтът ви фигурира в някоя от тези две най-популярни уеб директории, търсачките ще ви открият още със следващото си обхождане на Мрежата, дори без да сте събмитнали сайта си там. Допълнително, самите директории обикновено имат висок Гугъл PageRank (това е неписано правило).

Когато някоя директория добави сайта ви към своята база данни, тя помества линк към него. Този линк се счита за висококачествен, а това е добре за цялостната ви link popularity. Факторът линкова популярност е особено значим, когато стане дума за оценяване (т. нар. Ranking). Това е така, защото за търсачките, които умеят да анализират контекста на линковете, добавянето към списъка на дадена директория прибавя още по-голяма тежест върху линка, понеже той е придружен с релевантно описание. Такава търсачка е Гугъл.

За какво са безполезни уеб директориите?

При директориите не съществува понятие като “ranking” (оценяване), защото веднъж щом сте били включени към тяхната база данни (индекс), сайтът ви вече е бил оценен в рамките на подходящата категория. Например, по азбучен ред или според неговия Гугъл PageRank. Следователно, концепцията за “оптимизация” няма отношение към понятието директории, каквито са DMOZ и Yahoo.

По отношение на показателя трафик директориите отново нямат особена полза. Процентът на потребителите, сърфиращи из Интернет, които биха предпочели да разглеждат различните категории на една уеб директория вместо да използват някоя търсачка, е пренебрежимо малък. Малко хора са склонни да заделят достатъчно време и да се задълбочат в разглеждането на дървовидната вертикална йерархия на категориите на дадена директория. Следователно, сами по себе си, уеб директориите няма да ви донесат много трафик.

В този блог за SEO оптимизация ще обърнем основни внимание на двете най-важни директории, които са от изключителна важност при подобрението на фактора оценяване (Ranking). Това са Yahoo и DMOZ.

Comments

  • Blinky
    March 7, 2013

    Интересна статия. И аз бих добавил няколко неща към нея. От известно време насам директориите (независимо какви) се смятат за сайтове, от които не може да вземеш много силен линк. На това се отговаря по 2 начина – така е и не е така. В интерес на истината има няколко добре поддържани и важни за търсачките директории, които имат хюмън едит (човешка редакция), която се прилага всеки път след добавянето на даден сайт/блог или друг ресурс. Въпросните директории са както безплатни (DMOZ), така и платени (Yahoo, business.com). Плаща се за ревщ, което не прави директорията продаваща линкове, което се следи розко от Google.

    Но това бяха качествените. Има толкова много некачествени, че прибавянето им там би могло да навреди. Говоря за еднодневки, регистрирани, за да генерират трафик от съдържанието си, и като сателити на други сайтове. Такива директории си личат от далеч. И принципа тук за качеството е запазен. Колкото по-качествена е една директория, толкова повече линка от там носи ползи на SERP-а. 😉

    Продължавайте в същия дух с писането на такива интересни статии. Успехи.

Leave a Reply

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*