Хибридни и Мета търсачки

0

Хибридни и Мета търсачки

Хибридни търсачки.

Някои търсачки също имат и интегрирана директория към тях. Те съдържат уеб сайтове, които вече са били дискутирани или оценявани. Когато се отправи запитване към една хибридна търсачка, сайтовете, които вече са оценени, обикновено не се сканират за съвпадения – потребителите трябва изрично да ги изберат. Дали един сайт ще бъде добавен към директорията на хибридната търсачка е основно комбинация от качество на съдържанието и известна доза късмет. Понякога собствениците на сайтове могат собственоръчно да кандидатстват за оценка на своя сайт, но няма никаква гаранция, че той ще бъде прегледан и добавен към директорията (списъка).

Въпреки, че Yahoo и Google, бяха споменати в предишните статии като типични представители съответно на директория и бот базирана търсачка, в същността си те са хибридни търсещи машини. Такива са и повечето популярни търсачки в днешно време. Като правило, хибридните търсачки предпочитат едни типове списъци пред други. Например, Yahoo предпочита да се “допитва” до своята директория (списък сайтове, добавяни от хора), докато Google предпочита да се доверява на своите ботове.

МЕТА търсачки.

Друг подход към търсенето в необятния Интернет е използването на т.нар. Мета търсачки, които комбинират резултатите от няколко търсещи машини едновременно. Една и съща заявка бива преведена на няколко езика, с цел да се намери търсената информация от потребителя. Резултатите от търсенето са обединени в един единствен списък с резултати. Този тип търсене позволява на потребителя да покрие огромно количество материал по ефективен начин, като се оставя място за допустими неточности при търсенето по ключови думи на различните езици.

Примери за Мета търсачки са MetaCrawler (http://www.metacrawler.com) и DogPile (http://www.dogpile.com). MetaCrawler препраща съответната заявка до 7 от най-популярните търсачки (включително AltaVista и Lycos), след което компилира (обединява) получената информация и я доставя на потребителя под формата на лист с резултати.

Comments

There are no comments yet.

Leave a Reply

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*