DMOZ Директория

0

DMOZ Директория

DMOZ / ODP (www.dmoz.org)

DMOZ е абревиатура, която означава “Directory.MOZilla”. Другото име на тази директория е ODP (Open Directory Project). DMOZ представлява многоезична отворена Интернет директория, собственост на Тим Уорнър, която се поддържа от общност на доброволни редактори.

След като от Гугъл решиха да премахнат линковете към DMOZ от страниците с резултатите си (SERP), ODP загуби част от важността си. Въпреки това, добавянето на сайт в отворената директория все още е извънредно полезно за позициите и цялостната уеб видимост на уеб сайта ви.

За да събмитнете сайт в DMOZ трябва да посетите началната им страница, след което да намерите най-подходящата категория за сайта ви и накрая да кликнете върху “Suggest URL”. За разлика от Yahoo директория, в ODP не трябва да добавяте вашия сайт в главна категория. Напротив, потърсете възможно най-подходящата подкатегория и го добавете в нея.

Ако добавите сайт в неподходяща за него категория, редакторът на тази категория ще трябва да го премести собственоръчно в правилната такава. За да стори това, той ще трябва да разгледа подробно сайта ви и да открие подходящата за него категория, за да го добави в нея. Всичко това отнема време и повечето DMOZ редактори няма да го направят. Те просто ще отхвърлят кандидатурата ви. Така, че бъдете много внимателни, когато избирате категория за сайта си. Добра идея е да разгледате всички подкатегории на избраната от вас основна категория, както и да разгледате различните търсачки, които използват резултати от ODP. Такива са Гугъл и всички търсачки от неговото семейство – AOL Search and Netscape Search, както и AltaVista и Lycos. Използвайте търсене по вашата основна ключова дума / фраза и вижте кои категории отговарят на нея. Изберете тази от тях, която е най-релевантна със съдържанието и насочеността на уеб сайта ви.

Създайте запленяващо заглавие и описание, което съдържа основните ви ключови думи. Нека те бъдат максимално професионални и искрени, без рекламни послания в тях (било то скрити или явни). Накрая завършете регистрацията си.

Добавете основния си URL в най-подхождащата му подкатегория. Ако имате вътрешни страници, които съдържат много и релевантна информация, можете да се опитате да ги събмитнете към втора подкатегория.

Информация от типа “последно обновяван на” (от англ. – last updated on) може да бъде много информативна за редакторите, особено, ако сайтът ви е бил обновяван съвсем наскоро. Както при Yahoo директорията, уверете се първо, че в сайта ви няма неактивни (счупени) линкове, както и липсващи снимки и графики, ако сте прилагали такива.

Не добавяйте повторно сайт в ODP, ако вече сте подали заявка за добавяне, бъдете търпеливи, одобрението отнема от 2-3 седмици, до 2-3 месеца. Ако не сте  получили имейл, че не сте одобрени, значи няма повод за притеснение. Това е по-скоро добър знак.

Reblog this post [with Zemanta]

Comments

There are no comments yet.

Leave a Reply

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*