Google AdWords

6

Google AdWords

Google AdWords е световният лидер в pay-per-click рекламата. Неговите реклами се показват не само в SERP-а на Гугъл, но също и в тези на неговите партньори – AOL search, About.com и хиляди други сайтове, които публикуват AdWords реклами. Гугъл има интересна система за оценяване на реклами, в която те не се оценяват по сумата, която рекламиращите са готови да заплатят за 1 клик, а по комбинацията от предложената цена и показателя “click-through ratio”. CTR е показател, чрез който се измерва успехът на една онлайн рекламна кампания. Формулата, по която се изчислява CTR е:

CTR (Click-through-rate) на 1 реклама = Брой кликвания върху рекламата / Общ брой импресии на рекламата (колко пъти е била показана).

Например, ако един банер е показан общо 100 пъти, от които върху него е било кликнато 1 път, то стойността на показателя CTR е 1%.

Гугъл максимализира своя годишен приход по формулата:

Revenue to Google = Bid x CTR x Views, което в превод означава: Годишен приход = Предложена цена x CTR x Брой преглеждания.

Ето така, най-популярната търсачка поощрява малките фирми в бранша, като им дава възможност да бъдат реални конкуренти на големите имена в сферата на рекламата. Една малка рекламна фирма не може да се мери по показателя “цена на клик” (CPC – cost-per-click) с някоя по-голяма такава, но може съвсем успешно да я конкурира по отношение на коефициента CTR.

Рекламите AdWords могат да съдържат максимум 95 символа: 25 за заглавието и две линии от по 35 символа за описанието. Също така има и поле за визуализиране на URL-а на сайта (не се брои като символи).

AdWords дава няколко възможности на рекламиращия да таргетира своите ключови думи, както следва: broad matching, exact matching, phrase matching, and negative keywords. На български език те биха звучали горе-долу по следния начин: разширен подбор, точен подбор, подбор на фрази и негативни ключови думи. Опциите за подбор (matching options) служат, за да дефинирате доколко тясно да е обвързано търсенето по дадена ключова дума с резултатите показвани от AdWords.

Ако рекламиращият е избрал [тенис топка] за ключова дума (средните скоби означават, че става дума за точен подбор), рекламата ще се показва само, ако потребителят търси по ключова дума тенис топка. Ако пък е избрал “тенис топка” (кавичките означават подбор по фраза), рекламата ще се визуализира при търсене за всякакъв вид тенис топки, например червена тенис топка, жълта тенис топка или просто тенис топка. Накрая, ако рекламиращият е спрял избора си на тенис топки  (без кавички или скоби, което означава разширен подбор), рекламата ще се показва дори, ако потребителят търси по ключова дума тенис ракети “Уилсън”, например.

При т.нар. негативни ключови думи, рекламиращите могат да забранят техните реклами да се показват при търсения по зададена ключова дума. Например, разпространителите обикновено биха добавили –безплатен, –безплатно към негативните ключови думи, като по този начин ще избегнат таргетирането на тези потребители, които търсят безплатни стоки и услуги.

Можете да научите повече за Google AdWords на адрес:  http://adwords.google.com

Reblog this post [with Zemanta]

Comments

 • Niko
  March 27, 2009

  Браво, добра статийка, отново! Поздрави от Варна!

 • Lilacor
  March 27, 2009

  Мерси, Нико!

  Радвам се, че ти е харесала 🙂

 • tsvetkoff
  March 27, 2009

  Уондърфул.

  Много полезно и ясно обяснено, а в същото време не се получава километрична страница текст, с който мога да осъмна пред компютъра. 🙂

  До сега не съм се възползвал от тази услуга и научих полезни неща.

 • Аз пък получих ваучер за Adwords на стойност $25 от хостинг компанията ми, ама да видим кога ще подкарам рекламите 🙂

 • Lilacor
  March 27, 2009

  Благодаря на всички ви за коментарите, бият всички досегашни рекорди 🙂

 • Recession Proof Jobs
  April 4, 2009

  Interesting information, I love reading anything Google Adwords related.

Leave a Reply

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*