On-page фактори, имащи значение за Гугъл

2

On-page фактори, имащи значение за Гугъл

Сега, когато вече се запознахме най-общо с off-page факторите, които оказват най-голямо влияние върху Гугъл, нека обърнем вниманието си и към on-page факторите. Това е важно да се направи преди да започнем да добавяме сайта си по търсачки и директории.

Гугъл не отдава значение (тежест) на META keyword тага, когато отчита релевантността на дадена уеб страница. Съдържанието на META description тага се взима в предвид от Гугъл само при описанието на сайта ви в резултатите от търсенето, т.е. играе роля само за потребителите, но не и при отчитането на релевантността.

Понастоящем META таговете не влияят директно на позициите на един сайт в SERP. Те могат да са от полза само като допълнителен източник на информация за интернет потребителите.

Когато се прави Гугъл оптимизация, уверете се, че използвате правилните ключови думи за целите на вашата онлайн кампания. Ето няколко съвета за основните фактори, които оказват влияние върху една успешна оптимизация за Гугъл:

·    Име на домейна – важно!
·    Първи думи в TITLE тага; HTML заглавни тагове от H1 до H6;
·    ALT текст, който да описва снимките, ако имате такива;
·    Качествено съдържание на заглавната страница – постарайте се да имате поне 300 думи на индексната си страница, но запомнете, че не бива да криете никаква част от уеб съдържанието си от своите потребители, за да не рискувате Гугъл да ви банне (МНОГО ВАЖНО!);
·    Линк текст на изходящите ви линкове;
·    Падащите менюта да бъдат създадени с помощта на SELECT таг;
·    Накрая, маркирайте основните си ключови думи с BOLD (удебелен шрифт).

В допълнение към това се опитайте да концентрирате своите страници около една основна теза. Използвате синоними за най-важните си ключови думи и фрази. Придържайте се стриктно към тази основна тема и осигурявайте качествен, уникален контент.

Страниците, които са оптимизирани за Гугъл, ще се класират много по-добре, ако към тях водят поне няколко изходящи линкове, които идват от сайтове със сходна тематика. Те ще повишат репутацията и ще превърнат страниците ви в “Authority” (авторитетни).

Гугъл също взима под внимание колко други сайтове, извън вашия домейн, сочат към вашия и отчита т.нар. “Importance rating” на всеки от тези референтни сайтове. Колкото по-ценен е даден уеб сайт за Гугъл, толкова по-високи позиции в SERP ще получи той. Според Крейг Силвърстейн от Гугъл:

Изходящите линкове (External links), които водят от вашия сайт към други, могат да губят своята тежест. С други думи, ако поставите 10 000 изходящи линкове, всеки от тях ще е с много по-малка тежест, отколкото ако сте поместили линкове към само 5 други уеб страници. В заключение, колкото по-малко линкове към други уеб ресурси помествате на своя сайт, толкова по-голяма тежест има все от тях.

Comments

 • rid
  October 19, 2009

  Поздравления за полезната информация в целия блог, както и за оптимизацията по ключова дума “уеб дизайн” :D.

  Понеже в темата става дума за on-page оптимизация ми се иска да те попитам нещо. Имаш ли наблюдения дали големината и цвета на буквите влияят пряко върху това как ги възприема google. Например ако един таг е стил-нат през css до големината и цвета на целия текст и дори не е болд възприема ли се със същата тежест както обикновен таг ? И обратния случай – ако имаме дума която се намира в таг и само тя е с увеличен размер на буквите и/или променен цвят това ще увеличи ли нейната тежест? Дано се изразих достатъчно ясно :).

  Пожелавам ти всичко най-добро и още по-големи успехи за вбъдеще!

 • rid
  October 19, 2009

  Не съобразих, че таговте ще се strip-нат. В първото изречение говоря за таг “h1”, а във второто за таг “p”.

Leave a Reply

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*