Стъпка 3: Оптимизиране на структурата на уеб сайта

0

Стъпка 3: Оптимизиране на структурата на уеб сайта

Нека започнем тази 3-та подред секция на SEO блога с въведение в оптимизацията на структурата на един уеб сайт. За начало бих искал да обърна внимание на един интересен цитат от Шари Туроу (Shari Thurow), автор на книгата “Search Engine Visibility“, уважаван SEO експерт с огромен опит в оптимизирането на сайтове за търсачки.

Ето какво казва той:

“Архитектурата на един уеб сайт е нещо, което лично аз смятам, че е погрешно възприемано от SEM специалистите. Каква е причината? Много Интернет маркетинг специалисти специализират САМО в сферата на SEM или САМО в сферата на SEO. Тяхната работа не е да създават user-friendly уеб сайтове, те не провеждат usability тестове (тестове за нивото на ползваемост) върху layout-a на уеб страниците, не изработват техния Уеб дизайн, нито създават навигационните схеми на сайтовете, които са се заели да рекламират или оптимизират.”

Разбира се, SEO гуруто Шари е напълно прав. Когато са проектирани правилно от гледна точка на навигация и линк архитектура, уеб сайтовете могат значително по-лесно да заемат високи позиции в SERP, докато ако това не е така, всички усилия, които сте вложили в on-page оптимизация на сайта си могат да се окажат напразни.

Архитектурата на един сайт не спада директно към категорията on-page SEO фактори, защото тя не се занимава със самия HTML код на сайта. Изключения правят случаите, в които става дума за текстовото съдържание на линковете и навигационните менюта, т.нар. анкор текст. Архитектурата на сайта се отнася по-скоро до организирането на файлове и директории и изграждането на солидни връзки помежду им.

Както вече много добре знаем, когато ботовете на търсачките обхождат даден сайт, те преминават от една негова уеб страница на друга, следвайки линковете между тях. Повечето ботове имат предварително зададена максимално допустима дълбочина на обхождане (crawl depth), след достигането на която, те спират да обхождат сайтовете. В тази нова глава от дисциплината оптимизация за търсачки, ще се опитаме да открием най-удачния начин за оптимизиране на линк структурата на сайтовете така, че тяхното индексиране от търсачките да е максимално улеснено. Запомнете следната проста зависимост. Колкото повече индексирани страници има сайта ви, толкова повече нараства вероятността да бъдете намерени в SERP на търсачките по релевантните за вас ключови думи.

Колкото по-голям е един уеб сайт, толкова повече нараства необходимостта от това той да има добра линк структура. Идеята на оптимизирането на архитектурата на сайта се крие в постигането на максимална достъпност до него по отношение на ботовете. Разбира се, това важи само за страниците, които искате да бъдат обходени от паяк, защото има и такива, които нарочно не искате да бъдат посетени от такъв.

В този нов раздел ще се опитам да покрия следните теми:

  • Как уеб директориите се настройват (сетват) на сървъра;
  • Как се изгражда и оптимизира правилна навигация на сайт;
  • Какво е URL структура на сайт и как се изгражда cross-linking система между отделните страници на един сайт.

Приятно четене 🙂

Comments

There are no comments yet.

Leave a Reply

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*