Създаване на SEO-friendly Sitemap

7

Създаване на SEO-friendly Sitemap

Sitemap (карта на сайта) често биват подминавани с безразличие от уебмастърите. Тяхната стойност както за потребителите, така и за търсачките, често се подценява, което е голям пропуск от гледна точка на SEO оптимизацията.  В тази статия ще се опитам да обясня защо.

Какво е карта на сайта (Sitemap)?

Казано най-общо, това е уеб страница или страници, които съдържат списък с линкове към всички други документи от сайта ви. Теоретично погледнато, такава страница е създадена с идеята да даде на потребителите бърз и улеснен достъп до всички части на сайта, без да им се налага да сърфират из всички негови секции. Картата на сайта също има за цел да елиминира нуждата от поставяне на линк от началната страница към всички останали страници.

В последните няколко години картите на сайтове се превърнаха във важен SEO фактор – те могат да се използват за насочване на ботовете на търсачките към всички богати на съдържание страници в сайта. Това е особено валидно за големи сайтове, където повечето страници се намират на повече от 3-4 клика разстояние от началната страница и потребителите трябва да преминат през голям брой секции и подсекции, за да достигнат до търсеното от тях съдържание.

Ако сайтът ви има няколко стотин уеб страници и повече, трябва сериозно да се замислите за удачно групиране на информацията в него по секции и подсекции, с цел улесняване на цялостната му навигационна структура. Това също така означава, че паякът ще трябва да свърши много работа, докато индексира всички страници от големия ви сайт. Това е и основното предимство на картата на сайта (sitemap) – чрез нея улеснявате максимално работата на ботовете и си гарантирате, че всичките ви страници ще бъдат включени в SERP на Гугъл и другите търсачки. Излишно е да казвам колко важно е това, нали? Страница, която не е индексирана, все едно не съществува за търсачките.

Нека обобщим основните причини, поради които е важно да използваме Sitemap за своя уеб сайт:

 • Sitemap помага на ботовете да достигнат максимално бързо до всички страници от сайта и да ги индексира. При сайтове с много страници и deep link структура, на паяците ще им е нужно много време и допълнителни усилия, за да открият и обходят всички техни страници. Създавайки една единствена страница, съдържаща линкове към всички останали страници на сайта, вие значително улеснявате паяците и се подсигурявате, че никоя страница от него няма да остане неиндексирана;
 • Sitemap ви дава възможност да разпределяте PageRank към страниците, които се нуждаят от него най-много. PageRank е важна част от алгоритъма на Гугъл, но разпределянето му между желаните от вас уеб страници може да се окаже истинско предизвикателство. Затова, вместо да пълните началната страница на сайта си с internal links (вътрешни линкове), по добре създайте карта на сайта си, която да свърши тази работа вместо вас;
 • Sitemap може да бъде използвана за много по-напредничави и специфични PageRank дейности. Нека си представим, че нашият уеб сайт има  страница озаглавена “За нас”, чиято основна цел е да дава информация на потребителите, а не на търсачките. Ако поставим линк към нея от всяка друга страница на сайта ни, това ще се отрази на нейния PageRank – той ще нарасне. Ние, обаче, едва ли бихме искали това да се случи, защото това си е пилеене на ценен link juice. Затова, вместо да правим горното, ние просто поместваме линк към страницата “За нас” в нашата sitemap. По този начин ще обвържем с вътрешни линкове само най-важните откъм PageRank страници от сайта ни.

Comments

 • Maya
  September 4, 2009

  Привет! Поздравления за ценните материали. Изчетох доста от статиите и ми бяха изключително полезни. Възникна един въпрос обаче по повод горната тема. Ако имаме сайт с много продукти, трябва ли да се погрижим да включим И всяка една от страниците на отделните продукти в sitemap-a? С уговорката, че тези точно индивидуални страници за всеки продукт са статични.

  Поздрави!
  Мая

 • Lilacor
  September 8, 2009

  Здравей Мая,

  Благодаря за проявения интерес и хубавите думи. Какво имаш предвид под “всяка една от страниците на отделните продукти в sitemap-a”? Създавайки sitemap посредством някакъв sitemap генератор (аз лично ползвам за тази цел сайта http://www.xml-sitemaps.com/, върши чудесна работа!) ти включваш всички страници на сайта си в него (основни категории, подкатегории, продуктови страници и т.н.) 🙂 Мисля, че няма да имаш грижи, просто опитай този туул и ми пиши после дали си останала доволна.

  Поздрави,

  Николай

 • Maya
  September 8, 2009

  Здравей, Николай!

  Да, този инструмент точно пробвах, част от генерирания sitemap беше ОК, друга част – не.

  Ще опитам да обясня отново за кое не съм сигурна.
  Ако имаме стотици на брой продукти и всеки продукт си има собствена статична страничка.
  Необходимо ли е ВСЯКА една от тези странички също да се заяви в sitemap? Тогава ще трябва да се направят отделни sitemap файлове както четох в съветите на Гугъл. Но това ще означава и че ще трябва да се актуализират всеки път, щом има някаква промяна в продуктите… иии от там следва ли, че ако на ден качвам по няколко продукта и то не на един път, ще трябва също толкова пъти да обновявам sitemap файловете си…

  Поздрави отново,
  Мая

  P.S. има ли начин за известяване по e-mail за коментари по темите тук 🙂

 • Lilacor
  September 9, 2009

  Здравей Мая,

  Тези продукти, които имате дублират ли се по съдържание или са уникални? Ако се дублират, според мен дори е добре да присъстват само по 1 път в сайтмапа, защото иначе сайтът ви ще генерира огромно количество duplicate content. Ако са уникални, определено ще е добре да са включени в сайтмапа.
  Какъв е проблемът с тази част от сайтмапа, която не е била ОК? Какво не е било както трябва при генерирането на файла?

  Поздрави!

  P.S. За съжаление не съм включил такава опция, просто коментарите са малко засега и не съм предвидил такава. Може би за напред ще добавя 🙂

 • Maya
  September 9, 2009

  Привет, отново!

  Нямаме продукти с дублиращо се съдържание.
  Относно автоматично генерирания sitemap – приоритетите не бяха много коректни, също беше захапал някакви линкове, които изобщо не съществуват. Трябва да направя справка с програмиста ни защо ли така се е получило (става дума за динамично-генерирани адреси). Аз съм далече от мисълта, че автоматичната работа може да свърши всичко на 100%. Генератори като този помагат до толкова, до колкото да спестят писане, но си иска човек да пипне после нещата допълнително.

  Поздрави 🙂

 • Ипотпал
  October 9, 2009

  Много хубави съвети има тук. Хвала ти, че ги споделяш, а не си ги пазиш за себе си.
  Поздрави

 • иво
  October 26, 2010

  Трябва да си призная, че от българските сео блогове, този ми допада най-много. По едно време нещо беше спрял да пишиш, но да се надявам, че е било поради липса на време.
  Директно на въпроса. Аз също ползвам горния сайт за създаване на sitemap. Обаче за сайтове с кирилица като българските, всичко излиза на маймуница. Има ли някои друг вариант, който да препоръчаш.

  п.п. Вярно сложи опция за абонамент по ел. поща за коментари и статии, че така хич не е удобно.

Leave a Reply

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*