Създаване на SEO & Visitor Friendly карта на сайта

2

Създаване на SEO & Visitor Friendly карта на сайта

Създаването на карта на сайта (Sitemap) ви дава двойно предимство, предлагайки на вашите посетители повече удобство и по-приятно браузър изживяване, като едновременно с това е и много удачен начин за правилно насочване на вашите SEO усилия. Уверете се, че сте създали карта на сайта си – това без съмнение ще окаже много ползотворно влияние върху цялостната ви Интернет маркетинг стратегия.

Предлагам ви кратък списък с подбрани съвети за това как да създадете ефективна (SEO-friendly) карта на сайта си.

Картата на сайта ви трябва да е линкната само от началната страница на сайта ви и от никъде другаде, защото ще искате търсачките да намерят вашия sitemap директно от индексната страница на сайта ви и да го последват оттам. От гледна точка на дистрибуцията на PageRank, линкването към картата на сайта ви само от началната страница ще спомогне до по-бързо разпространение на стойността на този показател из страниците на сайта ви.

Ако имате сайт с над 50 страници ограничете броя на страниците, които са включени във вашата карта, до 30. В противен случай рискувате да бъдете нарочени за линк ферма от Гугъл и другите търсачки. Ограничавайки се до 30 sitemap линка ще направи картата ви много по-лесна за разчитане за човешките посетители на сайта. Тази стъпка може да означава да разделите картата на сайта на няколко страници – не се притеснявайте от това, единственото за което трябва да се уверите е, че всяка секция от картата ви линква към следващата. В противен случай, както търсачките, така и хората ще загубят интерес и ще напуснат сайта, ако попаднат на счупен линк.

Анкорът на всеки линк от картата на сайта трябва да бъде наситен с ключови думи и да линква директно към оригиналната страница. Винаги използвайте такива анкор текстове, които могат ви помогнат в позиционирането на сайта ви в SERP. Включете откъс от около 10-20 думи, които да “обливат” (ограждат) всеки sitemap линк. По този начин, вие ще създадете повече съдържание за търсачките, а хората ще могат да видят за какво точно се отнася дадена уеб страница преди да я посетят. Освен това, описанията помагат да се намали показателят плътност на ключовите думи до по-ниски (приемливи) нива, в случай, че те са завишени. Не на последно място, уверете се, че темплейтът, който сте решили да използвате за картата на своя сайт си подхожда с цялостната визия на сайта ви.

Като решение на проблемът с индексирането на големи уеб сайтове, Гугъл предлагат своята Sitemap програма. От гиганта твърдят, че тяхната Sitemap Technology е създадена именно с тази цел – да спомага за по-бързото индексиране на сайтовете (http://www.google.com/webmasters/sitemaps/docs/en/about.html). Идеята е, че по този начин вие информирате Гугъл за своя сайт, броя на неговите страници, честотата на обновяването на съдържанието в него и дали това става на редовен или на произволен принцип. Също така, по този начин вие ще можете да  видите сайта си от гледна точка на търсачките, т.е. да се осведомите за грешки от най-различен характер (https://www.google.com/support/webmasters/bin/answer.py?answer=35120&topic=8474).

Това е напълно безплатно и по този начин ще можете да индексирате нови или променени стари страници, като своевременно да се информирате дали сте в крак с последните промени в стандартите и изискванията на Гугъл.

Comments

  • Марто
    July 25, 2009

    Къде е сайтмапа на този блог?

  • ivo
    January 4, 2010

    За първи път попадам на блога и мога да кажа,че това е един от най-добрите относно Search Engine Optimization в България.Продължавай в същия дух и на мен лично ще ми е интересно ако има повече за link building,link juice и всичко свързано с т.нар.”backlinks”.

Leave a Reply

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*