META Robots таг

0

META Robots таг

Роботи

Съществуват 2 начина, с които можете да ограничите ботовете на търсачките да обхождат сайта ви или отделни негови страници. Единият е да поставите т.нар. META Robots таг в HEAD секцията на своя сайт (действа само за тези страници, в чийто header е поставен), а вторият – посредством добавянето на специален файл с инструкции наречен “robots.txt“, който да поставите в основната директория (root directory) на сайта ви.

Роботите са полезни по отношение на SEO оптимизацията откакто стана известно, че ботовете имат определен лимит от уеб страници, до който индексират даден уеб сайт. Какъвто и да е този лимит, едва ли бихте искали да разхищавате резервите на паяците, позволявайки им да индексират файлове, които не са оптимизирани или не са замислени с цел да бъдат индексирани от търсачките.

Появи се нужда и от създаването на “robots.txt” файл, чиято основна цел е да пречи на претоварването на сървърите от т.нар. Rapid-fire (скорострелни) заявки или непрекъснато безсмислено индексиране на едни и същи файлове. Ако имате дублирано съдържание някъде из сайта по някаква причина, същото може да бъде контролирано като му забраните да бъде индексирано от търсачките, като оставите само уникално съдържание. По този начин не само ще избегнете наказания за дублирано съдържание, но и ще Подобрите своите шансове за по-добри позиции в SERP. Не на последно място, може би най-голямото предимство на “robots.txt” е, че уебмастърите могат да скриват (правят недостъпни през търсачките) на файлове, чието съдържание искат да остане недостъпно за потребителите.

META Robots таг

META Robots тагът е таг, разположен в HTML кода на сайта, който инструктира ботовете на търсачките кои страници от него да индексират и кои – не. Използвайте този таг, за да зададете тези уеб страници, които искате да останат недостъпни за търсачките и съответно за потребителите (например: форми за попълване и книги за гости).

В HTML кода на една уеб страница стандартният Robots META таг изглежда по следния начин:

<meta name=”robots” content=”index, follow” />, където

“index” означава на търсачката й е позволено да индексира съответната страница, а “follow” – че й е позволено да търси други страници, към които водят линковете от тази.

Можете лесно да инструктирате търсачката да не индексира дадена страница като промените показаните по-горе показатели от “index, follow” на “noindex, follow” или на “noindex, nofollow”, ако не искате нито да я индексира, нито да следва линковете излизащи от нея.

Robots META тагът трябва да бъде поставен е HEAD секцията на вашия HTML код. Някои търсачки не поддържат този таг само използването на универсалния Robots Exclusion Protocol.

Comments

There are no comments yet.

Leave a Reply

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*