Добавяне на сайт в търсачките

1

Добавяне на сайт в търсачките

Ако имате сайт, чакащ обхождане от “паяк”, плановете ви наистина могат да се провалят, тъй като няма никаква гаранция, че ботът ще индексира вашия сайт. Тук от полза ще бъде добавянето на сайта в търсещата машина.

Единственото, което  трябва да запомните е, че добавянето не води до непременно индексиране, а индексирането не води до високо позициониране в SERP. Обаче, ако веднъж сайтът вече е индексиран, нещата започват да попадат във ваши ръце, тъй като знаете, че търсачката ви наблюдава и целите по-високо позициониране, чрез оптимизация, добавяне на качествено съдържание, изграждане на по-стабилни връзки и т.н.

Преди добавянето на страници, трябва да се осигури съществуването на карта на сайта (sitemap). Тогава е нужно добавянето само на началната страница, тъй като цялото останало съдържание ще бъде намерено с помощта на тази карта. А ако не са намерени, ръчното им добавяне ще свърши тази работа.

В някой търсещи машини добавянето е платено. След като огледате първата част за връзките между търсещите машини, преценете  дали си струва да плащате за добавяне и дали сайтът ви ще се покаже и в други търсачки, което също може да се превърне в приличен източник на трафик.

Сега ще се запознаете с няколко основни и интересни стратегии при добавяне на сайт в търсачки, които може би ще искате да пробвате, след като сте ги прочели внимателно:

1. Първото е добавянето на сайта в Yahoo! Site Match. Плащат се 49$ за добавянето, обаче, след това единственото, което се прави, е да се изчака сайтът да се позиционира добре. След това се деактивира Site Match. По това време Yahoо! трябва да си обхожда сайта постоянно. След деактивирането е възможен спад в позицията на сайта в страниците с резултати, но този спад ще е временен, особено след добра оптимизация.

2. Когато развивате нов сайт, вие искате трафик и излизането му на по-предни позиции в SERP колкото се може по-скоро. След завършването на всички стъпки при SEO оптимизация, споменати по-рано на този SEO курс, и след направата на карта на сайта, е добре да добавите своя сайт в Yahoo! Search.

Тъй като сайтът е нов, за предпочитане е да се използва програмата Yahoo! Search Marketing “Search Submit Express”, която ще ви помогне при индексирането на страниците, като ще съкрати срока до около седмица. Не забравяйте, обаче, че това е pay-per-click програма, която ще ви взима толкова, колкото пъти са отворили вашата връзка. Ако сайтът е нов, не се притеснявайте, защото няма да привлече много посетители, следователно няма и да загубите много пари.

След всичко това, добавете в Open Directory Project (DMOZ). Добавяйте към каквито и да са директории, само да са във вашата област. Все пак, не прекалявайте – 2-3 директории са напълно достатъчни, иначе ефектът може да е отрицателен. Друг вариант е About.com, където можете да добавите своя сайт, ако отговаря на условията. След всичко казано дотук, прекарвате време за популяризирането на връзката.(обсъдено по-надолу в стъпките).

Добавянето  в Yahoo! Directory помага при разпространяването на сайта, когато дойде време да се изчисли позиционирането му в SERP на Гугъл. По това време Гугъл ще трябва да намира сайта ви чрез връзки от други страници. Ако искате да видите позиционирането на вашия сайт, лесно можете да го направите чрез програмката WEB CEO, която има и безплатна версия за тестване.

Изключете всички pay-per-click програми, когато вече се изкачили нагоре в класирането, и продължете да покачвате позицията си като оптимизирате и обновявате своите страници. Разбира се, не бива да изключвате PPC програмите, ако сте намислили да ги превърнете в по-сериозна част от маркетинг стратегията си.

3. Нека си представим, че имате съществуващ уеб сайт, създали сте няколко богати на уникално съдържание страници и сте ги оптимизирали. Сега искате да се индексират и да постигнете максимално високо позициониране.

Първо, ако главната ви страница и картата на сайта са вече индексирани, не правете нищо. „Паякът” на Yahoo! би трябвало сам да намери остатъка от сайта и след това да го индексира – същото и е при Google. Това, на което трябва да се обърне повече внимание, е популярността на линка. Трябва да вземете колкото се може повече линкове от други авторитетни и по-високо класирани страници по вашите основни ключови думи.

Следва продължение…

Comments

Leave a Reply

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*