Линкове

11

Линкове

Връзките или „линковете” (от англ. език – links) служат като пътища от един сайт към друг. Интернет е изграден на основата на линкове. Линковете се виждат на монитора и след натискане върху някоя връзка, бивате пренасочени към друг сайт или към друга секция на същия сайт.

Връзка, поставена на сайта ви, която пренасочва към друг сайт, се нарича изходяща, което означава, че тя насочва поребителите и ботовете извън вашия сайт. Ако имате линк, сочещ към друга страница на вашия сайт, тази връзка се счита също за изходяща. Алтернативно на това, връзките, пренасочващи към вашия сайт, са входящи.

Съществуват и реципрочни връзки. Те представляват два сайта, които взаимно сочат чрез линкове един към друг. Това се нарича размяна на линкове.

Линковете са важни за потребителите, които се опитват да намерят интересно, информативно и полезно съдържание. Също така са от голямо значение за големите търсачки. Те са ценни, защото по тях се определя позиционирането по ключови думи на определен сайт. Гледа се броя на връзките, възрастта им и най-вече – тяхното качество.

Колкото повече входящи връзки има един сайт, толкова по-добре ще се класира в търсещата машина. Търсачките не индексират сайтовете като цяло, а отделните им страници, съдейки по съдържанието. Ако, примерно, на някой сайт главната страница не се счита за интересна, няма да има много входящи връзки, които да я линкват отвън. Възможно е, обаче, страница от същия сайт да има добра популярност и входящи връзки, ако съдържанието е по-интересно.

Ако броят на линковете просто е важен, то качеството им е от изключително значение. Важността на линка се определя от:

* Линкове от страници с идентично съдържание на сайта, към който пренасочват;
* Линкове комбинирани с текст, в който са включени много релевантни ключови думи;
* Линкове от страници с високо позициониране в Google за тяхната тематика (трябва да бъде сходна!);
* Линкове, които произлизат от страници със съдържание, вместо от страници с връзки (задължително избягвате link farms! – ферми за линкове).

Вътрешните връзки помагат главно на сайта, към който пренасочват. Има, обаче, някой изключения. За щастие, не е възможно да бъдеш изключен от списъка на търсещата машина, ако имаш нискокачествена вътрешна връзка.

Търсачките знаят, че входящите връзки не могат да се контролират. Това, с което можете да си спечелите наказание или изключване от SERP, е създаването на структура от връзки, целяща да измами търсещата машина, с цел по-високо класиране в страниците й с резултати.

Популярността на връзките зависи от качеството и броят на линковете, пренасочващи към вашия сайт. Въпреки това, броят на линковете не определя непременно важността на вашия сайт. По-важно е тяхното качеството (възраст и авторитет на домейна, PageRank, релевантност и др.).

Качеството на линковете по-скоро означава качество на съдържанието в страниците, които пренасочват към вас. Текстът, който “облива” (заобикаля) връзката, също допринася много за качеството на линка. Колкото по-наситен с ключови думи е той, толкова по-качествена е връзката.

Друг фактор е уникалността. Не бива да се слагат еднакви връзки на една страница. Това отнема от тяхното качество и значимост и е похват, който би могъл с течение на времето да ви навлече неприятности (попадане във филтри за SPAM).

Трябва да отделите една голяма част от SEO стратегията си за link building (изграждане на линкове). Успешната линк билдинг стратегия е 50% от успеха на цялостната SEO оптимизация.

Comments

 • Zaya
  May 29, 2010

  Линковете са 90% от SEO оптимизацията на един сайт. Всичко останало са празни приказки 🙂

 • Zaio
  June 16, 2010

  Съгласен съм,стига да имаш парички да си ги купиш 🙂

 • Jake
  September 3, 2010

  Не е нужно да си ги купуваш може да ги разменяш с останалите сайтове!!! Но е вярно това че 90% от СЕО-то е link building-a

 • Напълно съм съгласен, че link building-a е 90% от SEO. Не е нужно да инвестираш много, за да си набавиш линкове. Има много начини за набавянето им, като почнеш от събмита по директории, социални мрежи и т.н. и минеш брез блог постовете та стигнеш до размяната.

 • favorit-klimatici
  September 19, 2010

  хмм, може да се каже, но 90% малко е пресилено, ..замислете се малко преди да пишете, какво сте направили първо по сайта, онпейдж оптимизацията.

 • 90% е твърде основен фактор, не мислите ли? Както добре знаем, факторите по които Google класира сайтовете си в SERP са над 200. Вярно е, че в по-тежките ниши линковете играят ключово значение. В по-леки ниши спокойно можеш да се класираш само със съдържание.
  Просто някой хора така и не могат да разберат, че тоновете линкове идващи от треторазрядни сайтчета и блогчета вече не вършат работа.

 • ivo
  November 15, 2010

  Андрей, много си прав за съдържанието. Когато пишеш уникално и интересно съдържание, също се катериш в серп-а. Вярно става по-бавно, но все пак става. Под уникално нямам предвид спиннато съдържание, обаче.

 • ivo(друг иво)
  July 3, 2011

  как линковете да не са 90% от сеото, може да са и 100%, ако сайта е флаш, как се ще класира ? Като гледам zaya, колко блога е направил и колко блога е спамил 😀 прав си е че линковете са 90% от сеото

 • Lazar
  August 26, 2011

  Да се разчита само на линкове вече не върви и в средноконкурентните ниши. Съдържанието е краля, а релевантните линкове от статии към това съдържание са това, което прави един сайт първенец. Много съдържание и много релевантни линкове. Опитът ми показва, че 15 линка от български директории за статии просто отвяват регистрацията във всички достъпни български директории и социалки. 😉 В същото време ако вътрешната структура на сайта не е оправена ако ще да се утрепеш от линкове ефекта е минимален. SEO e комплексно упражнение и е много трудно да се сложи някой от елементите му да бъде с толкова голямо предимство пред останалите. Линковете да са с 50 % тежест в SEO-то приемам, но 90 е пресилено 🙂

 • Не искам да се ангажирам с пресмятането на това каква част заемат линковете от SEO оптимизацията (било то изразено в проценти или не), но безпорно се съгласявам с по-горните мнениния, че имат изключително голямо значение. Много хубава статия (а и блог като цяло)! Поздравления за автора 🙂

 • Тихомир Тошев
  October 16, 2013

  Спокойно, до година-две, линковете няма да са това за SEO’то, което (са) бяха. Социалните сигнали ще заемат едни 40% от приоритетите на търсачките. Логично е! Ако някой (не софтуер) харесва и споделя съдържанието ти, то значи е интересно и полезно – Това търсят (търсачките).

Leave a Reply

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*