Събмитване на уеб сайт

2

Събмитване на уеб сайт

Добавяне в търсачки (събмитване) е термин, който е дефиниран най-често като начин за добавяне на уеб сайт в търсещата машина. В днешни дни е дори по-просто – означава метод за индексиране на уеб сайт от страна на търсещата машина.

Да си представим, че добавянето довежда до индексиране сайта в търсещата машина и той е вече в нейния списък. Това означава, че когато някой потребител използва различни комбинации от търсени от него думи, които съвпадат с тематика на твоя сайт, то сайтът ще се появява в страниците с резултати на съответната търсачка. Добавянето (събмитът) помага на сайта да се класира високо посредством различни термини и думи, което по-просто казано означава, че машината знае за съществуването на твоя уеб сайт.

Както казахме и преди: търсачките намират новите сайтове като следват връзки (линкове). Всъщност, добавянето на нов сайт в търсачка, не гарантира сигурно добавяне в индекса й. Трябва да има линкове, които да водят към сайта, иначе търсещите машини в много вероятно да го игнорират.

Гугъл обхожда сайтове, които наскоро са добавени и изчакват. Това обаче не означава, че са включени в индекса му. Всичко зависи от това дали има линкове от други домейни, които да сочат (линкват) към съответния сайт. Ако искате сайтът ви да бъде включен в индекса на някоя търсеща машина, не си губете времето с добавяне, а търсете линкове от други сайтове, които да пренасочват към вашия.

Има случаи, когато добавянето в Гугъл или други търсачки има някакъв смисъл. Ако се обновят настоящите страници (например, след SEO оптимизация) или се добавят нови страници към някой сайт, който вече фигурира в индекса на търсачката, добавянето понякога може да ускори частично процеса на индексиране.

В колко търсачки трябва да добавим сайта си?

Трябва да ви предупредя за SEO услуги, свързани събмитването по търсачки, които обещават да добавят сайта автоматично в хиляди търсещи машини. Може да съществуват хиляди търсачки, но всъщност тези, които се използват реално от потребителите, и са потенциален източник на трафик, са около 3-4. Като се погледне и идентичният начин, по който те извличат данни за нови сайтове, обещанието за добавяне в хиляди търсещи машини изглежда твърде странно.

Най-често „търсачките”, в които тези услуги добавят, са така наречените „Свободни за всички”, които не придават почти никаква значимост на вашия сайт. Всъщност, най-често става дума не за търсачки, а за директории, но това ще дискутираме по-обширно в някоя от следващите статии.

Колко страници от сайта си трябва да събмитна?

Препоръчвам добавянето на сайт в търсачки или директории само след като съдържанието в него е оптимизирано и обновено по начин, който би променил „мнението” на един „паяк”, обхождащ вашият сайт или след добавяне на важна нова страница към него. Във втория случай, трябва да се добави само новата страница, ако останалите вече са били индексирани от търсачката. Също така, ако сте направили промени по страниците, добавят се само тези, които сте променили. Силно препоръчително е да не прекалявате, най-добре добавянето да се разграничава по дни и да се прави в много редки случаи. В противен случай, действията ви могат да бъдат възприети като спам от страна на алгоритмите на търсачката.

Ако целите само да се включите сайта си в индекса на дадена търсачка, уверете се преди това, че структурата му позволява на „паяка” да обходи всички негови страници, посредством връзките и тогава добавете само началната (индексна) страница. Известен подсигуряващ метод е така наречената „карта на сайта” (sitemap), за която говорихме в последните няколко статии. Винаги правете карта на сайта си!

Полезен ли е повторният събмит?

Повторният събмит нито полезен, нито вреди на сайта. В повечето случаи този метод ще подпомогне изкарването (изтриването) на някой от страниците на сайта ви от страниците с резултати на търсещата машина.

В миналото, повторният събмит на сайт, който вече е бил включен списъка на търсачката, можел да навреди на позиционирането. Например, Inktomi е имала период, когато са наказвали всеки сайт, който отново е бил добавен. Това се е случило, тъй като повечето от добавянията са били излишни(spam). За да си спестят усилията да отделят добрите сайтове от лошите, те просто наказвали всички.

AltaVista също е имала подобен период. Те обаче са премахвали всеки сайт, който е бил повторно добавен. Това е било възможно, тъй като програмистите са заключили, че сайтът повторно добавен при тях се е променил и затова го премахват, докато имат време да го „обходят” отново.

Сега повторният събмит е пълна загуба на време и има смисъл да се прави само, когато страниците на сайта са претърпели големи промени и искате търсачките да научат по-бързо за тях.

Comments

 • SMS
  April 13, 2010

  Интересно.
  Само един път съм submit-вал сайт в гугъл (http://www.google.com/addurl/), иначе както си писал по-горе предпочитам да слагам линкове от релевантни външни сайтове. Да, и тези събмитвани

 • Stefan
  April 28, 2013

  Доста полезен пост. Благодаря за информацията.

Leave a Reply

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*