Дублирано съдържание (Duplicate content)

3

Дублирано съдържание (Duplicate content)

Какво е дублирано съдържание?

Както вече казахме в предишните статии за on-page оптимизация, търсачките искат ново, качествено и най-вече уникално съдържание. Въпреки това, в Интернет прекалено често се среща т.нар. дублирано съдържание. Това е текстово съдържание, което е заимствано изцяло или частично от друг източник (уеб сайт, уеб страница). Това може да е направено както нарочно, така и инцидентно. С течение времето и развитието на Глобалната мрежа, дублираното съдържание се превръща във все по-обсъждана тема или още по-точно казано – в проблем.

Понятието дублирано съдържание придоби голяма популярност в последно време благодарение на промените в алгоритмите на търсачките и по-конкретно – на имплементирането на филтри за дублирано съдържание. За дублирано съдържание се счита такова съдържание, което е копирано от една уеб страница на друга, независимо дали тези страници са от един и същ или от различни домейни. Дублираните текстови пасажи могат както да съвпадат изцяло (100% дублирано съдържание), така и да изглеждат еднакви до някаква степен.

Много собственици на уеб сайтове и SEO специалисти все по-често се занимават с проблема  наречен “дублирано съдържание”, като в болшинството от случаите се опитват да предвидят какъв процент еднакво съдържание би се счело за дублирано от търсачките и съответно би довело до наказания за техните сайтове. Това, за съжаление, е много трудно за отчитане и не очаквайте да намерите готова формула или посочен процент. Разбира се, би било чудесно да има общоизвестна формула, в която да е посочена точната граница (процент), при който едно съдържание се счита за уникално или съответно за дублирано, но това едва ли някога ще стане. Всъщност, когато търсачките сравняват две уеб страници, те отчитат много повече фактори отколкото можем да си представим, например: авторитет на сайта, линк популярност, възраст на домейна и др.

Видове дублирано съдържание

Както Гугъл съобщиха в техния “Webmasters/Site Owners Help”, съществуват следните видове безопасно дублирано съдържание:

 • Дискусионни форуми, които генерират уеб страници, насочени към мобилни устройства ;
 • Каталожни артикули (Store items) показвани или линквани от многобройни отделни URL-и;
 • Версии на уеб страници, създадени само за принтиране през принтер (т.нар. Printer-only versions)

Освен това, Гугъл много отдавна се справя безпроблемно с оценяването на навигационните панели, текстове във HEADER и FOOTER секциите, реклами, многобройни повтарящи се линкове в една и съща страници и др. Тези примери за дублирано съдържание не се наказват, но се игнорират от търсачките.

Всички други видове дублирано съдържание, които не попадат в гореизброените 3, се считат за зловредни и създадени с цел да се постигат изкуствено завишени позиции в SERP. Те водят до наказания от страна на търсачките, които могат да вкарат даден сайт в supplemental results, да понижат класирането по дадени ключови думи в страниците с резултати или направо да доведат до БАН на домейна.

В повечето случаи, едва ли ще бъдете наказани за дублирано съдържание, ако не сте го създавали умишлено. Въпреки това, винаги е за предпочитане да сте запознати с официалните дефиниции на Гугъл за malicious duplicate content, за да не попаднете без да искате в полезрението на анти-спам филтрите на най-популярната търсачка.

Ето няколко безплатни тула за проверка за дублирано съдържание:

http://www.duplicatecontent.net/

http://www.virante.com/seo-tools/duplicate-content.php

http://www.webconfs.com/similar-page-checker.php

Приятно ползване и нека по-уникалното съдържание победи 🙂

Comments

 • Марто
  June 3, 2009

  Ще е полезно да добавиш и някакви инструменти по въпроса.

 • Lilacor
  June 3, 2009

  Сложих 3, Марто. Enjoy 🙂

 • Danail
  June 16, 2010

  Тула на virante е много полезен,благодаря.

Leave a Reply

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*