Заглавен HTML таг (Title tag)

0

Заглавен HTML таг (Title tag)

Заглавният таг (Title tag) е вероятно най-важният HTML таг. Не само, че търсачките вземат първо него под внимание, когато оценяват релевантността на една уеб страница, но също така текстът в заглавния таг е това, което потребителите и търсачките виждат в резултатите от търсенето в SERP. Много неща зависят от това доколко атрактивно е вашето заглавие за интернет потребителите и дали те ще го сметнат за достатъчно интересно и привлекателно, за да кликнат върху него и да посетят сайта ви.

Алгоритмите на търсачките отчитат и отдават на ключовите думи в заглавния таг (TITLE tag) много голяма тежест при оценяването на релевантността на дадена страница. Заглавният таг е не по-малко важен от видимия текст на уеб страницата и линковете, които водят към нея.

Винаги използвайте основната си ключова дума в заглавието на страниците си, за предпочитане в неговото начало. По този начин показателят важност на ключовата дума ще има максимална стойност – 100%. Важността на ключовата дума за заглавието на HTML документа е с минимална стойност от 60%.

Не използвайте няколко заглавни тага за една и съща страница. Уверете се, че TITLE тагът е първият таг в HEAD секцията на страницата ви и че няма други HTML тагове преди него. Избягвайте да включвате една и съща ключова дума по няколко пъти в даден таг, същото важи за заглавията. Има опасност търсачките да ви накажат за използването на такива техники.

Опитвайте се да използвате уникален заглавен таг за всяка уеб страница, като използвате в него ключови думи или фрази, които са релевантни на самото съдържание на страницата. Добра идея в случая е използването на синоними за основните ви ключови думи, когато това е възможно и подходящо.

Например, ако сте използвали думата “designer” в TITLE тага си, едно търсене в Гугъл по думата “design” ще ви изкара на по-високи позиции в SERP. Ако обаче думата е “companies”, а търсенето е по дума “company”, нещата стоят малко по-различно, тъй като “company” не се включва 1:1 в своето множествено число “companies”.

По-дългите заглавия са за предпочитане пред по-късите. Имайте предвид, обаче, че препоръчителният брой думи в едно заглавие е между 5 и 9. Максимално допустимата дължина на TITLE тага е 255 символа, но е силно препоръчително да се ограничите само до 68 символа. По този начин заглавията ви ще са напълно видими в страниците с резултати на Гугъл, а няма да се показват само до 68-мия символ. Според W3C consortium, идеалната дължина на заглавния таг е 64 символа (http://www.w3.org/Provider/Style/TITLE.html). Не забравяйте не само да се съобразявате с тази информация, но и да пишете заглавията си по привлекателен за читателите ви начин, за да искат те да кликнат върху тях.

Освен това, можете да включите името на вашата фирма в TITLE тага и дори да я поставите в самото му начало. Ако фирмата ви представлява популярен бранд е почти задължително да го направите, защото се предполага, че голяма част от онлайн потребителите ще търсят сайта ви именно по името на вашата фирма.

Много е важно да запомните, че във вашите заглавни тагове, вие не трябва да се ограничавате само до името на вашата компания, но и задължително да включите 1-2 описателни фрази към него. Потребителите, които вече познават вашия бранд, ще ви намерят с търсене само за неговото име, а всички останали –  именно с помощта на тези описателни думи и фрази, които вие предвидливо сте добавили в TITLE тага, редом с името на компанията ви. Добра идея за такива описателни фрази са например основните продукти или услуги, които вашата фирма предлага на своите клиенти.

Продължете към втората част на статията за заглавния HTML таг

Comments

There are no comments yet.

Leave a Reply

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*