МЕТА ключови думи и МЕТА описание

1

МЕТА ключови думи и МЕТА описание

Съществуват 2 МЕТА тага, които са от най-голяма важност за търсачките. Това са МЕТА ключовите думи и МЕТА описанието. Ако използвате други МЕТА тагове, поставяйте ги винаги след тези два.

МЕТА ключови думи (META Keywords)

Синтаксис:
<meta name=”keywords” content=”ключова дума 1, ключова дума 2, …” />

Първоначалният замисъл на МЕТА ключовите думи е бил да даде на ботовете на търсачките идея каква е съответната уеб страница и да подпомогне за нейното по-добро позициониране в SERP. За съжаление, скоро след като този замисъл станал ясен на спамерите, те започнали да злоупотребяват с основната функция на този МЕТА таг и търсачките се принудили да променят своите алгоритми за оценка (ranking algorithms). Понастоящем, МЕТА ключовите думи са загубили изцяло някогашните си предназначение и тежест за търсачките. Повечето SEO специалисти смятат, че този МЕТА таг има много по-малко значение за търсачките от META description тага.

Най-добрият начин да се възползвате от META keywords тага е да включите в него своята основна и второстепенна ключова фраза, както и няколко техни синоними. Уверете се, че в МЕТА ключовите думи сте се фокусирали само върху съдържанието на съответната страница, а не върху това на целия ви сайт. Безсмислено е да се опитвате да обвържете ключовите думи на всяка ваша страница с основните ключови думи на сайта ви. Вместо това ги направете максимално релевантни за всяка страница поотделно. Запомнете, че ако използвате твърде много еднакви ключови думи и фрази, търсачките могат да сметнат, че се опитвате да ги спамите, което ще доведе до наказания. Бъдете внимателни в това отношение.

МЕТА описание (META Description)

Синтаксис:
<meta name=”description” content=”кратко описание на сайта” />

Съдържанието на META description тага е този текст, който повечето търсачки и уеб директории ще показват под заглавието ви в техните страници с резултати. Ако не сте добавили никакво МЕТА описание към уеб страниците си, търсачките ще се опитат да създадат такова от ваше име, като за целта те ще използват първите няколко думи от съответната уеб страница или ще покажат откъс от текст, в който търсените от потребителя ключови думи присъстват. Препоръчително е никога да не пропускате да добавяте МЕТА описание към всяка от своите страници, тъй като споменатите откъси от текст, които търсачката автоматично ще генерира, едва ли ще са най-подходящите в случая.

META Description тагът трябва да бъде кратък, но информативен. Пример за  добро МЕТА описание е такова състоящо се от 25-30 думи. Основните ви ключови думи и фрази трябва да присъстват във вашия META Description таг, но отново не прекалявайте, за да не се получи обратен ефект. Аналогично на МЕТА ключовите думи, МЕТА описанието трябва да е различно и максимално подходящо за всяка уеб страница.

Запомнете, че въпреки, че Гугъл не отдава допълнителна тежест на META description тага, когато оценява степента на релевантност на даден уеб сайт, той често включва МЕТА описанието в т.нар. Snippets (откъси, отрязъци, снипети). Основната полза от тези snippets е в това, че ако са написани по достатъчно интересен начин, те определено могат да ви докарат известно количество допълнителен трафик. Затова META description тагът трябва да бъде написан така, че да провокира интернет потребителите да кликат върху линка, към който е съответния snippet.

Ето един пример за добро описание, което е оптимизирано за ключовата фраза  “weather forecast software”:

“The only weather forecast software that brings long-range weather forecasts, daily horoscopes, biorhythm calculator, Web cams, and weather maps to your desktop.”

Comments

  • xSEOn
    August 26, 2009

    Хубава статия, както винаги, Lilacor. Но ако тя е предназначена за начинаещите, може би ще добре да добавиш пояснение къде и как да сложат това мета описание и мета ключови думи. Аз вчера пуснах такива указания за поставяне мета описание и мета ключови думи за ползващите blogger или wordpress.org, понеже там нещата са малко по-специфични, отколкото със статичните сайтове.

Leave a Reply

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*