Определяне на онлайн ниша и таргет аудитория

0

Определяне на онлайн ниша и таргет аудитория

Преди да започнем проучването на ключовите думи, които ще са най-подходящи за нас, ще трябва да се спрем на онлайн ниша и таргет аудитория, които ще са най-подходящи за нашия бизнес и ще носят най-много посетители на нашия уеб сайт.

За съжаление, в днешно време вече не е достатъчно само да се направи подбор на ключовите думи, които са съществени за нашия бизнес. Ако нишата, към която сте се ориентирали е с много голяма конкуренция (например: хостинг или дизайн) ще има голям брой сайтове, конкуриращи се за ТОП позиции в търсачките по тези ключови думи. За щастие, интернет потребителите се учат да формулират все по-добре своите търсения. Примерно, те ще опитат да стеснят своето търсене, използвайки ключови фрази като “безплатен хостинг” (вместо само “хостинг”) или “графичен дизайн” (вместо само “дизайн”). Това ще намали броя открити резултати в SERP в пъти и ще улесни намирането на максимално релевантна информация от потребителите. Следователно, това ще даде и повече поле за експерименти от страна и на самите SEO оптимизатори.

От казаното дотук можем да заключим, че по-общите ключови думи (от англ. – generic keywords) обикновено НЕ са най-добрият избор. По правило, по-добре е да се фокусирате върху т.нар. нишови ключови думи – такива, които са максимално обвързани с вашите продукт или услуга.

Съществуват и т.нар. много специфични ключови думи (highly specific keywords), които хората почти не използват при своите търсения, но когато все пак решат да ги използват, трафикът който идва от тези посетители, е силно таргетиран, а конверсията (процентът посетители, превърнали се в реални клиенти) – много висока. Най-често, такива ключови думи са имената на продукти (например монитор Samsung SyncMaster 757). Ако някой търси по специфично име на продукт, има голяма вероятност той да иска да закупи точно този продукт. Следователно, този тип ключови думи могат да носят сериозна облага. Ако имате афилиейт сайт или онлайн (електронен) магазин, подборът на много специфични ключови думи може да ви е от голяма полза.

Нека разгледаме случая, при който имаме уеб сайт за продажба на компютърни и офис бюра. Да приемем, че искаме да сме сред ТОП 10 на резултатите за ключовите думи “офис бюра” и “компютърни бюра”. Следователно, това се явяват най-стратегическите ключови думи за целия ни сайт. Всяка страница от вашия сайт трябва да съдържа свои уникални ключови думи, максимално релевантни на съдържанието й.

Сега да приемем, че сайтът ни е разделен на няколко подкатегории. Например: “офис бюра от дърво”, “офис бюра от стъкло” и т.н. В такъв случай, ще е от голяма полза да оптимизираме всяка от тези подкатегории поотделно, според спецификата на тяхното съдържание.  Какво означава това? Това означава да обвържем всяка страница със специфична за нея ключова дума, подхождаща максимално на цялостното съдържание на подкатегорията.

В дадения по-горе пример, целта ще бъде да обвържем всяка страница от тази подкатегория с тази част от онлайн пазара, в която има най-голямо търсене НЕ само по ключовите думи “компютър” и “бюро”, но най-вече по “компютърни бюра”. По този начин, ние предварително ще стесним максимално кръга от конкуренти (уеб сайтове), с които ще трябва да се преборим, като ще трябва да оптимизираме страниците си само за тези ключови думи, които ще използват бъдещите ни клиенти в своето търсене. Това, от своя страна, ще подобри многократно позициите на отделните подкатегории и страници с продукти в SERP, в сравнение с това да се опитате да оптимизирате целия си сайт за “компютърни бюра”.

Следващото нещо, на което искам да обърна внимание е т.нар. локално (местно) таргетиране. Примерно, ако искате да оптимизирате сайт, който предлага оптимизация за търсачки на територията на България, насищането с  ключови думи от рода на “Оптимизация за търсачки в България” или “SEO оптимизация в България” ще направят така, че търсачките да препращат повече български потребители на сайта ви, защото повечето хора са склонни да търсят продукти и услуги на територията на своя град или държава.

Comments

There are no comments yet.

Leave a Reply

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*