Плътност на ключовите думи (Keyword Density)

4

Плътност на ключовите думи (Keyword Density)

След като вече обърнахме внимание на първия от четирите основни критерии за оценка на съдържанието, т. нар. Keyword prominence идва ред на вторият, особено важен, ключов параметър за оценка на съдържанието на една уеб страница. На английски език терминът се нарича Keyword density, което в превод на български звучи като гъстота или плътност на ключовите думи.

Параметърът плътност на ключовите думи е измерител за процентовото съотношение между броят на ключовите думи в един документ спрямо общият брой на думите в него.

Резултатите в SERP на Гугъл се оценяват на база на процента на думите в една уеб страница, които съвпадат (или са силно релевантни) с ключовите думи, които са използвани за намиране на търсеното от потребителя съдържание. Разбира се, когато показателят Keyword density е изкуствено завишен, т.нар. “Keyword stuffing” (натъпкано с ключови думи съдържание), това ще бъде отчетено като спам от всички търсачки.

С други думи, гъстотата на ключовите думи и тяхната “тежест”, е измерител за това колко често може да бъде открита една ключова дума в различните части от една уеб страница – заглавие, HEAD секция, анкор текстове, видим текст (същинското съдържание) и т.н., в съотношение с всички останали думи в тази страница. Основното, което трябва да запомните за показателя плътност на ключовите думи е, че той представлява математическо съотношение, което зависи от вида на самата ключова дума. Например, ако тя е само една (т. нар. Single word keyword), нейната плътност ще доста по-ниска, отколкото ако тя се състои от две или три ключови думи (ключова фраза).

Нека обобщим още веднъж казаното дотук и го изкажем под формата на математическа формула:

Плътността на дадена ключова дума (фраза) = Броят ключови думи (фрази) * Честотата на ключовата дума (фраза) / Общия брой на думите, използвани в документа (включително самите ключови думи и фрази).

Следователно, ако искате да увеличите стойността на показателя плътност на ключовите думи, трябва да направите едно от следните две неща:

 1. Насищате съдържанието с повече ключови думи или фрази, като внимавате да не прекалите;
 2. Намалявате количеството на самото съдържание, като по този начин променяте съотношението на ключовата дума спрямо общото съдържание

И понеже знам, че всички се интересуваме от конкретни цифри, макар SEO да не е точна наука като математиката, ще се опитам да споделя информацията, на която аз съм попадал, но не я взимайте за “чиста монета”, а по-скоро като ориентир.

Нека предположим, че искаме да оптимизираме англоезичен сайт за прогнози за времето, който използва софтуер за правене на дългосрочни прогнози. Да приемем, че основната ни ключова дума, на която ще правим SEO, е “long-range weather forecast software”. Това си е цяла ключова фраза, при това от типа “long-tail keyword”, в превод – дълго опашата ключова дума.

Ето и два примера:

1.    Weather Screen: long-range weather forecast software
2.    Weather Screen is a long-range weather forecast software that shows weather forecasts and daily horoscopes on your desktop

По отношение на фактора плътност на ключовите думи, първият пример е по-добрият. Там процентът на гъстота е около 65%, докато при втория – едва около 40%.

Имайте предвид, че в BODY-то на плътността на ключовите думи никога не е толкова висока. А и не трябва да бъде. Препоръчителният процент там е около 3-7% за всяка оптимизирана ключова дума. Не забравяйте, също така, че е силно препоръчително да се ограничите до 1-3 ключови думи, за които ще бъде оптимизирана всяка страница. Казано иначе, всяка ключова дума трябва да се повтаря НЕ повече от 3 до 7 пъти на всеки 100 думи.

Като избягвате предлози и съюзи от рода на “и”, “или”, “по”, “на” и т.н., вие на практика увеличавате “тежестта” на своите основни ключови думи. Използвайте това.

Reblog this post [with Zemanta]

Comments

 • martinbg
  April 17, 2009

  Чудесно изложение.Мога да вмъкна че google разбира синоними, в тази насока е добре да се използват и синоними на ключовите думи.И може да се ползват различни тулове за определяне на плътността на ключовите думи.Аз ползвам този:
  http://www.webconfs.com/keyword-density-checker.php?url=http://intrapartners.net/

 • dzver
  April 17, 2009

  За щастие keyword density не е нещо, което има значение за SEO 🙂 Ако имаше, google щеше да е пълен с безсмислен спам, защото хората щяха да си изменят естествената реч с цел оптимизация.

 • Иво Иванов
  April 18, 2009

  @martinbg Жалко, че тулът не работи със сайтове на кирилица…

 • SeoQuake е страхотна приставка за Firefox, с която лесно може да се определи keyword density на която е да е страница. Работи включително и с текстове на кирилица….

Leave a Reply

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*