Съвети за справяне с дублирано съдържание

3

Съвети за справяне с дублирано съдържание

1. Не крадете съдържание от други сайтове

Първо и най-важно – краденото съдържание няма да донесе никакви позитиви за сайта ви. Освен, че това е непочтена от морална гледна точка практика, с прилагането й вие рискувате сайтът ви да бъде баннат (banned) за използване на дублирано съдържание, т.е. изхвърлен от индекса на Гугъл, а това в една голяма част от случаите може да се окаже пагубно за домейна ви и вашия онлайн бизнес като цяло. За да избегнете проблеми от този сорт, стремете се да създавате само качествено и уникално съдържание. Ако е възможно, старайте се винаги да пишете своите статии и материали на сходна тематика, това ще ви помогне да се превърнете по-бързо в авторитетен уеб ресурс в своята ниша.

2. Проверявайте уеб сайта си за случайно създадено дублирано съдържание

С разрастването на вашия уеб сайт, нещата могат лесно да излязат извън контрол и без да искате да започнете да допускате появата на дублирано съдържание. За да не допускате това да се случи, можете да си изградите навика често да проверявате страниците на сайта си за налични на duplicate content. Ако попаднете на дублиран контент, преправете съдържанието на тези страници така, че то да стане колкото се може по-уникално (т.нар. пренаписване на съдържание).

3. Проверете дали някой друг сайт краде вашето съдържание

Има множество безплатни онлайн инструменти (tools), които предлагат лесен, бърз и удобен начин за проверка за дублирано съдържание. Например, можете да изпробвате най-известният такъв инструмент Copyscape, който търси за дубликати на вашите текстове в Интернет. В случай, че откриете сайт или сайтове, които са копирали части от вашето уникално съдържание, можете да ги докладвате на търсачките. Това става като изпратите Digital Millennium Copyright Act (DMCA) доклад за нарушение на авторските права до най-големите търсачки Гугъл, Yahoo и MSN.

4. Ако публикувате статии на вашия сайт, проверете дали техни копия са разпространени из мрежата

И още веднъж, употребата на инструменти за проверка за дублирано съдържание е добра идея, особено когато имате уеб сайт, в който често публикувате статии или новини. Принципно, сайтовете с често обновявана информация са особено привлекателни за крадците на съдържание. Ако забележите, че някой копира ваши статии, е добре да вземете мерки за предпазване от дублирано съдържание. Освен да изпратите Digital Millennium Copyright Act (DMCA) доклад, можете да опитате да се свържете директно с притежателите на уеб сайтовете, които копират съдържание от вас. Уведомете ги, че копирането на авторско съдържание от вашия сайт не било съгласувано с вас и че го молите да свалят копираните ваши статии от техния сайт или да поставят линк към сайта ви в края на всяка заимствана статия (ако позволявате да се копира информация от вас в замяна на публикуване на линк към първоизточника). Ако това не проработи, помислете върху идеята да промените частично съдържанието на копираните уеб страници с цел те отново да станат уникални. Имайте предвид, че с появата и развитието на т.нар. агрегатори на съдържание, Интернет кражбите станаха още по-често явление. Най-неприятното е, когато някой сайт, който е копирал ваше съдържание, постига по-високи позиции в SERP по вашите ключови думи. Това е напълно възможно, особено, ако крадецът има по-стар домейн, с по-висок ранг на доверие (trust rank), много повече съдържание, което се индексира от търсачките само няколко минути след публикуването му.

Нека разгледаме следния пример:

Пускате нова статия на личния си блог. Започвате да чакате то да бъде индексирано от бот. Сайтът крадец, посредством агрегатор, го намира преди бота и го копира на своя сайт. Ботът, обаче, посещава сайта крадец много по-често от вашия, поради описаните по-горе причини. Какви са последствията? Много неприятни за вас, както се досещате. Крадецът на съдържание се отчита от търсачките като първоизточник, а вашия сайт – за крадец. Авторските ви права върху съответния материал са на сайта крадец, а вие отнасяте абсолютно незаслужено наказание за дублирано съдържание – вашето авторско съдържание.

5. Ако публикувате един и същ постинг във блога на вашия сайт и във вашия спомагателен блог, не забравяйте да поставите линк към вашия сайт.

Това е особено полезно в случаите, когато вашият сайт вече е спечелил добра линк популярност и не съществува опасност спомагателния ви блог да заеме по-високи позиции в SERP от основния ви уеб сайт. Ако считате, че сайта ви е все още малък и неконкурентоспособен по отношение на позициите които заема, променете версиите на статиите, които публикувате в сайта и в блога си така, че те да бъдат отчетени като уникално съдържание. За целта, можете да пренапишете статията или да използвате някакви готови безплатни или платени инструменти, с които да направите така, че двете текстови версии да изглеждат различни за търсачките.

6. Развиване на няколко сайта с идентично съдържание

Ако имате няколко сайта с идентично съдържание и ги промотирате по различни канали (например, един с провеждането на PPC рекламни кампании, друг – със органична SEO оптимизация) уверете се, че Гугъл е наясно кой домейн предпочитате да бъде индексиран. За да направите това, отидете в Google Webmaster Tools и включете предпочитаната версия на вашите URL-и във вашата карта на сайта (Sitemap).

7. Ако имате много URL-и от един и същ домейн, които водят към страници с едно и също съдържание, забранете да бъдат индексирани тези от тях, които се дублират и оставете само един по ваш избор

Например, ако не искате търсачките да индексират принтер версиите на статиите ви, забранете пътя до тези директории или въведете необходимите промени в robots.txt файла.

8. Ако участвате в някаква афилиейт програма направете промени в описанията на продуктите, които продавате

Пренапишете описанията на продуктите, вместо да използвате на готово техните стандартни описания и да генерирате десетки страници с дублирано съдържание. Създайте допълнително количество уникално съдържание към всяка продуктова страница (съвети, новини, как-да статии и др.), за да направите сайта по-привлекателен както за хората, така и за търсачките.

9. Ако сайтът ви е многоезичен, създайте уникално съдържание на всеки език

Ако сайтът ви е преведен на няколко езика и управлявате няколко домейна или поддомейна за всяка от езиковите му версии, в повечето случаи търсачките ще гледат на тези домейни или поддомейни като на уеб сайтове с уникално съдържание. Ако обаче имате няколко домейна с еднакво текстово съдържание, които са насочени към пазарите на САЩ, Канада, Великобритания и Австралия, ще трябва да положите максимални усилия, за да преправите тяхното съдържание така, че търсачките да го отчетат като уникално.

Comments

 • min4ev
  June 7, 2009

  Zdravei, pozdravleniq za bloga i za postinga. Naistina cenni saveti, koito trqbva da sledvame. Pozdravi

 • Lilacor
  June 9, 2009

  Здравей Минчев.

  Благодаря за добрите думи. Надявам се да следиш редовно блога ми и в бъдеще и да намираш тук много полезна и интересна информация. Благодаря и за линка ти към моя SEO блог!

  Поздрави,

  Николай 🙂

 • azaza
  April 5, 2011

  Е това добре, но един сайт на безплатен хост, беше откраднал половин статия от мен, барабар с картинките и линкове към моя сайт и пак беше временно по напред по ключова дума – заглавието на статията. Не че е кой знае какъв проблем в случая, но явно може да се краде

Leave a Reply

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*