Стъпка 2: Тунинговане на уеб страниците

0

Стъпка 2: Тунинговане на уеб страниците

В Стъпка 1: Подбор на ключови думи и фрази ние дефинирахме точните ключови думи, за които ще оптимизираме своя уеб сайт и методите за техния подбор. Сега е време да обърнем внимание на същинския процес на оптимизация за търсачки, ядрото на SEO. Този процес се отнася конкретно до насищане на текстовото съдържание на сайта с тези ключови думи, които сме преценили, че са максимално релевантни на цялостния контент.

Важно е да направим нашия подбор на ключови думи по такъв начин, че ботът на търсачката да прецени, че съдържанието ни е не само добре оптимизирано по основните ни ключови думи, но е и релевантно и тематично свързано. Това е особено важно, защото в противен случай рискуваме SEO усилията ни да бъдат счетени за спам, което би било чиста загуба на труд и време.

Запомнете Златното правило на SEO оптимизацията: Съдържание, което се харесва от хората се харесва и от търсачките, защото търсачките следват хората. След като оптимизирате дадена страница, отворете я през някой браузър и прочетете отново съдържанието й. Има ли то естествено звучене? Лесно ли ви е да го четете? Смятате ли го за полезно и интересно? Ако отговорите на тези 3 въпроса са “Да”, то вие сте на прав път в процеса на оптимизиране на своя сайт.

Ако обаче текстът, който току що сте оптимизирали, ви звучи някак неестествено, а ключовите ви думи се срещат на почти всеки ред и дразнят окото, то вие навлизате в опасна територия и рискувате да си навлечете някое наказание от Гугъл, а в най-лошия случай – да получите бан и да бъдете изхвърлени от неговия индекс.

За да не сте стига дотам, първо трябва да се научите да разграничавате следните 3 основни понятия, когато насищате контента си със стратегически ключови думи и фрази:

  • Keyword-stuffed content (Keyword stuffing) – натъпкано с ключови думи съдържание;
  • Sound organic content – естествено звучащо съдържание;
  • Keyword-focused content – фокусирано върху ключовите думи съдържание.

Keyword-stuffed content е най-опасният вид съдържание. Паякът попада на преситен с ключови думи контент и автоматично го отчита като спам. Това в най-добрия случай ще ви вкара в т.нар. Supplemental index (Supplemental result) на Гугъл, а в най-лошия – до бан на сайта ви.

Sound organic content съдържа ключови думи в себе си, които са органично (естествено) имплементирани в неговата структура. Въпреки, че се чете добре от хората и е изцяло ориентиран към тях, той не е достатъчно оптимизиран, за да ни гарантира добри позиции в SERP по съответните ключови думи.

Стигаме до най-важния за оптимизацията за търсачки съдържание – т.нар. Keyword-focused content. Ето това е “висшият пилотаж” в SEO оптимизацията и умният начин за оптимизиране на един сайт. В следващите статии ще го му обърна по-подробно внимание, а дотогава запомнете само, че трябва да се стремите да създавате такъв тип съдържание.

Добрата новина тук е, че ботовете на търсачките не притежават човешки интелект. Те са машини и трябва да бъдат третирани като такива. Това означава, че първо трябва да се запознаете с техният алгоритъм на действие, а чак след това да пълните сайта си със съдържание.

Основните критерии за оценка на съдържанието са четири (прилагам ги в оригинал на английски език): Keyword Prominence, Keyword density, Keyword frequency и Keyword proximity.

Reblog this post [with Zemanta]

Comments

There are no comments yet.

Leave a Reply

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*