SEO и CSS

0

SEO и CSS

SEO предимствата на CSS

CSS layout методът има едно основно предимство по отношение на SEO (оптимизация за търсачки). Най-общо, той дава огромни възможности що се отнася до layout-а, но което е по-важното – CSS layout позволява поставянето на съдържанието на един сайт преди навигационния код в HTML документа. Защо е важно това?

В по-нататъшните статии ще обърна повече внимание на езиците за програмиране JavaScript и Flash и техните особености по отношение на SEO оптимизацията, но засега запомнете само, че търсачките не обичат JavaScript и Flash. Под “не обичат” разбирайте, че не могат да ги индексират правилно, което на практика означава, че ако текстовото съдържание на сайта е разположено след даден JavaScript код, то съществува реална вероятност този текст изобщо да не бъде обходен и индексиран от бот. И докато Гугъл, като най-развитата и популярна търсачка, умее да индексира HTML документи, в които има JavaScript, то останалите търсачки не могат да се похвалят със същото умение. Ето защо CSS се явява такова предимство по отношение на SEO.

DIV таговете могат да пригодят всяка HTML структура да отговаря на изискванията на уеб дизайна. Целите на SEO оптимизацията изискват съдържанието да се достъпва максимално лесно от ботовете на търсачките, за да може да се извлечете максимална полза от наличния контент и от вложените SEO усилия, разбира се. Запомнете, че поставянето на най-важното съдържание в началото на всяка уеб страница увеличава показателят важност на ключовата дума (keyword prominence).

Използването на каскадни стилови таблици спомага за редуциране на големината на вашите страници и вашите потребители вече няма да се налага да губят търпение, докато чакат да се зареди някоя страница от вашия уеб сайт. Браузърите кешират стиловите таблици, които управляват layout-а на сайта ви като по този начин времето за зареждане се съкращава многократно.

Още причини да изберете CSS при SEO:

·    Тъй като уеб страниците използват един и същ CSS документ за своя layout, форматирането на целия ви уеб сайт може да стане посредством създаването на един единствен CSS файл;

·    CSS може да бъде използван като заместител на други техники, които на са добри от SEO гледна точка (JavaScript и Flash);

·    С помощта на CSS можете бързо и лесно да нанасяте всякакви корекции в HTML кода на сайта, като те могат да бъдат както на отделна страница, така и на всички страници от сайта.

За да обобщим казаното дотук, използването на DIV елементи и CSS таблици вместо т. нар. Nested tables (споделени таблици) ще ви помогне да намалите размера на файловете на вашия сайт, да го организирате по-добре и да улесните максимално неговата поддръжка. Освен това, чрез този метод вие подобрявате брандирането (branding) на сайта си и го подобрявате цялостната му ползваемост.

Един от спорните недостатъци на каскадни стилови таблици (CSS) се отнася до проблеми със съвместимостта им с различните видове браузъри. Добрата новина е, че в днешно време болшинството потребители използват браузъри, които изцяло поддържат CSS.

Друг основен недостатък на DIV-овете е, че трябва първо да се научите как да ги използвате правилно преди да  преминете към изработката на сайтове. Научавайки се да използвате преимуществата на CSS, вие ще започнете да осъзнаете, че това е еднопосочен процес. Привиквайки с употребата на каскадни стилови таблици, едва ли ще ви се иска да се върнете назад към старите HTML методи. С хубавите неща се свиква лесно, нали?

Както CSS, така и DIV елементите изискват от вас специално внимание по отношение на ботовете на търсачките. Както казахме в предишните статии, паяците трябва да обходят целия ви сорс код, за да попаднат на “истинското” съдържание (същинския текст), което вие сте насищали с основните си ключови думи. Тук огромна роля играе разположението на това същинско съдържание в HTML кода на сайта ви и съотношението между него и количеството на кода. Когато индексира сайтове изградени на базата на таблици, ботовете много често дори на успяват да обходят цялата страница. Просто кодът им идва в повече и те се отказват да индексират съответната лошо написана уеб страница.

В следващите статии ще обърнем повече внимание на практическата част на справянето с таблици и DIV елементи, за да ги направим максимално оптимизирани и привлекателни за търсачките.

Comments

There are no comments yet.

Leave a Reply

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*