SEO оптимизация на навигацията на сайт

0

SEO оптимизация на навигацията на сайт

SEO оптимизацията и менютата

Навигационната информация поместена в менютата на един уеб сайт може да бъде особено полезна по отношение на бързото ориентиране в неговите структура и тематика. “Правилото на палеца” гласи, че трябва да се избягват т.нар. buzzwords. Това са специфични термини, които се знаят от сравнително тесен кръг от потребители, имащи засилен интерес към съответната ниша и нейната терминология.

Когато заглавията на менютата на един сайт са тясно свързани с основните ключови думи, това е най-добрият вариант откъм SEO гледна точка. Всичко е ясно и прегледно за ботовете на търсачките и ги улеснява максимално.   Обикновено, всеки средностатистически сайт разполага с от 5 до 10 графични бутони на своята заглавна страница, водещи към най-важните страници в него, по преценка на неговия създател (webmaster). Когато ботовете на търсачките попаднат на такъв тип менюта, те лесно “разбират” за какво е съответната страница и кои са най-важните страници на   конкретния сайт. Това става посредством т.нар. анкор текст, който е най-важният HTML елемент за търсачките по отношение на семантиката. Разчитайки анкорите на линковете, ALT текстовете или текста, обграждащ даден линк, паяците “разбират” към страница с какво съдържание водят те.

Например, колкото повече линкове с анкор текст “SEO” водят към даден уеб сайт, толкова по-голяма е вероятността той да подобрява позициите си в SERP при търсене по ключова дума “SEO” с течение на времето. Най-лесно можете да си представите това с пример от реалния живот. Колкото повече хора (познати и непознати) ви казват, че еди-кой си SEO специалист е много добър в работата си, толкова по-голям е шансът вие да повярвате на тази информация, нали? Същото е и с анкор текстовете.

В този ред на мисли, ако имате линк с анкор текст “За нас”, това няма да помогне по никакъв начин на вас или на вашата фирма да се позиционира по-добре при търсене по нейното име, например. За това ще спомогне и фактът, че Гугъл връща около 1.7 милиарда страници при търсене по тази дума. Нещата стоят по аналогичен начин по отношение на добрия стар “Home” (“Начало”) бутон. От гледна точка на SEO оптимизацията, това си е чиста проба загуба на “search engine ranking power”. Освен, че такива заглавия няма да ви донесат никаква изгода по отношение на позиционирането на сайта ви в SERP, по този начин вие ще отнемете ценен link juice (link power), които иначе бихте могли да разпределите във вътрешните страници на сайта си, без да го прахосвате. Добър пример за добро SEO заглавие на страницата “За нас” е “За името-на-вашата-фирма”.

Помислете само колко изходящи линкове излизат от вашата начална страница само заради менютата поместени на нея. Редом с външната линк структура (external link structure), вътрешната линк структура на един уеб сайт също е много важна за SEO и оказва влияние върху позиционирането му в страниците с резултати на търсачките. Не е достатъчно само да създадете уеб страница, използвайки “правилните” ключови думи. Необходимо е също така да има други уеб страници в Интернет, съдържащи същите или синонимни суми, които да сочат към нея, за да се позиционира тя добре в SERP. Това играе решаваща роля ще се отнася до SEO показателя релевантност. Никоя уеб страница не е напълно изолирана единица. Нейните значимост и релевантност се базират до голяма степен на линковете, които водят към нея – тяхното количество и качество.

Линк менюта с ключови думи в тях

Тъй като линк менютата са много важни и имат голяма тежест при оценяването на една уеб страница, е добра идея да помислите за създаването на т.нар. Internal keyword theme (условно ще го превеждамe на български език като “вътрешни ключови теми”) за вашия сайт. Ще обърнем повече внимание на тези менюта в следващите статии за SEO, но засега е достатъчно да знаете, че ботовете на търсачките събират всичкия анкор текст, на който попаднат, докато обхождат дадена уеб страница. По този начин те изграждат гореспоменатите Keyword themes. Ако ботът успее да засече, че дадени ключови думи са използвани с определена регулярност (повтаряемост), то вашите позиции в SERP за тези думи най-вероятно ще се подобрят, ще получат т.нар. Boost.

Нека разгледаме следния пример от сайта www.weatherscreen.com за по-голяма яснота:

·    Weather forecast software
·    Desktop weather forecast
·    Desktop weather maps
·    Daily horoscopes
·    Biorhythm calculator
·    Long-range weather forecast

С такава линк структура има добри шансове сайтът да постигне по-високи позиции по думите “weather”, “forecast”, “desktop” и “software”, ако разбира се цялостното съдържание на сайта е релевантно, качествено написано, добре наситено с ключови думи, с прилично количество входящи линкове и т.н. познати SEO изисквания за добро класиране в SERP.

Красотата на този простоват подход се състои в това, че както хората, така и търсачките могат да видят, че съдържанието на съответната уеб страница е свързано с прогнози за времето (weather forecasting).

Съществуват случаи, разбира се, в които използването на keyword themes за сайт менюта може да не допаднат на притежателите на уеб сайт по някаква причина. Ако това е случаят, можете да прибегнете до използването на програмен език, който ботовете игнорират (не обхождат), за изграждане на вашите основни менюта, например JavaScript или Flash. Уверете се, обаче, че имате алтернативно достъпно малко меню с линкове във футъра на всяка страница, което да позволява на паяците да обхождат и индексират всички ваши уеб страници. За постигане на най-добър SEO ефект, използвайте основните си ключови думи за озаглавяване на тези менюта.

Текстовите линкове в горната (header) или долната (footer) част на уеб сайта обикновено изглеждат по следния начин:

Weather forecast software | Desktop weather forecast | Daily horoscopes | Biorhythms

Comments

There are no comments yet.

Leave a Reply

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*