Класациите не винаги са толкова важни!

0

Класациите не винаги са толкова важни!

Гост блогър Пано Кондоянис

Всичко в SEO-то се измерва по начин който да допадне и на клиента и на оптимизатора. Отчета който оптимизатора изпраща на клиента включва всички необходими данни за да може да се следи напредъка на извършената работа. Тези данни показват временното състояние на сайта в класиранията на търсачката за дадени ключови думи за които се оптимизира. Това състояние се мени тъй като търсачката всекидневно пренарежда резултатите. По-лесно е за оптимизатора да класира един сайт на първа страница, но достигането от десето до първо място е много по-трудно, и трънливо. Необходими са качествени линкове, съдържание, социални сигнали по естествен начин което означава че работата на SEO-то е постоянна и не спира никога.

Движения в класирането

Когато сайта се движи нагоре клиента е щастлив но когато тръгне да губи позиции които е постигнал вече, клиента изпада в шок и звъни на SEO гуруто за да пита защо.

– Толкова пари съм дал за този сайт и сега от 2-а позиция отиде на 5-а, или защо не мърдаме от 4-то място, нагоре?

Това са ежедневни ситуации между клиент и фирма която се занимава с оптимизация за търсачки, които няма да ги има ако на клиента е обяснено още в началото как и защо работи гугл, и че SEO оптимизатора „предсказва” поведението на търсачката но не я контролира.

Кои фактори влияят при класиранията

  • Персонализация

Когато сме се логнали в профила ни в гугл той събира данни и поведение което персонализира. На нас казва че е за по-добрата ни ползваемост на предоставяните ни услуги, премълчавайки че си е чист вид шпионаж и съхранение на лични данни.

  • Локализация

Локализираните резултати стават все по силен фактор при класиранията. Органичните резултати се влияят от местонахождението на потребителя и това на даден brand.  Затова и Local SEO става все по-интересна материя за хората заниващи се с оптимизация за търсещите машини, като тепърва показва огромния си потенциал.

  • Социални сигнали

Търсачките се интересуват изключително много да научат колкото може повече неща за Вас. И тази информация им я набавяме ние самите. И то безсплатно. Пишейки неща за нас, публикувайки снимки и споделяйки информация. Двете най-големи социални мрежи Google plus и Facebook събират изключително голям обем данни за хората, с цел да имат информация, която после ще я използват срещу самите нас. Когато сметнат за необходимо.

Софтуер за SERP Ranking

Когато искате да видите колкото се може по-правилни резултати за дадено класиране по ключови думи ползвайте специализиран софтуер, като “Cuterank”. Или ползвайте сайтове които предлагат web-базирана услуга като sheerseo.com,  whatsmyserp.com, или Българската seoranks.org за която може да прочетете следното”Ревю на услугата seoranks”. Един хубав трик също е включването на поверителното сърфиране в Chrome (Ctrl+Shift+N) и Firefox (Ctrl+Shift+P) където браузера не запазва информация и „бисквитки”.

Защо ни е необходимо класирането в TOP 3?

Сайт който се класира в първите 3 резултата за дадена ключова дума привлича посещения. А колкото повече хора влязат в сайт който продава стоки или услуги толкова повече се увеличават шансовете те да станат клиенти.

Как да измерваме успеваемостта на един SEO проект?

Ползвайки „Анализите”. Има много подобни услуги които са безплатни и имат за цел да ни предоставят колкото се може повече информация като: Google analytics, Bing analytics, Clicky, Piwik, KISSMetrics, GoSquared и др. Там ни интересува органичния трафик да расте, а bounce rate да намалява, като посетителите остават повече време в сайта, защото намират интересни и полезни неща. Тези показатели са по-важни за измерване качеството на работата на един SEO оптимизатор, отколкото ако една ключова дума държи топ позиции но това не се монетизира. Ние трябва да намерим „правилните” ключови думи които носят потребители, клиенти и кликове. Хора които имат желанието да купят услугата или продукта които предлага сайта който оптимизираме.

Ако съумеем да покачваме органичните посещения от гугл с 10% всеки месец за една година ще сме създали солидната база на която един brand може да стъпи и да се развие като бизнес. И доволния клиент ще доведе още клиенти.

Ranking-ите са за престиж

Класиранията са суета и престиж. Но повече между SEO оптимизаторите, отколкото между собствениците на реален бизнес които ги интересува в края на месеца 2 неща:

  • какви обороти са направили
  • каква е възвращаемостта на инвестицията им.

Ако те са задоволителни тогава и оценката за работата на SEO оптимизатора ще бъде по-висока. Никой не иска да губи „кокошка” която снася „златни” яйца.

Следете SERP-a, но се фокусирайте върху анализите.

За автора:

Пано Кондоянис се занимава с изработка и оптимизация на уеб сайтове за google.bg и .gr. Поддържа блог 7 и problogger.

Comments

There are no comments yet.

Leave a Reply

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*