Защо SEO услугите са скъпи?

4

Защо SEO услугите са скъпи?

Защо качествената SEO оптимизация е толкова скъпа?

Най-краткият отговор на този въпрос е, защото когато се прави качествено оптимизацията за търсачки е изключително времеемък процес, който ще ви коства няколко години на експерименти на принципа “проба-грешка” преди да започнете да разбирате какво и как трябва да се направи, за да постигнете желания от всеки резултат – челни позиции в Гугъл. Един добър SEO оптимизатор знае това, той знае цената на своите знания и умения и рядко прави компромиси с нея.

SEO измамите

Вероятно сте получавали поне няколко предложения за SEO оптимизация по имейл, в които определени SEO компании са ви изкушавали с оферти за бързо и сравнително евтино издигане в страниците с резултати на търсачката (SERP), нали? Сигурно сте попадали и на реклами на софтуери за автоматично добавяне на сайта ви в десетки търсачки и хиляди директории само с натискането на един бутон при това срещу скромната цена от 100-200 лв. еднократно. Моят съвет е никога да не допускате тази грешка, защото от една страна това ще са пари хвърлени на вятъра и от друга – това може да бъде опасно за вашия сайт и да доведе до някое Гугъл наказание. Евтиното задължително излиза скъпо!

Правилата на Гугъл и SEO-то

Всъщност, не е тайна, че Гугъл си има доста подробни правила относно това какво трябва да направи един собственик на уеб сайт, за да го изкара на челни позиции в търсачката. Това означава, че всеки може да опита сам да оптимизира своя сайт и да се опита да подобри неговите позиции в Гугъл. Ако ръководите собствен бизнес, обаче, вие най-вероятно няма да имате необходимото време, за да се задълбочите достатъчно в материята, за да можете да извлечете някаква съществена полза от нея. А дори и да разполагате с това време наистина ли искате да станете професионален SEO оптимизатор? Ако това е вашето желание – чудесно, препоръчвам ви да започнете с моя безплатен SEO курс, който определено ще ви е от полза. Ако, обаче, нямате такива стремежи, а искате да сайтът ви да бъде в топ 10 или по-високо в Гугъл, единственият начин това да стане е да наемете SEO специалист, който да свърши това вместо вас – безопасно, качествено и с гаранция за резултати. Аз лично смятам, че всеки трябва да се занимава с това, което му се отдава най-добре, но хората са различни и някой може да не се съгласи с мен, но нали затова са грешките – за да се учим от тях.

Всеки ли може да бъде SEO оптимизатор?

Ако приемем, че преди 5-6 години SEO оптимизацията беше непозната дума у нас, то днес всеки може да попрочете тук-там статии и уроци за SEO и да започне на момента да ги тества върху своя сайт. Няма да сбъркам ако кажа, че интернет пространството е буквално зарито със SEO курсове, които обещават бързи резултати само срещу 1-2 часа работа не ден. Нали знаете израза “прекалено хубаво, за да е истина”? Е, и в случая е така. Ако горното твърдение беше вярно, то всеки човек с малко свободно време и търпение щеше да може да вкара сайта си в топ 10 по всяка ключова дума, която си пожелае. Експериментирането беспорно е важна част от SEO, четенето на помощни материали, търпението и упоритостта – също, но уви, те не са достатъчни.

Кои са основните аспекти на една SEO инвестиция?

Не знам дали сте се замисляли върху факторите, които превръщат една SEО кампания в успешна, но ето как виждам нещата аз. Всяка инвестиция в оптимизация на сайт зависи от 4 основни показателя:

  1. Колко бързо искате да постигнете желания резултат? (позиции в Гугъл, например);
  2. Колко конкурентни са избраните от вас ключови думи / фрази;
  3. Какъв е определеният от вас бюджет за SEO;
  4. Кого ще наемете да оптимизира сайта ви

Ако искате гарантирано влизане на първа страница на Гугъл по висококонкурентна ключова дума/ фраза (с над 1-2 милиона резултата, например), то вие задължително трябва да се обърнете към кадърен SEO оптимизатор. Не, че не можете да се опитате сами, даже напротив. Опитът ми сочи, че преди да ме потърсят клиентите задължително са попрочели нещо за оптимизацията и дори са експериментирали върху собствените си сайтове. Някои са постигнали нелоши резултати (втора страница на Гугъл, примерно), което е похвално, а други са си навлекли наказания, сайтовете им са “хванали” са филтър и са изчезнали тотално от страниците с резултати на търсачката или просто опитите им не са дали никакъв видим резултат.

SEO от професионалист

Каквато и да е причината да обмисляте или вече да сте решили да се обърнете за професионална помощ към SEO експерт подходете разумно и проучете внимателно нещата преди да вземете окончателно решение и не на последно място – заделете си минимум 150-200 лв месечен бюджет, с по-малко просто никой оптимизатор няма да се наеме да работи по сайта ви. Или поне не качествен такъв. Не забравяйте, че хубавите неща са скъпи и SEO-то не прави изключение в това отношение.

В заключение ще кажа следното: ако търсите бързина, качество и гаранции, то непременно се обърнете към опитен оптимизатор с изградено име и доказани постижения в бранша. Всичко друго би представляваво риск за вас, вашия сайт и целия ви бизнес.

Comments

Leave a Reply

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*