Линк билдинг: Как да направим анализ на линковете – част 2

1

Линк билдинг: Как да направим анализ на линковете – част 2

Продължение на статията Линк билдинг: Как да направим анализ на линковете

4. Използване и разнообразие на анкър  текст

В Open Site Explorer кликнете върху този таб:

5

Той показва списък от термини с анкър текст, броя на линкващите домейни, които използват този конкретен анкър, и общия брой на връзките, използващи този анкър текст.

6

В Majestic:

7

Majestic също така ви дава списък на анкър текст заедно с линкващите домейни, общия брой на връзките, заедно с метриката за тръст (доверие).

8

Друга възможност е да отворите обобщаващия summary tab на Majestic, където ще видите графика на анкър текста:

9Има две неща, за които да внимавате, когато проверявате анкър текст – употреба и разнообразие.

На първо място, въз основа на връзките, можете да разберете кои ключови думи са били оптимизирани (и потенциално преоптимизирани). Ако направите бързо търсене в Гугъл на основата на връзките, анкър текстът би трябвало да ви покаже как се представя даден сайт и да ви открие потенциални думи за оптимизиране (insights).

И още веднъж да посочим, че разнообразието е особено важно тук. Въпреки че през последните години много SEO специалисти, занимаващи се с изграждане на връзки, са използвали анкър текст богат на ключови думи (например “SEO оптимизация за търсачки” или “оптимизация на уеб сайтове”) като връзка, с пускането на Penguin 2.0 е вече по-важно от всякога да се осигури разнообразие и брандиране (например: името на вашия бранд вместо основната ключова дума, за която искате да постигнете челни позиции).

Особено важно е да се разбере естеството на настоящото линк портфолио, преди да се започне съответната SEO кампания – вие трябва да осигурите множество брандирани линкове, а също така и връзки, които съдържат таргетитаните от вас ключови думи, но използвани внимателно и според последните правила на Пингвин ъпдейта.

Освен това, трябва да избягвате употребата на анкър текст, който вече е бил прекомерно използван, като го заменяте с такъв, който досега не сте използвали, но също ще ви помогне да постигнете добро класиране по основните и второстепенните ви ключови думи.

5. Последни/ входящи връзки

Още веднъж да споменем, че както в Open Site Explorer, така и в Majestic SEO, има табове, които ще ви покажат скорошните, т.е. последно открити връзки:

1011

И двата таба сортират по новооткритите резултати и показват данните за тези последно придобити връзки. В Majestic също така ще видите и удобна графика за бързи справки и за контролиране на входящите връзки по ден или дата:

12

Данните за скорошните връзки са важни по няколко причини – можете да видите връзките, изградени в последно време, които могат да ви помогнат да разберете текущите или неотдавна използвани стратегии. Също така дали са налице подозрителни дейности при изграждането на връзките към вашия сайт, както и ще ви помогнат да забележите всякакви пикове (сериозни отклонения) в скоростта на изграждане на входящите линкове (например: голям брой връзки, изградени за кратък период от време). Ако видите, че на ден се изграждат хиляди – или дори стотици – връзки, това би породило съмнения, освен в случаите с уебсайтове, които са големи и добре известни или към тях сочат множество sitewide линкове.

И отново да посочим, че скоро изградените връзки са чудесна метрика, с която да проверите дали наскоро е имало промяна в рейтинга. Въпреки че често алгоритъмът на Гугъл и следващите го действия са извън нашия контрол, трябва винаги да сме осведомени какво се случва с нашите сайтове, както и със сайтовете на конкурентите ни.

6. Представяне на страницата (Page Performance)

Тук ще проверим разбивката на връзки по страници и ще видим кой страници понастоящем имат най-много връзки.

Това е особено важно, за да разберем настоящото състояние на сайта, особено за отделните му страници. Това може да ни даде насоки за страниците, които не функционират достатъчно добре и обратното, и къде трябва да се насочи фокусът на линк билдинг кампанията ни.

Ето няколко скрийншота, в които е маркиран табът на страницата:

1314
Ако кликнете върху тези табове, ще се покаже списък на страниците от сайтовете, които имат най-много връзки, от тези с най-голям брой до страниците с най-малък брой.

Типично началната страница ще бъде номер едно. Възможността да разберете кои са страниците с най-много връзки е особено полезна, а също така дава малко повече яснота за това, какво би могло да доведе до добри резултати и да осигури връзки във вертикална посока.

Също така установихме, че това е много чудесна метрика за разбивка на удачните резултати на конкурентите – можете да видите какви ресурси са изградили те, които са довели до голям брой връзки, и да използвате данните като идеи за създаване на ваши собствени ресурси.

7. Качество на връзките

Качеството на линковете най-добре установяваме, като отделим време за ръчна проверка на всеки от тях по отделно. Разбира се, това ни отнема допълнително време, но за сметка на това ще сме сигурни, че всичко е наред със SEO кампанията ни, както и ще ни помогне да се запознаем в дълбочина в някои важни SEO данни.

Добре да имате различни програми, които ви помагат да разберете портфолиото от връзки на даден уебсайт, но казано направо, ако не отделите известно време, за да проверите ръчно линковете си, няма да постигнете добри резултати.

Ето кои фактори трябва да проверяваме, когато изследваме качеството на връзките:

 • Релевантност – включително за сайта, за страницата, и за връзката
 • Авторитет на домейна /Page Rank на страницата и авторитетът й
 • Местоположението на връзките на страницата – натурални спрямо неестествени връзки, полезни за потребителя линкове спрямо такива, които очевидно са резултат от изкуствено изграждане на връзки, и др.
 • Анкър текстът
 • Общата естественост на връзката – колко натурална (editorial) изглежда тя?

Докато отделяте време, работейки по кампании за изграждане на връзки и проверявате входящите си линкове, ще установите, че ще започнете да изграждате у себе си един естествен усет, който ви подсказва кога дадена връзка е добра и кога – не. Общо взето, спамът е лесен за идентифициране. Усетът ви за качеството на връзките може да се развие много над това и да ви помага да откривате подозрителни връзки, които могат да ви навредят в краткосрочен или дългосрочен аспект.

Експортиране в Excel

Всички тези данни, от всеки таб, могат да се експортират в програмата Excel (като CSV) за по-нататъшни заключения и екстраполации. Тук вече навлизаме в един по-задълбочен анализ на SEO данните, но често такъв е необходим, ако трябва да правите сравнение на много сайтове, или ако искате да направите сравнителен анализ на вашия сайт, спрямо този на ваш конкурент.

Ето чудесен наръчник за анализ на обратните връзки и съпоставка с тези на конкурентите – в Ексел. Също препоръчвам да погледнете този справочник за напреднали, като използвате Open Site Explorer и пресичане на връзките link intersect – определено си струва да го прочетете, ако искате да се научите да правите задълбочен анализ на онлайн конкуренцията. И на края три прекрасни Excel таблици за анализ на връзки. Там има много повече повече информация, отколкото бихме могли да разгледаме тук. Те са и на малко по-високо ниво, затова първо трябва да сте сигурни, че можете да извършвате SEO одит и анализ на обратни връзки, преди да ги експортирате в Excel и да работите на по-високо ниво.

Обобщение

Анализът на обратните връзки е едно от първите умения, които трябва да научите като начинаещи специалисти в областта на оптимизацията и изграждането на връзки. Когато можете уверено да навлизате в дълбочина в профила на връзките на вашия сайт (или на сайт на конкурент), това ще ви помогне да научите повече за SEO индустрията и да придобиете така необходимия опит.
За основен анализ, трябва да се съсредоточите върху следното:

 1. Общ брой на връзките
 2. Брой на уникалните домейни
 3. Брий линкващи домейни, спрямо общия брой на връзките
 4. Използване и разнообразие на анкър текст
 5. Скорошни/входящи връзки
 6. Функциониране на страницата
 7. Качество на връзките

Има много възможности за научаване на повече неща при анализа на обратните връзки. Можете да научите следната информация:

 • Стратегиите на конкурентите ви за изграждане на връзки
 • Най-добре работещите ресурси на конкурентите ви
 • Неизползваните възможности за връзки във вашия собствен сайт
 • Работещи стратегии за връзки във вашата индустрия
 • Откриване на преоптимизиран анкър текст
 • Връзки, които трябва да се отстранят, заменят и т.н.

Желая ви успех!

Comments

Leave a Reply

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*