Линк билдинг: Как да направим анализ на линковете

3

Линк билдинг: Как да направим анализ на линковете

Всеки ден тези, които тепърва ще се занимават със SEO оптимизация, имат нужда да научат основните неща за изграждане на входящи връзки, а също и важни понятия и стратегии, използвани в SEO кампаниите. Тази статия, посветена на изграждането на връзки, ще е полезна за продължаване обучението на новаците в изграждането на линкове, като темата ще бъде извършването на анализ на обратните връзки.

Умението за извършване на щателен анализ на обратните връзки е основен елемент на всяка кампания за изграждане на линкове. Нещо повече, извършването на такива анализи може да помогне за развитието на основните знания за връзките, за стратегиите на изграждане на връзки, и за качеството на връзките.

Кои са основните няколко елементи от подробния анализ на обратните връзки:

1. Общият брой на връзките
2. Броят на уникалните домейни
3. Сравняване на домейните за връки с общия брой на връзките
4. Използване и разнообразие на анкър текста – брандиран, съдържащ основни и спомагателни ключови думи, naked (само URL адреса на сайта като анкър) и т.н.
5. Последно добавени входящи връзки
6. Функциониране на страниците
7. Качество на връзките *

*Научава се само от опит, след провеждане на многократни анализи на обратните връзки, а също и чрез ръчна проверка на връзките.

Значението на линк профила

Линк портфолиото (или профилът) от връзки е малко по-нестандартен начин да се назоват всички сайтове, които понастоящем линкват към вашия сайт. Връзките имат голямо значение. Затова и времето, отделено за изграждането им, е важно.

И така, когато правите анализ на обратните връзки на даден сайт – независимо дали е вашият собствен сайт или сайт на конкурент – вие проверявате сайтовете, които линкват към този сайт, по какъв начин се осъществява това, и към коя страница са връзките.

И тъй като ни е известна зависимостта на алгоритмите на Гугъл от връзките, знаем, че способността на даден сайт да има висок ранг в Гугъл основно зависи от сайтовете, които са свързани с него (т.е. неговото портфолио от обратни връзки).

Затова, преди даже да започнете да обмисляте кампания за изграждане на връзки, трябва да разберете какво е настоящото портфолио от връзки на сайта. Има няколко SEO инструмента, които могат да ви помогнат за това:

Всички тези инструменти ще свършат добра работа и изборът на програма е основно въпрос на предпочитание. Бих препоръчал, ако е възможно, да се използват поне две или повече от тези програми, за да се осигури получаването на възможно най-много информация.

Понастоящем аз използвам Open Site Explorer и MajesticSEO, така че в процеса на обясненията ще се опирам основно на използването на тези две програми; скрийншотовете, които ще видите, също ще бъдат получени от тези програми.

Как да започнете

За да започнете, просто отворете сайта на избрания от вас инструмент и напишете URL-а му в полето за анализ. Това веднага ще ви отведе до страница с общ преглед, на която е дадено пълно обобщение на обратните връзки към дадения сайт.

Ако това е първият път, когато използвате програма за изследване на обратни връзки, горещо препоръчвам да отделите около 1 час и просто да разцъкате програмата, за да се запознаете с различните табове, графики, функции, филтри, и т.н.

Изключително важно е да работите удобно с програмата, за да разберете данните, които тя може да ви предложи, а също и това, което те подсказват.

След като вече сте свикнали с новият SEO инструмент, първият елемент, който трябва да анализирате от портфолиото от обратни връзки, е общият брой на връзките.

1. Общият брой на връзките

Отворете Site Explorer:

1

Това ще видите в горната част на екрана, след като сте пуснали търсене за URL адрес. Маркирането с червено е мое.

В Majestic Site Explorer:

2

Още веднъж съм отбелязал с червено.

(Отбележете: тук има голямо несъответствие. Обикновено Majestic дава данни за повече връзки, отколкото Open Site Explorer, но в този случай изглежда, че някои скорошни реклами са били отбелязани като връзки и така се е получило голямо увеличаване на броя им.)

Установяването на точния брой на връзките е добро начало към това, да разберете колко конкурентноспособен е даден сайт в дадения момент (особено ако установите и броя на връзките за конкурентите). Но помнете, че е лесно да се получи нереален брой на връзките поради SEO тактики като използването на т. нар. sitewide връзки, директории за статии, коментарии в блогове, и др. Така че общият брой на връзките определено НЕ съответства на силен профил или на висок рейтинг.

Следващата стъпка, която помага да установите качеството на връзките, е да се провери и броят на свързващите домейни.

2. Брой на уникалните домейни

34

Уникалните домейни са обикновено по-добра метрика, отколкото броят на връзките, тъй като наличието на много връзки от един и същи домейн типично се счита за фактор за намаляване на стойността.

Разбира се, тук са важни и други фактори, като релевантност на сайта, качество, анкър текст, място на поставяне на връзките и др. И все пак, следейки най-важните метрики, вие искате да сте сигурни, че анализирате свързващите домейни, както и общия брой на връзките.

3. Брой на линкващите домейни спрямо общия брой на връзките

Съпоставянето на свързващите домейни с общия брой на връзките се извършва просто: ако имате десетки хиляди връзки за един свързващ домейн, това определено е сигнал за наличие на нередности и линк портфолио, което вероятно съдържа неестествени връзки. И отново да напомня, че стойността на връзките намалява, когато натрупвате повече връзки от един и същи домейн.

Целта трябва да бъде да постигнете колкото е възможно по-равностойно съотношение, когато сравнявате уникалните домейни с общия брой на връзките, въпреки че винаги ще има значително по-голям общ брой на връзките, отколкото на линкващите домейни. Една единствена sitewide връзка може бързо да увеличи това съотношение и в такива случаи тези връзки трябва да се локализират и да се отстранят.

Продължете към част втора на статията…

Comments

  • Как ще коментираш факта, че Open Site Explorer показва 185 домейна, докато Majestic SEO показва 501 домейна?

  • Lilacor
    November 4, 2013

    Предполагам, че правилният отговор е, че методите, по които различните тулове изчисляват броя на линковете, са различни. Например, Majestic SEO пази данни за линкващи домейни, които отдавна вече не са актуални (линковете са премахнати, но не и според базата данни на Majestic), докато при OSE това не е така. Но при тях пък съм забелязал, че не показват много от вече наличните линкове, или поне не достатъчно бързо като Ahrefs, например. Въпрос на работни алгоритми.

Leave a Reply

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*