Основни положения на SEO

0

Основни положения на SEO

Различните платформи, на които е изграден даден уеб сайт, имат различни проблеми. През годините съм работил с десетки платформи – готови и модифицирани – и мога да кажа, че никога досега не ми се е случвало да се сблъсквам с две напълно еднакви системи за управление на съдържанието (CMS). Някои са били много добре оптимизирани и работата с тях ми е била много приятна, а резултатите са били постигани предсрочно, докато други са били написани толкова абсурдно (откъм код и структура), че съм предлагал на клиента първо да направи тотален редизайн на сайта си и чак тогава да се върне при мен, за да говорим за оптимизация.

Основните аспекти, които правят един сайт пригоден за SEO оптимизация са няколко и всъщност никак не са сложни. За да бъде пригоден за оптимизиране, един сайт трябва да включва следните възможности:

  • Да може да се задава заглавие и МЕТА описание на всяка уеб страница поотделно;
  • Да може при нужда бързо и лесно да се редактира текстовото съдържание на всяка страница;
  • Да може лесно и бързо да се вкарват корекции в URL структурата на сайта

Редом с тези три абсолютно задължителни функционалности, уеб сайтът трябва да има добре написан, чист и колкото се може по-опростен HTML код. Това е изключително важно. Кодът е основата на всеки сайт. Затова и когато извършвам услугата SEO одит, аз първо започвам с анализ на кода на съответния сайт.

Ако кодът на вашия сайт е зле написан, това ще затруднява обхождането на неговите страници от ботовете на Гугъл, ще го прави по-тромав и по-бавен за зареждане, което ще навреди не само на неговите позиции в търсачките, но и ще пропъди неговите посетители, на които няма да им е никак приятно да чакат всяка страница да се зарежда по 10 секунди, например. Независимо, че посетителите на вашия сайт няма да могат да видят колко лошо е написан кода му, те ще го усетят. И няма да има значение колко интересен и полезен е той.

Вторият много важен аспект на един уеб сайт е неговото съдържание, разбира се. Не се заблуждавайте. Оптимизацията за търсачки безспорно е много важна част от интернет маркетинг стратегията на вашия сайт, но тя не може да замести качественото, добре написано и обилно по количество съдържение. Обновявайте често своето съдържение, пишете за всичко свързано с вашия онлайн и офлайн бизнес, направете си личен или корпоративен блог. Това може само да е от полза за SEO оптимизатора и е много вероятно дори да намали разходите ви за оптимизация.

Все още чувам коментари от типа “не искам да имам много съдържание на сайта си, защото това разсейва клиентите ми и те не купуват моите продукти”. И в това има смисъл, но не забравяйте, че освен, че оптимизаторът трябва да има съдържание, което да оптимизира, и клиентите имат нужда от повече подробности за дадения продукт, за да решат дали искат да го закупят. Ако не намерят достатъчно такова, те ще го потърсят при конкуренцията. Не всеки посетител на вашия сайт ще се зачете в съдържанието, което сте му предоставили, но то ще ви е нужно за онези, които ще поискат да го прочетат. Мислете за нуждите на всеки посетител.

Дотук дадох два прости примера за това какво да имате предвид, когато планирате своята SEO стратегия. Тя трябва да върви ръка за ръка с идеите за развитие на вашия бизнес. В този ред на мисли, вашият бюджет за поддръжка и развитие на уеб сайта ви трябва да бъде част от цялостния ви интернет маркетинг бюджет. Не гледайте на него като на отделен разход. Това е един много важен детайл от планирането на всяка онлайн стратегия, с която смятам, че доста малко бизнеси са запознати.

Преди да изградите своя бъдещ уеб сайт, да изберете какъв ще бъде неговият уеб дизайн и функционалности, вие трябва да се свържете с опитен SEO специалист и да го включите към останалите членове на своя екип. Така ще си спестите много време, главоболия и пари.

Comments

There are no comments yet.

Leave a Reply

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*