53% от трафика получава първият резултат в Гугъл!

1

53% от трафика получава първият резултат в Гугъл!

Знаете ли колко е важно да сте първи? В оптимизацията за търсачки разликата между първия и втория сайт в класирането може да бъде огромна, твърдят данните от  последното проучване направено от анализаторите от Compete.com.

Благодарение на резултатите от това статистическо проучване, базирано на анализ на резултатите от “десетки милиони” потребителски търсения, генерирани през последната четвърт на 2011 г. (10.2011 – 12.2011 г.), маркетинговите експерти от Compete са достигнали до следните интересни заключения.

Както се вижда от първата графика:

  • 85% от всички резултати в Гугъл са органични, а едва 15% са платените такива;
  • Общо 55% от страниците с  резултати в Гугъл имат по тях платени реклами (PPC ads);
  • 53% от органичния трафик се обира от сайта, който е класиран на първа позиция в своята ниша. На втория се падат средно 15% от кликовете, на третия – 9%, докато четвъртият и петият привличат съответно едва 6% и 4% от целия трафик

“Тъй като повечето от страниците с резултати (SERP) в Гугъл са органични, а болшинството от кликовете се обират от първия сайт в класирането, е задължително за стратегията на брандовете да включва постоянно наблюдение на резултатите, които се променят постоянно с усъвършенстването на алгоритмите на търсачката”, съветват експертите от Compete.

Платените PPC реклами, които излизат най-отгоре, над органичните резултати, също дават далеч по-добри резултати отколкото тези, които излизат отстрани. Това не важи непременно за платените реклами, които излизат в горното каре, а за тези PPC реклами, които се показват в най-горната част от страницата.

Според анализаторите от Compete 61% от платените реклами се показват в десния сайдбар (0тдясно на органичните резултати), но въпреки това на тях се падат едва 13% от всички кликове.  Със сигурност най-добрата позиция в десния сайтбар е първата, която привлича 4% от всички кликове, докато на втората се падат едва 3% от тях.

Въпреки това, третия сайт в горното каре от платени реклами е за предпочитане, тъй като той привлича близо два пъти по-добър процент от кликовете – около 9%. Безспорно най-предпочитаното място сред платените резултати е това на първия сайт, който обира съкрушителните 59% от всички платени кликове.

Каквото и да си говорим първото място в платените и органичните резултати е цел на всеки собственик на сайт и бизнес. Най-изкушителното място в SERP е първото и това винаги ще бъде така, но цената за да сте на него е висока и не всеки може да си позволи да я плати.

Още малко интересни факти от проучването на Compete.com:

  • Сайтовете класирани в ТОП 5 в органичните резултати получават 87% от всичкия трафик в съответната ниша;
  • 24% от PPC рекламите в SERP се показват най-отгоре на страницата, но те получават впечатляващите 85% от всички кликове;
  • Едва 15% от платените реклами се показват в най-долната част на страницата като на тях се падат пренебрежително малък процент от кликовете – 2%.

Прочетете оригинала на статията в SEWatch.

—–

Заключението от тази статия е просто. Сайтовете, позиционирани извън ТОП 10 в своите онлайн ниши, са обречени да не генерират почти никакъв трафик, което няма да носи никакви ползи за техния бизнес. Затова все повече клиенти ще търсят SEO услуги с гаранция за класиране в топ 10 на Гугъл , каквито Lilacor.com отдавна предлага.

Както бях писал преди време в блога, SEO е скъпа услуга, чиято инвестиция, обаче, със сигурност си струва, a позитивите от нея в дългосрочен аспект са огромни. Доказателство за това са моите клиенти, които вече са се убедили в ползите от тази професионална услуга и са взели правилното решение за посоката на развитие на своя бизнес. Ще се радвам, ако ми позволите да убедя и Вас в това!

 

Comments

Leave a Reply

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*