SEO оптимизация за 100 лв.?

1

SEO оптимизация за 100 лв.?

Отдавна не бях писал в блога, заради много си професионални и лични ангажименти в последните месеци, но поради зачестилите запитвания от клиенти, които разполагат с неадекватни бюджети за SEO, реших да седна и да напиша тази статия. Защо? Просто, за да намаля броя на несериозните запитвания, с които само си губим взаимно ценното време.

Ах, тази криза!

Ще започна с това, че във всеки момент от време съм получавал запитвания за оптимизация на сайтове с минимални заделени бюджети, това не е прецедент. Но в последните 2-3 месеца, вероятно заради кризата, а според мен донякъде и заради манталитета на българина, все по-често получавам запитвания за SEO оптимизация от фирми или частни лица с изключително ниски бюджети (и не малки изисквания).

Какво имам предвид под понятието нисък бюджет за SEO? Да вземем сумата от 100 лв. платена еднократно. Разбира се, нямам ни най-малко намерение да я подценявам. В момент на сериозна криза 100 лв. са си немалко пари,  спор няма. За всяко нещо, обаче, има поне по две гледни точки. Зависи откъде го погледнеш. Тук не искам да говоря за сумата като такава, а за услугата, която клиентът ще поиска в замяна на нея.

И така на въпроса…

Възможна ли е оптимизация на сайт с бюджет 100 лв.?

Краткият отговор на този въпрос е “Да”. Разбира се, че е възможно. Възможна е дори оптимизация на сайт за без пари. Е, да, няма да може да си позволите да наемете професионалист за целта, но определено отговорът на този въпрос е положителен. Добре, но как? Лесно е. Заделяте си малко свободно време и започвате да четете огромния брой безплатни източници на тема SEO, които ви предлага Гугъл.

В моя сайт също можете да намерите такъв безплатен SEO курс, направил съм го точно с цел да бъде полезен на всеки, който се интересува от SEO и иска да обогати знанията си, но не разполага със заделени средства за целта. Държа да отбележа, обаче, че в изключително бързо променящия се свят на оптимизацията за търсачки много от нещата, които съм писал преди 2 години, например, вече малко или много са се променили, но все пак материалите ще ви бъдат полезни.

SEO оптимизация без пари

И така, стъпка по стъпка, следвайки уроците и препоръките, които намерите в Гугъл, вие ще можете да подобрите значително SEO-то на своя уеб сайт, при това съвсем сами! Тук не говоря само за т. нар. on-page оптимизация, която най-общо се изчерпва с оптимизиране на текстовото съдържание, HTML кода, URL структурата и навигацията на вашия сайт, но също така и т. нар. off-page оптимизация, която се свежда основно до линк билдинг. Ето няколко лесни и безплатни линк билдинг решения, с които сами ще можете да помогнете за подобряването на позициите на своя сайт:

 • добавяне на сайта в директории;
 • добавяне на сайта в социални мрежи;
 • писане на коментари в блогове с поставяне на активен линк към сайта;
 • писане на мнения във форуми с поставяне на активен линк към сайта (може да се възползвате и от опцията за линк в подписа ви);
 • размяна на линкове с други сайтове със сходна или дори напълно различна тематика на вашата и т. н.

Сигурно ще се сетите и за други начини за безплатно SEO, но тези 5 варианта са един добър старт, който ще е напълно достатъчен, поне в самото начало.

Какви ще са резултатите от оптимизацията без пари?

Понякога могат и да са много добри, най-вече ако става дума за малки онлайн ниши с под 100 000 резултата, например. Също така, гореописаните прийоми определено ще са от полза за дълги ключови фрази (longtail keywords), които съдържат 3-4 и повече ключови думи в себе си. Пример за такава дума е “SEO оптимизация от Николай Стоянов”, която е фраза, съдържаща 5 ключови думи в себе си и връща около 30 000 резултата. Ако вашите ключови думи са толкова дълги, то вие бихте могли да постигнете добри позиции само с четене на SEO статии, малко свободно време, търпение и постоянство.

Изброените по-горе безплатни техники за оптимизация на сайтове имат и друга положитална страна – подобряват индексацията на сайта ви и ви помагат в изграждането на т. нар. deep links (линкове към вътрешни страници на сайта ви), а това определено може само да ви е от полза.

Защо професионален SEO оптимизатор?

Ако не сте приложили още тези SEO съвети върху сайта си, те със сигурност ще са ви от полза. Ако, обаче, сте изпълнили всички мои препоръки за безплатна SEO оптимизация, а ефектът от тях е минимален или никакъв, вашият уеб сайт вероятно попада в една от следните категории:

 • сайтът ви се намира в ниша с голяма и силна конкуренция (не само много резултати в съответната ниша, но и със силни конкуренти), за преодоляването на която са необходими по-сериозни познания;
 • имате нов сайт с нов домейн, който няма никакъв авторитет, тръст ранк и история пред Гугъл и се нуждае от нещо повече от тези прости дейности, за да излезе на челни позиции в търсачката;
 • сайтът ви има някакви проблеми с кода, структурата, навигацията или съдържанието си, което изисква професионална намеса от SEO специалист;
 • сайтът ви е “хванал” филтър или е бил наказан, вследствие на прекалено агресивна оптимизация или такава, при която сте използвали неподходящи или забранени SEO методи и се нуждаете от експертна помощ, за да бъде раздигнат филтъра/ наказанието.

Това не са всички възможни причини, но са основните. Ако сайтът ви попада в някоя от тях, то вие едва ли ще можете да се справите с проблема без да се обърнете към SEO оптимизатор. Ако бизнесът ви е важен за вас, ако имате сериозни намерения да успеете в своята пазарна ниша, то вие със сигурност ще се нуждаете от добър професионалист, за да успеете. Запомнете, че за да получите, трябва първо да дадете! И не казвам това защото и ние оптимизаторите трябва да ядем, а защото човек никога не може да разбира от всичко, а и не е нужно. Има си хора за всичко.

Ако сте взели твърдо решение да се обърнете към SEO експерт, за да подобрите видимостта на своя сайт и онлайн бизнес в интернет, трябва да сте наясно със следните основни факти:

 1. SEO оптимизацията е скъпа услуга, защото да си сред елита в своя бранш е изключително предимство, което си има своята цена;
 2. SEO оптимизацията не е еднократна услуга, тя е абонаментна услуга;
 3. SEO оптимизацията не е спринт, тя е маратон, затова се заредете с търпение и оставете оптимизатора да си върши работата на спокойствие. Резултатите не се постигат за ден или седмица, но позитивите от тях, когато бъдат постигнати, са осезаеми;
 4. Въпреки, че масово се говори, че при SEO оптимизацията не могат да се дават гаранции за позиции, това не е точно така. Ако оптимизаторът е добър професионалист, с дългогодишен опит и има много успешни проекти зад гърба си, той ще може да ви ориентира в позициите, нужните бюджети и сроковете за тяхното постигане, защото ще има поглед върху нещата;
 5. В SEO оптимизацията задължително се изисква предплащане на определената месечната сума. Това е така, защото за качествената оптимизация с гаранция се изискват вложения, които са твърди суми и оптимизаторът трябва да ги извади от джоба си, за да стартира кампанията, а после нищо не му дава гаранция, че ще си получи парите след като работата е свършена в срок и качество.

Накрая ще завърша с един съвет към всички клиенти, които се интересуват от SEO оптимизация за техните сайтове. Пазете се от мошеници и пишман оптимизатори! Пазарът се пренасити с такива. Ще ги познаете лесно. Те най-често искат малки суми; не дават никакви гаранции (осланяйки се на максимата, че в SEO-то няма нищо сигурно); нямат собствени уеб сайтове (обикновено се подвизават по форуми) или имат, но са абсолютно неоткриваеми в Гугъл по нито една от услугите, които предлагат. Не можеш да предлагаш професионална оптимизация без преди това да си я приложил успешно върху своя уеб сайт, нали?

Запомнете, че евтиното наистина винаги излиза скъпо, а в SEO-то понякога и прекалено скъпо!

Comments

Leave a Reply

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*