Бот базирани търсачки

0

Бот базирани търсачки

В предишните статии дискутирахме принципа на работа на бот базираните търсачки. Както вече знаем, специализираният софтуер (бот, паяк) разглежда даден сайт като “чете” сорс кода му. След като бъде успешно обходен, сайтът бива добавен към базата данни на търсачката, която се нарича индекс, а съответното действие е по-известно като индексиране. Накрая, когато се извърши търсене през търсачката по съответна ключова дума, тя извежда от своя индекс резултатите, които счита за релевантни (подходящи) и ги подрежда по низходящ ред за удобство на потребителите. Този процес се нарича оценяване (от англ. – ranking).

Обикновено, при индексиране, търсачките използващи ботове отчитат много повече фактори от тези, които вие можете да откриете във вашите страници. Следователно, преди да добави дадена страница към индекса си, паякът ще отчете и следните допълнителни фактори:

·    Колко други страници водят (линкват) към вашата;

·    Какъв анкор текст (от англ. Anchor – котва, в случая – текст, който пояснява накъде води даден линк) е използван;

·    С какъв PageRank са страниците, които сочат към вашия сайт;

·    Включена ли е страницата в директории и ако да – в какви категории (ако са сходни с вашата, “тежестта” на линка е значително по-голяма) и т.н.

Тези “off-page” фактори (от англ. – извън страницата) са от изключително значение при оценяването на даден сайт от една бот базирана търсачка. На теория, всеки би могъл изкуствено да повиши релевантността на своите страници по дадени ключови думи, посредством напасване на съответните HTML зони спрямо тях. Дотук добре, но помислете колко по-малък контрол имате върху останалите уеб страници в интернет пространството, които са поместили линк към вашия сайт. Ето защо, “off-page” факторите имат значително по-голяма тежест за ботовете на търсачките.

В следващите статии ще обърнем специално внимание на търсещите машини, които използват ботове (паяци). Ще се научим как да ги караме да индексират нашия сайт и да го оценяват възможно най-високо. Въпреки, че тази тема няма общо със самия процес на оптимизацията за търсачки, той ще обогати SEO познанията ви с ценна информация за начина, по който ботовете “гледат” на уеб страниците. Да се научите да гледате през очите на ботовете е от огромно значение за бъдещия успех на вашите онлайн проекти.

Comments

There are no comments yet.

Leave a Reply

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*