Как да оптимизираме за Гугъл?

0

Как да оптимизираме за Гугъл?

Най-важните фактори за Гугъл са три: PageRank, link anchor текст и семантика.

PageRank е абсолютна стойност, която редовно се преизчислява от Гугъл, и е различна за всяка страница от даден уеб сайт, който е включен в индекса на търсачката. В по-нататъшните статии ще обърнем повече внимание на показателят Гугъл PageRank, но засега ще кажем само най-важното, а именно, че броят линкове от външни сайтове, които сочат към вашия сайт е от основно значение, както и т. нар. Качество на линковете (от англ. – link quality). Последното означава, че за да имат “тежест” (да се оценяват високо от Гугъл), външните сайтове трябва да имат висок PageRank, да бъдат богати на уникално съдържание и да се обновяват редовно.

MiniRank/ Local Rank е модификация на PageRank базирана на линковата структура само на вашия уеб сайт. Тъй като търсачките оценяват отделните  страници, а не самите сайтовете, някои от страниците ви ще имат по-висок ранг за дадени ключови думи от други. Local Rank оказва осезаемо влияние върху PageRank.

Анкор текст (от англ. – Anchor text) е текстът на линковете, които сочат към вашия сайт. Например, ако някой ви линкне (т.е. сложи линк към сайта ви) с текст “вижте един страхотен уеб сайт”, това ще е един напълно безполезен линк. Ако, обаче, вие продавате автомобилни гуми и някой ви линкне с анкор текст от рода на “автомобилни гуми от водещи марки в бранша”, то такъв линк би покачил вашия ранг. Това би оказало особено влияние, ако някой търси в Гугъл с ключова дума “автомобилни гуми”.

Семантиката е сравнително нов фактор за Гугъл, който изглежда оказва най-голямо значение върху резултатите. Този термин има отношение към думите и взаимовръзките между тях. През 2003 г. Гугъл купи компания с името Applied Semantics, която беше разработила технология за тяхната AdSense контекстуална рекламна програма. Според принципите на разработената от Applied Semantics семантика, паякът (ботът) се стреми да определи кои думи и фрази имат еднакво значение и кои винаги се използват заедно, в комбинация помежду си.

Например, ако има достатъчно резултати в Гугъл, които да “твърдят”, че английската фраза executive desk означава част от office furniture (офис оборудване), Гугъл “обвързва” тези две думи. След това, страница за executive desks, използваща ключовата фраза “office furniture”, няма да се появи сред резултатите за ”executive desk”. От друга страна, уеб страница, в която е спомената фразата “executive desk” ще се класира още по-добре в Гугъл, ако съдържанието й включва и фразата “office furniture”.

Comments

There are no comments yet.

Leave a Reply

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*