Как търсачките оценяват уеб страниците?

1

Как търсачките оценяват уеб страниците?

Всеки кандидат SEO оптимизатор трябва да започва да изучава тънкостите на оптимизацията за търсачки като се опитва да разглежда интернет страниците през “погледа” на бота. Веднъж щом сте успели да свикнете да прилагате редовно този похват, може да се каже, че вече сте изминали половината път до превръщането си в SEO специалист.

Първото нещо, което трябва да запомните е, че търсачките оценяват уеб страници, а не уеб сайтове. Какво означава това на практика? Ами, това значи, че няма да можете да постигнете високи позиции на вашия сайт, ако опитвате да го оптимизирате за 10 ключови фрази едновременно. Вместо това, опитайте да оптимизирате отделните страници на сайта си само за по една ключова дума всяка. Това неминуемо ще се отрази много положително на неговите позиции в търсачките.

Ако не сте успели да закупите домейн, в името на който да фигурира основната ви ключова дума, не съжалявайте. В замяна на това я включете в URL-а на някоя от вътрешните страници на сайта си. По този начин ще повишите релевантността на съответната страница за избраната ключова дума. Всички търсачки показват целия URL на намерената при търсенето по определена ключова дума страница, а не само този на домейна на сайта.

На второ място е много важно да осъзнаете, че търсачките не могат да “четат” графиките и JavaScript-овете, които сте използвали, за да привлечете вниманието на потребителите си. Можете, например, да използвате картинка с надпис “beautiful Christmas gifts”, но тя няма по никакъв начин да бъде разчетена от бот на търсеща машина. За да може да я прочете паяк, трябва задължително  да добавите ALT атрибут с текст  “beautiful Christmas gifts”, примерно.

Ето един пример, за по-добро онагледяване.

Потребителите виждат следното:

А ботът “вижда” картинката така:

<img src=”http://lilacor.com/images/1.png” width=”250? height=”100? class=”image” />

Както сами разбирате, HTML кодът показан в последния пример с нищо не подсказва на паяка, че картинката се отнася до някоя от думите “Christmas”, “Gifts” или “Beautiful”.

Можете много лесно да коригирате нещата като пренапишете кода по следния начин:

<img src=”http://lilacor.com/images/1.png” width=”250? height=”100? class=”image” alt=”Beautiful Gifts Image” />

Написан по този начин, кодът вече е съобразен с нуждите на търсачките от ALT атрибут и картинката може да бъде разчетена както от хората, така и от ботовете.

Първоначално, абревиатурата “ALT” е била замислена като източник на допълнителна информация (алтернативен текст), която може да бъде показвана на потребителите. Понастоящем, ALT атрибутът има много по-важна функция – “казва” на търсачките какво е изписано върху изображенията, които те не биха могли да разчетат без този атрибут.

Същото важи в пълна сила и за употребата на JavaScript. Нека погледнем следните 2 примера:

1.    Посетете нашата уеб страница с отстъпки на монитори Samsung!

2.    <script language=”JavaScript” type=”text/javascript”><!–document.write(”Посетете нашата уеб страница с ” + стоки[Math.round(0.5 +(3.99999 * Math.random()))-1]); –> </script>

Първият пример демонстрира какво виждат посетителите, а вторият е скрипт от сорс кода на уеб страница за продажба на монитори Samsung. Нека за момент си представим, че ботът е достатъчно “умен”, за да “прочете” скрипта (но не всички ботове умеят това).

Има ли нещо в кода, което да му подсказва, че става дума за монитори Samsung? Не мисля!

Reblog this post [with Zemanta]

Comments

  • Мисля, че много полезно допълнение към гореизброените моменти са систематизирани в публикацията ми за SearchRank факторите. В нея ключовите думи са в центъра на вниманието и са дадени съвети как и къде да се използват за повишаване ранга на сайта в очите на търсачките.

Leave a Reply

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*