Търсачката Ask.com

0

Търсачката Ask.com

Ask.com (http://www.ask.com)

Ask.com (в миналото наричана Ask Jeeves) е последната бот базирана търсачка, на която ще обърнем по-специално внимание. Ask.com “снабдява” с резултати друга търсачка Iwon и е член на търсачките от семейството на Гугъл.

Първоначално, тя е била замислена като Ask Jeeves, където “Jeeves” е името на “gentleman’s personal gentleman” или прислужникът (описан в книгата на Маркос Сьоренсен), който знаел отговорът на всеки въпрос, който му бил задаван. На 23 септември 2005 г. компанията обяви намеренията си постепенно да извади от употреба Jeeves и на 27 февруари 2006 г търсачката беше преименувана на Ask.com (по данни на Wikipedia).

Ask.com придобиха DirectHit и Teoma, които също бяха големи играчи в бранша. DirectHit беше търсачката, която за пръв път предостави резултати, базирани на т.нар. Click popularity (популярност, според броя на кликванията). Следователно, тези сайтове, които са получили най-много кликвания от дадена ключова дума са заемали първите позиции. Teoma, от своя страна, също беше уникална със своя link popularity алгоритъм. От Teoma твърдяха, че тяхната търсачка показва най-добре организираните резултати. Това се постигало чрез елиминиране на всички не релевантни (неподходящи) сайтове и взимайки предвид link popularity-то само на тези уеб сайтове, които са свързани с обекта на търсенето.

Оптимизирането за Гугъл ще ви гарантира постигането на добри позиции и в Ask.com, както и в другите големи търсачки от семейството на Гугъл (AOL, Netscape и Iwon).

Reblog this post [with Zemanta]

Comments

There are no comments yet.

Leave a Reply

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*