Pay-for-performance и платени търсачки

0

Pay-for-performance и платени търсачки

Както става ясно от заглавието на статията, тези търсачки не предлагат друг начин за включване на даден сайт в техните бази данни (индекси), освен посредством заплащане от страна на собственика му. Таксата обикновено е еднократна (при подаването на заявката за включване) и гарантира включване, редовно обхождане на уеб съдържанието от паяк (бот) или високи позиции на сайта за ключова дума по ваш избор. Има много малко изцяло платени търсещи машини, но повечето от най-популярните търсачки предлагат и такава опция като част от тяхната система за индексиране и оценяване.

За разлика от платеното включване, където трябва да заплатите, за да бъдете включени в SERP-a, една програма за платени списъци ви гарантира, че сайтът ви ще се появи сред резултатите при търсене по определена ключова дума. По този начин, вие ще постигнете по-добро пласиране сред резултатите от търсенето.

Можете да се включите в платени списъци от портал или мрежа за търсене (от англ. – Search networks). Тези мрежи често работят на принципа на аукционите, където ключовите думи и фрази са обвързани с т.нар. cost-per-click (от англ. – цена за клик) такси. Такава схема е наричана Pay-Per-Click (от англ. – плати за клик). Yahoo и Google са най-големите доставчици на услугата “платени списъци”, както и Windows Live Search (бивш MSN), които също предлагат такава опция.

Ето кои са основните неща, които трябва да запомните от статиите посветени на търсещите машини и директории:

1.    Търсещите машини се разделят основно на бот базирани, директории, мета търсачки и платени търсачки;

2.    Бот базираните търсачки използват програми наречени ботове, роботи, паяци или кроулъри, за да добавят нови страници към индексите си (бази данни). Директориите се модерират от хора, които ръчно попълват базите им с данни;

3.    След като един сайт е вече включен в индекса на бот базираната търсачка, той се появява в резултатите от търсенето със съответната търсеща машина, а позицията му по ключови думи ще зависи от това доколко паякът намира търсената информация за релевантна спрямо съдържанието на сайта;

4.    Позициите на сайта в списъците на директориите оказват голямо влияние върху позициите му в бот базираните търсачки.

Comments

There are no comments yet.

Leave a Reply

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*