SEO на навигацията на уеб сайта

0

SEO на навигацията на уеб сайта

Навигационна структура на сайт

Друг елемент от архитектурата на един уеб сайт е неговата навигационна схема. Съществуват няколко вида навигационни схеми, някои по-предпочитани от паяците, а други – не. Например, група навигационни текстови бутони е за предпочитане пред падащо DHTML меню, а група от хиперлинкове е за предпочитане пред група навигационни текстови бутони.

Много уеб дизайнери използват т.нар. “Breadcrumbs”, за да покажат на потребителите в коя част се намират в момента и откъде са минали, за да стигнете дотам. Breadcrumbs представляват поредица от текстови линкове, обикновено поставяни в горната част на уеб страниците, там където ще са най-забележими и показват логическия път от началната страница до страницата, в която се намира потребителят в конкретния момент.

Например пътят до тази статия в блога ми е:

Начална страница > Оптимизация на структурата на сайта > SEO на навигацията на уеб сайта

В този случай, потребителите в момента разглеждат категорията “Оптимизация на структурата на сайта” и по-конкретно една от статиите в нея озаглавена “Изграждане на подходяща навигационна структура (2)”. Употребата на breadcrumbs е чудесна идея, особено когато става дума за големи сайтове, които използват динамична технология. По този начин вие ще улесните значително посетителите и ще укрепите цялостната линк структура на сайта си.

Типове уеб страници

Според някои експерти по ползваемост (usability experts), съществуват 7 основни типа уеб страници. Други твърдят, че те са 11. Независимо от техния брой е важно за SEM специалистите да разберат, че различните типове уеб страници съществуват. Начинът, по който сте избрали да пишете за една уеб страница, да изработвате уеб дизайн за нея, да я оптимизирате за търсачките и да я промотирате… всичко това зависи от конкретния вид, към който спада дадена уеб страница.

Аз предлагам на вашето внимание списък от следните 9 основни типа уеб страници:

  1. Home page – начална страница;
  2. Category/gallery page – страница на категория/ галерия;
  3. Product page – продуктова страница;
  4. Form page – страница с форма (за попълване);
  5. News/media page – страница с новини / медийна страница;
  6. Services page – страница с услуги;
  7. Advertising (landing) page – рекламна страница;
  8. Search/search results page – страница, на която потребителят попада при търсене по определена ключова дума;
  9. Credibility page

Стратегиите за оптимизация за търсачки и Уеб дизайн са различни за всеки от тези 9 типа уеб страници, защото подходите са различни за всеки един от тях.

Входящи страници (Entry pages)

Всяка страница, която е била създадена с презумпцията да ви носи трафик (типични такива страници са: начална страница; credibility страници; входящи страници от рекламни кампании), могат да бъдат наречени с общото име “входящи страници”. Това са страниците, през които най-често посетителите на сайта ви влизат в него. Препоръчително е да оптимизирате и събмитнете първо вашите входящи страници. Гледайте на тях като на алтернативни начални страници.

Когато посетител влиза на сайта ви през дадена страница, погрижете се той бързо и лесно да може да се ориентира къде се намира, с каква насоченост е сайта ви и кой сте вие. Ето тук е удачно да използвате breadcrumbs. Потребителите могат да попаднат на всички индексирани от търсачките страници на вашия уеб сайт, така че се имайте предвид, че голяма част от органичния ви трафик ще идва от страници различни от началната ви страница.

Ако посетителите влизат в сайта ви през страницата ви за контакти, например, за тях ще е значително по-трудно да разберат за какво се отнася тази страница или сайта ви като цяло. Насочвайте клиентите си към тези страници, от които можете лесно да монетизирате този органичен трафик – продуктови страници и страниците с вашите услуги.

Comments

There are no comments yet.

Leave a Reply

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*