SEO факторите: име на домейн, имена на файлове и разширения

0

SEO факторите: име на домейн, имена на файлове и разширения

Името на вашия домейн, URL-ите на страниците ви и заглавния таг са едни от факторите оказващи влияние върху позиционирането на даден сайт в страниците с резултати на търсачките. Знаейки това, можете да извлечете съответните SEO ползи и да изпреварите своите конкуренти в борбата за високи позиции в SERP.

Ключови думи в имена на домейни и файлови имена

Широко разпространено е мнението, че насищането на URL-ите с ключови думи с течение на времето ще доведе до много добри позиции в SERP. Някога това беше така, но с течение на времето търсачките “поумняха”. Сега те отчитат много повече фактори, когато оценяват дадена уеб страница. Следователно е добре да знаете, че включването на основните ви ключови думи в URL-ите на сайта ви може да послужи като бонус, но със сигурност не е основен определящ фактор за позиционираното в търсачките.

Домейн име от вида http://mebeli.com/ е за предпочитане в сравнение с http://ime-na-firmata.com/  по отношение класирането в SERP, когато говорим за сайтове за мебели, например. Разбира се, това е в сила само, ако и текстовото съдържание на съответния сайт е релевантно с името на неговия домейн. В заключение, опитайте се да използвате име на домейн, което съдържа основните ключови думи за сайта ви (тези, които сте набелязали в предварителния подбор на ключови думи).

Друг много важен фактор в полза на имената на домейни, съдържащи основните ключови думи за съответния уеб сайт е, че когато някой сайт ви линкне (постави линк към вас), има вероятност той да използва името на домейна ви като анкор текст. Както знаем, анкор текста е основен off-page фактор по отношение на SEO оптимизацията. Освен това, директориите като DMOZ и Yahoo в много често не позволяват да посочвате анкор текст за своя линк, в повечето случаи те използват името на сайта ви.

Съществуват известни пречки и ограничения по отношение на този метод, например: три или повече ключови думи в домейна ви, ще го направи да изглежда доста непрофесионално или може би вече имате сайт с утвърдено и популярно име на домейн, което е твърде късно тепърва да сменяте.

Оптималните заобиколни начини за справяне с тези SEO ограничения са следните:

  • Регистрирате си втори домейн, съдържащ основните ключови думи за вашия сайт. След това, пренасочвате (правите редирект) на новозакупения домейн към основния ви домейн;
  • Ако вече имате достатъчно голям и утвърдил се в интернет пространството уеб сайт, можете да се замислите за преименуване на всички негови страници, запазвайки настоящата му работеща линк структура.

Сепаратори на ключови думи (Keyword separators)

За да извлечете максимална полза от имената на URL-ите на сайта ви, по отношение на SEO оптимизацията, трябва да запомните следните неща:

  • Търсачките не умеят да разделят отделните ключови думи едни от други, ако те са написани слято (освен Yahoo в някои случаи). Затова се старайте да използвате имената на домейни и URL-и, в които отделните думи са разделени с тирета помежду си (вместо www.imenasait.com използвайте www.ime-na-sait.com);
  • Ако е възможно, изберете си максимално SEO-friendly име на домейн, включващо основните ключови думи за вашия сайт или бизнес. Най-добрият word separator (разделител на думи) е тирето (-), което се разпознава най-добре от търсачките. След него се нареждат долната черта (_), знакът за събиране (+) и интервалът.

Важно: Търсачката Yahoo умее да разпознава само първата ключова дума от името на един домейн. Така че, ако използваме дадения по-горе пример със домейна www.imenasait.com, Yahoo ще може да разчете само думата “ime”. Имайте предвид тази особеност на втората по популярност търсачка в света – използвайте тирето като сепаратор.

Comments

There are no comments yet.

Leave a Reply

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*