off-page оптмизация

Трудно ви е да подобрите класирането си в Google, въпреки че влагате цялото си сърце и душа в своето уеб съдържание? Причината за това може да бъде липсата на добро off-page SEO!

Оптимизацията за търсачки може да бъде разглеждана като две отделни части на едно цяло. Това са “Off-page SEO” и “On page SEO”. На български език тези термини обикновено се превеждат като външна и вътрешна оптимизация.

С тази публикация ще обхвана отделните аспекти на външната SEO оптимизация, а именно:

  • Какво е външно SEO?

  • Каква е разликата между on-page и off-page SEO?

  • Защо външното СЕО е важно?

  • Фактори на т.нар. off-page SEO, свързани с линковете

  • Показатели, които не са свързани с линковете

Какво е off-page оптимизация?

Off-Page SEO или външно СЕО представлява съвкупност от всички усилия, които се предприемат извън вашият сайт, за да се подобри неговото класиране в търсачките.

Изграждането на входящи връзки (още известно под името „линк билдинг„) играе важна роля, но външното СЕО е нещо много по-сериозно.

Вътрешна срещу външна оптимизация

Вътрешното SEO е нещо, над което имате пълен контрол, докато с външното нещата не стоят по този начин.

Например, ако се свържем с някой собственик на уеб сайт и го помолим да добави връзка към нашия, това спада към графата off-page SEO. Тя е „извън“ страницата ни.

Защо „външна“ оптимизация SEO?

Защото ние не променяме нищо по нашия сайт по време на този процес. Вместо това, ние въздестваме на сайта си „отвън“ чрез поставяне на линкове от други уебсайтове.

От друга страна, можем подобрим скоростта на страниците си чрез оптимизиране на изображенията в нея. Това е вътрешно СЕО, защото правим промени директно в сайта ни.

Ако все още не сте сигурни към кой тип SEO е насочена вашата стратегия, запитайте се дали всичко е под ваш контрол. Ако отговорът е не, то най-вероятно става въпрос за off-page SEO.

Защо външното SEO е важно?

Google е изключително „умена” търсачка и взима предвид много фактори извън вашата страница, когато преценява как да класира сайта Ви. Линковете към вашия сайт са един от тези фактори, но има и много други.

Това е основната причина, поради която класирането на съдържанието само по себе си е трудна задача.

Ето един добър пример, който доказва това е следният:

Към момента на писането тази страница от The Times се нарежда №1 във Великобритания за „най-добрите места за живеене“.

На пръв поглед изглежда като напълно приемливо съдържание. Така че не би било странно да приемем, че именно по тази причина се класира високо.

Въпреки това, веднага щом кликнете някъде се сблъсквате с „бариера на съдържанието”.

content gate

Поради тази причина, страницата няма реална стойност за някои от нейните посетители и със сигурност не заслужава да се класира на първо място.

От друга страна, уеб страница, която показва резултатите от анкетирането на 1000 души за най-добрите места за живеене, би била много по достоверна.

Да се върнем към темата off-page SEO.

Причината поради която първите уеб страници държат челните позиции вероятно не е само защото тяхното съдържание е по-добро, а и поради редица други фактори.

Фактори на външното SEO свързани с линковете

Обратните връзки (линковете) са може би най-значимата част от външната off-page оптимизация на един сайт.

Чудите се защо?

Причината за това е, че търсачката на Google е базирана на алгоритъм, наречен Page Rank.

Това е алгоритъм, който извършва анализ на количеството и качеството на линковете, които сочат към дадена страница.

Някои специалисти твърдят, че PageRank е остаряла концепция, но миналата година от Google потвърдиха, че Page Rank все още е фактор за класирането.

Това е причината, поради която виждаме ясна връзка между броя на референтните домейни (уникалните домейни, сочещи към дадена страница) и нейното класиране в Гугъл.

referring domains vs keyword rankings ahrefs content explorer

Това ни води до нашия списък със SEO фактори, от които зависи външното сео.

1. Брой референтни домейни

Не само наличието на повече линкове от различни уеб сайтове (референтни домейни) води до по-добро класиране в търсачката, но и до повече органичен трафик.

За да проверите колко входящи връзки има вашия уеб сайт, проверете домейна си в някой SEO инструмента за анализ на ключови думи, като Ahrefs Site Explorer.

backlinks ahrefs

Можете да видите, че ahrefs.com има 4.11 милиона входящи линкове от 31.2 хиляди уникални домейни.

Целта тук, обаче, не е просто да създадете повече връзки към домейна си като цяло, а по-скоро да ги изградите директно към страниците, които искате да класирате по-високо в Гугъл.

2. Авторитет на линковете

Не всички връзки еднакви. Качеството има голямо значение.

PageRank работи по следният начин: Колкото по-авторитетна страница поставя изходящ линк към вас, толкова по-добре. Това е така, защото по този начин „авторитетът” й се предава към вашата страница.

С други думи, връзките от страници с висок авторитет са много по-стойностни от тези с нисък авторитет.

how pagerank works

От казаното до тук възниква въпроса: „Какво и как определя авторитета на една страница”?

Google има показваше публично PageRank, но те спряха услугата през 2016 г.

Въпреки, че към момента няма официална алтернатива на показателя PageRank, има няколко SEO инструменти, които може да са ви полезни. Един от тях е Ahrefs URL Rating (UR).

UR показва силата на URL адреса на даден линк по скала от 0 до 100.

За да видите UR резултата, за която и да е уеб страница, просто поставете нейния адрес в инструмента Ahrefs Site Explorer.

url rating

Можете също така да видите оценката на URL адреса на всички рефериращи страници в менюто „Backlinks“.

Това помага да се прецени качеството и авторитета на линкващата страница, когато анализирате SEO потенциала на дадена уеб страница.

backlinks report ur

Освен това, според нашето проучване на приблизително 14 милиона уеб страници, UR корелира добре с показателя органичен трафик.

Ur vs search traffic

3. Dofollow срещу nofollow линкове

Google не пренася PageRank през nofollow линкове (т.е. връзки с маркер rel = „nofollow“), така че винаги давайте приоритет на изграждането на т.нар. „dofollow“ връзки.

Повечето връзки в мрежата са с атрибут „dofollow”, но има и сайтове като Forbes, при които почти всички изходящи връзки са с таг “nofollow”.

В този ред на мисли, ако активно изграждате линкове или търсите такива в конкретни сайтове, ще бъде много по-добре да се се уверите предварително, че те ще бъдат са с „dofollow” таг .

За да направите това, инсталирайте това разширение за Google Chrome. То подчертава връзки от тип “nofollow” в страниците.

Можете също така да изберете да филтрирате линк отчетите в Ahrefs Site Explorer така, че да виждате само „dofollow“ връзките.

Още веднъж, това е полезно при проучване и приоритизиране на възможностите за линк билдинг, което ще помогне на вашата off-page оптимизация.

Разбира се, все пак има смисъл и от “nofollow” линковете. Те могат да пренасочват трафик от други сайтове, което може да има положителен косвен ефект върху оптимизацията на съответния уеб сайт.

Но ако влагате много време и усилия в изграждането на връзки, то си струва да дадете приоритет на усилията си.

4. Anchor Text (текст на линковете)

Анкор текст се отнася за текста на линка, който води от една страница към друга.

anchor text example

Гугъл излезе с ясно становище, че анкор текстовете да заложени в техните алгоритми и влияят на класирането на сайтовете в страниците с резултати. С други думи, те са фактор при онлайн класирането в SERP.

Това е нещо, което проучихме и открихме връзка между използването на анкори, съдържащи точна или частична ключови фраза и позиционирането на сайтовете, макар и много малка.

anchor text vs rankings

За съжаление, ако изграждате линковете чрез етични методи (white hat SEO), няма да имате голям контрол върху „котвите“ на връзките (anchor texts), които печелите.

Изключение ще правят тези, поставени в статии, които сте написали вие самите, като гост автори. Това са т.нар. guest posts или guest blogs.

Но дори и да сте имали контрол върху анкор текста на входящите връзки е възможно това да Ви изиграе лоша шега.

Пингвин алгоритъмът, който е вече част от ядрото на алгоритъма на Google, наказва сайтове, които се опитват да манипулират класирането посредством анкор текстове наситени с ключови думи.

За щастие, повечето сайтове биха поставили линк към вас по натурален и релевантен начин. Ако вашата статия е на тема X, шансът някой да я линкне с текст на линк съдържащ X, е доста голям.

5. Релевантност (Тематичност)

Входящите връзки (линкове) имат силата на положителен вот за вашия сайт. Ако даден сайт препраща към вас, той гарантира, че вашето съдържание е качествено.

Не всички оценки обаче са равни. Релевантността на линкващата ви страница също има значение.

Позволете ми да използвам следната аналогия.

Да кажем, че искате да наемете компания за кетъринг за вашата сватба. Двама от приятелите Ви препоръчват две различни компании. Вие харесвате и двамата си приятели еднакво, но единият от тях е счетоводител а другият – готвач.

На кого ще се доверите повече? По скоро на готвача, нали?

Нещата стоят по същият начин в интернет пространството. Ако сте компания за кетъринг, която има линк от кулинарен блог, то вероятно този линк ще има по-голяма тежест отколкото линкът от блог за финанси, например.

Но дали тематичността на даден линк е по-важна от авторитета му?

За да се опитаме да отговорим на това, зададохме на няколко SEO специалисти един прост въпрос:

„Ако всичко останало е еднакво, какво бихте избрали“:Връзка с по-висок авторитет, но по-слабо отношение по темата, или връзка с по-нисък авторитет, но по-силно изразено отношение по темата?

Ето ги и отговорите:

„Уместността ми допада повече от авторитета, но бих казала че отговорът ми ще зависи повече от това каква е целта. Ако трябва бързо да се постигнат добри класирания, вероятно ще се насоча към по-авторитетната връзка. Дори тя да има по-малко отношение по темата.

Ако обаче целта ми е сългосрочното класиране / трафик, бих се насочила към връзката, която е по-близка до темата на моят сайт.

Julie Joyce, собственик на Link Fish Media

Моето мнение е, че контекстът има голямо значение (т.е конкурентността на нишата, авторитета на сайта и т.н.). Казвайки това, по-скоро бих заложил на линка с по-висок авторитет.

На конкурентните пазари е много трудно да се класирате без авторитет, независимо колко релевантни линкове имате. Мога да компенсирам липсата на релевантни входящи линкове с по-добра вътрешна оптимизация, вътрешни връзки и т.н.

Paul May , съосновател Buzzstream

Ако клиентът има нужда да донесе малко линк сок в страница с комерсиална насоченост (money page), съм открил, че връзките в по-висок DR могат да подобряват класирането. Дори и да не са много тематични.

Казвайки това, ако трафикът е еднакъв и целта на кампанията е таргетиран реферален трафик и конверсии, тогава бих препочел по-тематичния линк, въпреки че има по-нисък авторитет.

Роби Ричардс, основател RobbieRichards.com

По-скоро ще избера линка, който конкурентите ми ще изградят по-трудно.

Ако линкът с по-висок авторитет и по-ниска релевантност идва от статия във онлайн вестник или списание, тогава ще го приема. Той ще е поставен от редактор, така че се доверявам на преценката му. Така ще съм сигурен, че връзката е добавена, защото той е преценил, че ще има стойност за техните читатели.

Казвайки това, аз не бих публикувал неподходящо съдържание на моя сайт с надеждата да привлека връзки с висок авторитет от медиите. Тази стратегия може да сработи веднъж или два пъти, но накрая журналистите ще започнат да ме да питат защо публикувам нетематично съдържание в блога си.

Накратко, връзките с нисък авторитет, но с по-сериозно отношение към темата ще бъдат по-лесни за намиране, така че аз избирам връзката с висок авторитет.

Жизеле Наваро, оперативен директор NeoMam Studios

6. Трафик (Посещения)

Проучихме топ 10 на класацията за 44 589 не-брандирани ключови думи и открихме ясна връзка между страниците с най-добри класирания и количеството на органичния трафик към техните уеб страници.

new 01 how rankings correlate with backlink metrics image

Това предполага, че връзките от страници с много органичен трафик имат по-голяма тежест от връзките от страници с малък или никакъв.

Можете да видите прогнозния органичен трафик към всяка уеб страница в инструмента Ahrefs Site Explorer.

organic traffic ahrefs

Също така, можете да видите органичният трафик към съответните уеб страници в раздела „Backlinks“.

estimated organic traffic backlinks

Искате да копирате връзките на конкурентите си или преследвате тактика за изграждане на връзки като Skyscraper technique? Тогава можете бързо да сортирате линк анализа си по количеството на органичен трафик, за да дадете приоритет на най-стойностните линкове.

ЗАЩО ЛИНКОВЕТЕ ВСЕ ОЩЕ СА РАНКИНГ ФАКТОР?

Като се има предвид, че показателят PageRank е на около две десетилетия, може би се чудите защо връзките все още са толкова критичен фактор за класиране през 2023 г.

Причината е проста: Те си остават едни от най-трудните показатели за манипулиране!

Въпреки, че има някои непозволени начини за изграждане на връзки (например, купуването на линкове), печеленето на висококачествени линкове като цяло е доста трудно.

Собствениците на сайтове обикновено не биха поставили линк към чуждо съдържание, освен ако то няма стойност за техните посетители.

SEO фактори, които не са свързани с линковете

Наименоването Off-page оптимизация или външно SEO, се отнася до всичко, което е направено извън вашия уебсайт, имащо потенциал да повлияе на класирането му в търсачките.

Изграждането на връзки е най-очевидният пример за това, но има много други фактори, които имат своето значение. Ето някои от тях:

1. Цитати NAP (Име, адрес, телефонен номер)

Цитатите NAP са онлайн споменавания на вашия бизнес, които включват името на вашия бизнес, адреса и телефонния номер – общо известни като NAP (name, address, phone).

nap citation hallamshire house sheffield

Според Moz, цитатите NAP са един от основните локални фактори за външно класиране на страницата.

Това означава, че ако сте местен бизнес и искате да се класирате на местно ниво, независимо дали в „snack pack” или в нормалните резултати от органично търсене, NAP цитатите са от решаващо значение.

Ако направите същата проверка на конкурентите си, като изключите сайтовете, в коиото вече имаме цитат, можете лесно да намерите още сайтове, в които да поставите цитати.

Това обаче е трудна задача, защото трябва да прецените кои точно цитати е най-вероятно да помогнат на класирането ви.

Едно от решенията е да използвате специален инструмент за намиране на цитати като Whitespark.

Друг вариант е да използвате нещо подобно на Ahrefs’s Link Intersect, който търси уебсайтове, които линкват към много от вашите конкуренти, но не и към вас.

Тъй като много цитати в NAP също имат връзки, макар и да са „nofollow“, това обикновено разкрива цитатите към ваши конкуренти, които не са цитирали вас.

За да го използвате, поставете няколко конкурентни уеб сайта в горната секция на инструмента, а вашия сайт в долната част.

citations link intersect

Обърнете внимание на подробностите за всяка обратна връзка. Потърсете такива, които приличат на цитати.

link intersect citation

Винаги се стремете NAP цитатите ви да са еднакви, тъй като това позволява на Google ги свърже един с друг и да гледа на тях като част от вашия цялостен онлайн профил.

2. Споменаване на бранда (Brand mentions)

Споменаванията на бранда могат да са с или без линк. Тези с линк е ясно, че носят SEO ползи, но какво е положението при тези без линк?

Google говори индиректно за brand mentions без линк в един от патентите си.

Там от Google казват:

„Хей, ние знаем, че хората често цитират марки и съдържание, без да линкват към тях, и смятаме, че такива споменавания заслужават да се включат в алгоритъма ни за класиране, заедно със споменаванията посредством линк.“

Логично, това има смисъл.

Единствената реална разлика между споменатите несвързани и свързани връзки е, че едната може да се кликва и по този начин може да доведе до по голям трафик.

Ето няколко начина:

  • Дайте възможност на посетителите на пишат в сайта Ви (user-generated content)

  • Участвайте в подкастове

  • Правете blogger outreach (контактуване с блогъри с цел линк билдинг и създаване на нови връзки и познанства)

  • Правете вирусен маркетинг

Можете също така да използвате инструменти като Google Alerts или Ahrefs Alerts, за да проследявате нови споменавания на конкурентите. След като ги откриете, може да се свържете с тях, когато е подходящо.

Например, ако работите за MailChimp, можете да настроите сигнали за нови споменавания на конкуренти като ConvertKit и ActiveCampaign.

Свързани -> несвързани споменавания

Google наистина може да бъде в състояние да даде някаква тежест на споменаванията без линк, но безспорно тези с линк са за предпочитане. Дори и само заради рефералния трафик, който ще дойде от тях.

Поради тази причина, обикновено си струва да се свържете с всички хора и сайтове, които споменават вашата марка, без да се са поставили линк към нея и да ги помолите да сложат такъв.

3. Google My Business *

Google My Business (GMB) представлява безплатен бизнес профил от Google.

Именно тези профили се класират в резултатите на Google наречени “snack pack”. Те се виждат в горната част на резултатите от търсенето за заявки с намерение за локално търсене.

snack pack

Обаче само създаването на GMB профил не е достатъчно.

От Moz са открили, че оптимизираният профил в Google My Business е най-важният фактор за класиране в резултатите от “snack pack”. Той е също така и четвъртият най-важен фактор за редовното локално органично търсене.

Накратко, ако искате да класирате в локалното търсене (например по ключовата дума „водопроводчик близо до мен“), тогава заявяването и оптимизирането на вашия GMB профил е най-важният компонент на вашите off-page SEO усилия.

4. Отзиви (Ревюта)

Моз откри, че онлайн ревютата са третият най-важен фактор за класиране в “snack pack” резултатите на Google и петият най-важен фактор за класиране при редовно местно органично търсене.

Най-общо казано, колкото по-положителни и истински отзиви имате в профила си в Google My Business, както и в други надеждни сайтове за онлайн ревюта, толкова по-вероятно е да се класирате в “snack pack” резултатите.

 Отрицателните отзиви имат обратен ефект.

Същото проучване е установило още, че мненията на потребители в други авторитетни сайтове за ревюта оказва влияние върху редовното местно органично класиране.

5. Социални сигнали

Официалната позиция на Google е, че социалните сигнали не са пряк фактор за класиране.

Но някои хора не вярват в това, вероятно поради остарели проучвания, които показват връзка между класирането и социалните споделяния.

И така, кой е прав? Моят отговор: вероятно Google.

Основната причина е, че социалните сигнали могат лесно да се манипулират. Можете да закупите хиляди социални харесвания или споделяния само за няколко долара в сайтове като Fiverr.

Най-общо казано, показатели, които са много лесни за манипулиране, не са надеждни фактори за класиране в Гугъл.

Казвайки това, няма съмнение, че истинските социални споделяния оказват положително влияние върху класирането – макар и косвено.

Защо?

Тъй като реалните социални споделяния водят до повече преглеждания на съдържанието ви. Те пък, от своя страна, водят до повече линкове и споменавания. 

Също и до всички онези други външни SEO фактори, за които знаем, че имат пряк ефект върху класирането в търсачките.

Заключение

Външната off-page оптимизация изглежда като по-трудна от вътрешното SEO. При нея много от факторите не са под ваш пряк контрол, но това това е и идеята. Колкото по-трудно печелите нещо, толкова по-надеждно и ценно е то като фактор за класиране.

Също така е важно да се отбележи, че традиционните онлайн и офлайн маркетингови дейности могат косвено да повлияят на много от гореспоменатите фактори.

Например, когато Tesla пусна автомобил в космоса през 2018 г., имаше значителен скок в броя на публикуваните статии в интернет, споменаващи Tesla.

content explorer tesla

Много от тези сайтове също са свързани с tesla.com чрез своите статии.

Въпреки, че пускането на автомобил в космоса е малко вероятно да бъде осъществим маркетингов трик, за повечето бизнеси това не е и необходимо. 

Вероятно не са ви необходими хиляди линкове или споменавания на марката ви, за да се класирате, така че по-малките маркетингови офлайн дейности работят добре за по-малките бизнеси.

Ако тази статия на тема off-page SEO Ви е била интересна и полезна, моля да я споделите в любимата си социална мрежа. Ако имате нужда от SEO услуги с гаранция за качество, можете да се свържете с мен чрез формата за контакт. . Тав

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *