SEO оптимизация за локални версии на Гугъл (2)

1

SEO оптимизация за локални версии на Гугъл (2)

Примерите в тази и в първата част на статията “SEO оптимизация за локални версии на Гугъл” са ориентирани най-вече към английските версии и към  оптимизацията за търсачки на сайтове предназначени за държавите, в които се говори предимно английски език.

При SEO оптимизация на местно ниво винаги трябва да се придържате към конкретните особености на съответната държава, за да постигнете максимални резултати. Например, маркетинговият жаргон, който се използва в САЩ е доста по директен в сравнение с тези в Австралия, Великобритания и Нова Зеландия. Възползвайте максимално се от тези особености, когато предлагате SEO копирайтинг за различните страни, които ползват един и същ официален език.

4. Осигурете си колкото се може повече входящи линкове на местно ниво

Ботовете на търсачките отдават много голямо значение на входящите линкове (inbound links) при изграждането на линк профил на сайта ви. Входящите линкове от местни TLDs ще ви помогнат значително да постигнете високи позиции при локалните версии на търсачките. Опитайте да си осигурите линкове от бизнес партньори, правителствени агенции, доставчици и др. на местна почва.

Местните директории са друг чудесен начин за набавяне на качествени входящи локални линкове. Да не забравяме и най-авторитетните уеб директории в света – DMOZ, Yahoo и BestOfTheWeb, включването в които също ще е от голяма полза за подобряването на местната линк популярност на сайта ви.

5. Възползвайте се от възможностите, които предлага Google Webmaster Tools

Google Webmaster Tools предоставя на притежателите на уеб сайтове чудесната възможност да контролират асоциирането на своето текстово съдържание със съответната държава. Това от своя страна е много полезно що се отнася до позиционирането в страниците с country-specific резултати и също подобрява позициите на сайта в локалния SERP.

Уточняването на страната ще спомогне за по-доброто позициониране на сайта в country-specific резултатите и като цяло подобрява резултатите по географски региони. Можете да зададете спецификация по домейн, поддомейн и ниво директория.

Ако не ви се занимава да пипате по настройките на показателите за другите държави, алтернативата е да настроите Google Webmaster Tools акаунта си за държавата, която искате да таргетирате. Това е един от най-простите и ефективни методи.

geo1

Ето как можете лесно и бързо да направите гореописаните настройки в спецификацията на Google Webmaster Tools в 4 лесни стъпки:

  1. Влезте в менюто “Tools”;
  2. Отидете на “Set Geographic Target”;
  3. Свържете (асоциирайте) дадена гео локация с вашия сайт;
  4. Изберете регион или държава, която искате да таргетирате

geo2

Запомнете, че тази опция е достъпна само за сайтове с country code TLDs. Те ще бъдат таргетирани в съответствие със съответната страна.

6. Добавяне (събмитване) към Google Local Business Centre

Google Local Business Centre предлага безплатно включване на вашия бизнес в Google Maps. Когато потенциални клиенти потърсят за наличие на местна информация през Google Maps, те лесно ще открият налична такава за вашия бизнес: вашите контакти, работно време, дори купони за принтиране, с които можете да посетят вашия магазин или офис. Веднъж въведена, вие ще можете да внасяте корекции в тази информация, която ще бъде обновена от Google Maps до няколко седмици.

Сами се досещате, че Google Local Business Centre може да ви бъде от полза дори ако нямате уеб сайт. Възползвайте се от тази безплатна услуга.

Comments

  • Самуел
    May 3, 2010

    Статията е полезна.Време е и за локалните версии да оптимизираме.Пазара се разраства.

Leave a Reply

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*