Стъпка 1: Подбор на ключови думи и фрази

0

Стъпка 1: Подбор на ключови думи и фрази

Когато използвате търсачка, вие въвеждате в полето й за търсене избрана от вас дума или фраза, с която мислите, че ще намерите информацията, която търсите. Тези думи или фрази се наричат ключови.

Т.нар. Keyword selection (подбор на ключови думи) е това, с което всяка оптимизация за търсачки трябва да започне. Правилото на палеца гласи, че този подбор на ключови думи трябва да започне дори преди пълненето на сайта със съдържание. Това, за съжаление, не винаги е възможно и най-често срещаната ситуация е, че вече имате готов сайт (пълен със съдържание), който се нуждае от допълнителна оптимизация за търсачки.

Тъй като не можем да постигнем ТОП 10 позиции в Гугъл за всяка ключова дума, която ни хрумне (и е безсмислено да опитваме), нека опитаме да направим така, че да позиционираме сайта си колкото се може по-високо в SERP за тези ключови думи, които считаме за най-релевантни за нашия бизнес.

В тази статия, с която започва серията теми посветени на on-page оптимизацията, ще научите:

  • Основните насоки при подбора на подходящи ключови думи;
  • Няколко начина да се сдобиете с максимално релевантни ключови думи;
  • Параметри и методи за оценка на потенциала на всяка ключова дума или фраза.

Един добър пример за последователност при подбора на ключови думи е следният:

  1. Избор на стратегически ключови думи за сайта;
  2. Предварително проучване на ключовите думи – основна конкуренция, брой резултати от търсенето и др.
  3. Ако е необходимо – промяна на домейна, URL-ите и заглавията на страниците, с цел постигане на по-добра релевантност спрямо цялостното съдържание на сайта;
  4. С цялата информация получена от т. 2, извършване на разширен подбор на ключови думи и завършване на списъка с най-подходящите от тях за целите на SEO оптимизацията на всяка една от страниците на сайта ви.

В резултат на описаното дотук, всяка страница от уеб сайта ви трябва да е оптимизирана за от не повече от 1 до 3 максимално релевантни ключови думи или фрази.

Comments

There are no comments yet.

Leave a Reply

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*