Подготовка и предложения при подбора на ключови думи

0

Подготовка и предложения при подбора на ключови думи

След като сте дефинирали стратегическите ключови думи и фрази, е време да започнете т.нар. предварителен подбор на ключовите думи. Силно препоръчително е тази стъпка да предхожда избора на домейн име, копирайтинга и компилирането на съдържанието, така че да можете да създавате контент с точните ключови думи за всяка страница. Разбира се, това се счита за оптимален вариант и почти никога не е приложим на практика, но ако трябва да спазвате точно препоръките на SEO специалистите – проучването винаги трябва да предхожда същинското действие.

Целта на предварителния подбор на ключови думи се състои в това да се състави т.нар. семантично ядро. Семантичното ядро представлява подбор на максимално релевантни ключови думи (с най-голям потенциал) спрямо съответната онлайн ниша и таргет аудитория. И което е най-важното – този ключов подбор ще ви даде възможността да създадете т.нар. кошница с ключови думи (от англ. – basket of keywords). Тя ще е базата, до която ще можете на по-късен етап да прибягвате, за да подбирате оттам тези ключови думи, за които реално ще оптимизирате сайта си. В резултат от тази стъпка, списъкът с ключови думи се очаква да съдържа от 5 до 20 предложения за всяка от страниците на сайта ви.

Предварителният подбор на ключови думи трябва задължително да включва отчитане и оценка на два основни параметъра – конкуренция и брой дневни търсения (от англ. – competition and daily world searches). По този начин ще сте сигурни, че сте подбрали оптималните ключови думи за нуждите на вашия сайт.

Подборът на ключовите думи може да се прави по разнообразни начини, но най-често хората прибягват до употребата на безплатни или платени инструменти (тулове) и различни уеб базирани услуги. Друг начин е като ръчно се извличат ключовите думи от конкурентните уеб сайтове, които заемат ТОП 10 позиции в SERP. Какъвто и метод за подбор на ключови думи да изберете, винаги започвайте с избор на една основна ключова дума или фраза (за всяка страница по една) и след това постепенно увеличавайте броя им.

Ако търсите безплатни тулове или услуги, съветвам ви да проверите www.goodkeywords.com или инструмента на Yahoo! Search Marketing (бивш Overture), който ще намерите на адрес http://sem.smallbusiness.yahoo.com/searchenginemarketing/. Сред най-популярните платени инструменти за подбор на ключови думи е WordTracker (www.wordtracker.com).

Много полезно би било да проучите за кои основни ключови думи и на кои позиции са пласирани основните ви онлайн конкуренти. За целта, използвайте търсачката на Google (като най-популярна търсачка) и напишете основната си стратегическа ключова дума. В резултат на подадената заявка, вие ще получите списък с резултати от търсенето. Отворете един по един всеки от първите 10 резултата през уеб браузъра си, цъкнете с десния бутон на мишката някъде из индексната страница на избрания сайт и изберете опцията “View HTML (page) source” (името на опцията може да варира в зависимост от браузъра, който използвате).

Сега потърсете из сорс кода на страницата за МЕТА таг от вида:

<META NAME=”keywords” CONTENT=”ключова дума 1, ключова дума 2, … “>

Това са всичките ключови думи, с които съответния уеб сайт използва, за да таргетира своята потребителска аудитория. Обикновено, тагът с ключовите думи се намира сред първите няколко реда от сорс кода на сайта.

В секцията със съдържанието на този META таг (CONTENT=”ключова дума 1, ключова дума 2,…) се съдържат всички ключови думи, за които тази страница се бори да заеме максимално високи позиции. Разглеждайки внимателно този списък, можете да почерпите добри идеи за допълване на своята собствена кошница с ключови думи.

Не забравяйте – веднъж щом вече сте набелязали свои списък с ключови думи, оценете всяка от тях по двата основни показателя: конкуренция и брой дневни търсения.

Comments

There are no comments yet.

Leave a Reply

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*