SEO оптимизация за локални версии на Гугъл (1)

2

SEO оптимизация за локални версии на Гугъл (1)

Глобалната мрежа предоставя безброй възможности дори пред най-малките фирми и организации. Ако обаче вашият бизнес или уеб сайт е насочен изцяло към аудиторията в местен или национален мащаб, SEO оптимизацията на местно ниво ще ви бъде от огромна полза и ще ви помогне да таргетирате точно тези потребители, които имат най-голям шанс да се превърнат във ваши реални клиенти. Тъй като локалното търсене с Гугъл (Google.bg) предлага доста по-различни резултати в сравнение с Google.com, е от изключителна важност да знаете как да се възползвате максимално от локалните версии на най-популярната търсачка Гугъл.

Търсачките, от рода на Гугъл, индексират сайтове като ги включват в най-подходящия индекс, с който разполагат. Следователно, уеб сайт разположен във Великобритания, например, ще бъде първоначално индексиран и ранкнат в страниците с резултати на Google.co.uk. Сайтовете, които са изцяло ориентирани към потребителите на местно ни ниво трябва не само да таргетират своята аудитория на локално ниво, но и да се преборят със своите онлайн конкуренти, които са заели най-високите позиции в съответната локална версия на търсачката Гугъл. Тук се изискват не просто добри SEO познания, но и успешно прилагане на т.нар. гео таргетиране при оптимизацията на сайта. Запомнете, колкото по-близо е един сайт до потребителя, толкова по-релевантен е той за него.

По-долу ще намерите няколко съвети, които ще ви помогнат при гео таргетирането, когато правите SEO оптимизация за сайтове, които са насочени към конкретен географски регион.

SEO съвети при оптимизация на сайт за локални версии на Гугъл

1. Купете си местен домейн и местен хостинг

Най-големите търсачки (Гугъл, Yahoo!, Live Search) проверяват Top Level Domain (TLD) името на сайта, за да установят къде е разположен той. Ако сайтът ви има Country Code Top Level Domain Name, т.е. име на домейна, което завършва на национален код (например .bg за България), то сайтът ще бъде включен в т.нар. country-specific резултати.

Критериите за регистрация варират в зависимост от конкретните изисквания на страната регистратор. Например, сравнително лесно е да регистрирате co.uk или .co.nz домейни, но при регистрирането на .com.au домейни има задължително изискване да имате реален бизнес, разположен на територията на Австралия. Следователно, ако основната ви цел е да постигнете ТОП позиции в Google.co.uk или Google.co.nz най-добре ще е да закупите TLD в co.uk или .co.nz.

Вторият метод, който търсачките използват, за да определят гео локацията на даден уеб сайт, е по неговият IP адрес. Ако вашият сайт се хоства на сървър, който е физически разположен в таргетираната държава, тогава този сайт ще бъде включен в т.нар. country-specific резултати, дори ако имате TLD домейн име от вида “.com”, “.net” или “.info”, например.

Можете, също така, да регистрирате и пренасочите (редиректнете) домейни от други държави. Възможно е да регистрирате сайт във Великобритания, с хостинг доставчик разположен където и да е било по света. Например, американските регистратори предоставят хостинг услуги по цял свят. Не забравяйте обаче да хоствате съдържанието на сайта си на co.uk, ако ви интересува конкретно SEO оптимизацията за английския пазар. Уверете се, че сте установили правилно физическото разположение на локалните сървъри. За тази цел, можете да използвате полезния IP Location Tool на SEOmoz.

2. Винаги помествайте информация в секцията “контакти”

Препоръчително е да упоменете своя адрес (държава, град, квартал, улица номер и т.н.) във футера на всяка от страниците на сайта си, например. По този начин вашите клиенти и търсачките ще знаят, че вашият бизнес е разположен на територията на съответната държава. Разбира се, този SEO съвет няма да е релевантен, ако имате офиси в няколко различни държави и трябва да изпълните футера на сайта си с ненужно количество информация. Това няма да ви е от полза при създаването на гео профил на сайта ви.

3. Взимайте под внимание езиковите версии на сайта

Отделете необходимото внимание да проверите граматиката и пунктуацията на текстовото съдържание в уеб сайта си. По този начин ще си гарантирате, че посетителите няма да имат проблем с разбирането на езика/ езиците, на сайта ви. Различните англоговорящи държави, например, използват собствен жаргон (начин на изразяване), който малко или много се различава от общоприетия за съответната страна. Ето един пример. Ако оптимизирате за американски сайт в сферата на ваканционните летувания да кажем, трябва да имате предвид, че в американския английски думата за ваканция е “vacation”, докато в британския английски, както и в този, който се говори в Австралия и Нова Зеландия използват думата “holiday”. Вземете тази малка, но често съществена подробност, предвид, когато оптимизирате даден сайт.

При таргетирането на потребителите в различни държави, ще се сблъскате с проблема огледално съдържание, т.е. едно  и също съдържание, но преведено на съответния език. Това е много често използван метод при сайтовете с две и повече езикови версии. Може би си мислите, че когато имате едно и също съдържание, преведено на различни езици, проблемът “огледално съдържание” не стои на дневен ред? Това не е точно така. Не трябва да забравяте, че маркетинговите изисквания на американския, канадския, новозеландския и други англоговорящи пазари са различни.

Продължете към втора част на статията

Comments

  • Иво Иванов
    June 9, 2009

    Мисля, че тази статия ще е много полезна за някои клиенти, които не правят разлика от класиране в google.bg и google.com

  • Lilacor
    June 9, 2009

    Благодаря ти за включването, колега 🙂

Leave a Reply

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*