Page Title, Alexa Traffik Rank и Google PageRank

3

Page Title, Alexa Traffik Rank и Google PageRank

Нека обърнем малко повече внимание на някои от параметрите споменати в предишната ми статия “Задълбочен анализ и подбор на ключови думи”. Ако не сте SEO специалист, занимавате се отскоро с оптимизация за търсачки или нищо не разбирате, но не ви e и интересувало досега, в тази кратка статия ще обърнем малко повече внимание на някои от по-специфичните понятия и тяхното значение за SEO оптимизацията.

Заглавия съдържащи ключови думи в тях (TITLE keywords)

Колкото по-малко конкурентни сайтове, съдържащи вашата ключова дума в техните заглавия, връща търсачката, толкова по-продуктивна може да бъде тази ключова дума или фраза. И това е напълно закономерно: по-малко ключови думи в заглавията на конкурентите ви – по-слаба TITLE конкуренция (проверява се с командата intitle:).

Аналогично стоят нещата със страниците с ключови думи. Само, че тук става въпрос за конкурентните сайтове, съдържащи ключовата ви дума или фраза в тяхното BODY. Отново, колкото по-малко резултати в SERP, толкова по-добре за вас (проверява се с командата inbody:).

Тъй като факторът линк популярност (link popularity) играе много важна роля за огромна част от търсачките, включително за Гугъл, ще ви е особено трудно да преборите онези сайтове от основната ви конкуренция, които разполагат с голям брой backlinks (линкове от други уеб сайтове, които водят към тях). Колкото по-голям е броят на тези backlinks (входящите линкове), толкова по-трудно ще ви бъде да ги изместите от техните позиции в страниците с резултати. Запомнете, че за да схванете правилно цялата картинка, трябва да разгледате линк популярността поне на първите 50 сайта в SERP на Гугъл (т.е. първите 5 страници с резултати). Това е наложително, за да бъде представителна вашата извадка и да успеете да схванете, поне от части, принципа на действие на този алгоритъм за оценка на линк популярността.

Нека приемем, че сайтът, който заема първа позиция в Гугъл, има много backlinks, но останалите девет в ТОП 10, имат съвсем малко такива. В този случай, бихме могли да си извадим прибързано и вероятно грешно заключение, че първата позиция на дадения сайт се дължи единствено на голямото количество входящи линкове към него. По този начин, обаче, съществува реална вероятност да игнорираме някоя високо продуктивна ключова дума или някои от on-page факторите, които също са спомогнали за позиционирането на разглеждания сайт на първа позиция, например.

Alexa Traffic Rank (ATR)

Alexa е услуга, предлагана от Гугъл и същността й се състои в това да събира информация за трафика на уеб сайтовете посредством своя специално разработен toolbar. Идеята на този Alexa toolbar е той да се разпространява между интернет потребителите и анонимно да събира статистически данни за техните дейности и навици в Глобалната мрежа. Фактически, замисълът е бил чрез Alexa да се формира единна световна класация, класираща всички сайтове на база на тяхната page popularity. Важно е да запомните, че Alexa класира сайтовете чрез т.нар. REVERSE indication, т.е. сайтът получил Alexa Traffic Rank = 1 се счита за най-популярен, а с нарастване на тази цифра – популярността намалява. Казано по друг начин, колкото цифрата на Alexa Traffic Rank е по-малка, толкова повече трафик (посещения) генерира той. Следователно, сайтове със стойност на този показател под 10 000 се считат за изключително популярни. Както казахме в миналата статия, за момента водачът в класацията на Alexa заема търсачката Гугъл (ATR = 1), следвана плътно от Yahoo и YouTube (с ATR 2 и 3).

Кога е полезен показателят Alexa Traffic Rank?

Най-просто казано, той може да ни служи като ориентир относно това колко трафик ще получи приблизително нашият сайт, ако заеме съответната позиция в търсачката по избраната ключова дума. Това, от своя страна, може да бъде доста полезно, защото има смисъл да се борите за ТОП 10 позиции само за тези ключови думи, които са имат добро търсене и биха ви докарали добър трафик. Разбира се, преди всичко, те трябва да са релевантни на съдържанието на сайта ви!

Очаквана средна цена на клик (cost-per-click) – цена от порядъка на 0.33 – 0.55 долара на клик е прилична. По-търсените думи са по-скъпи и следователно – по-силно конкурентни, а прекалено евтините такива едва ли ще ви донесат някаква полза (трафик).

Google PageRank

Ако сайтовете, класирали се в ТОП 10 по дадена ключова дума или фраза, имат висок PageRank (PR 5 и нагоре), ще ви е значително по-трудно да се преборите с тях. Това е така, защото в по-голямата част от случаите това са сайтове със стари домейни, събрали голяма популярност и лоялна аудитория с течение на времето, с голям брой backlinks или казано накратко – сайтове, които Гугъл счита за качествен и имащи висок TrustRank.

След като изчетохте тази статия, ви съветвам отново да прегледате своята кошница с ключови думи и да ограничите избора си само до тези 1-3, които ви се струват най-подходящи за съответната страница (отчитайки всичко казано дотук). Повторете този процес за всяка от страниците на вашия сайт, защото както вече знаем – всяка уеб страница трябва да има свои уникални и максимално релевантни на съдържанието й ключови думи, за които да е оптимизирана.

Comments

 • Иво Иванов
  April 15, 2009

  Не съм съгласен с написаното относно входящите линкове(backlinks).

  Мога да имам сайт само с 10 линка към него, който да се класира на предни позиции и да измества конкурентен сайт с по 2000 връзки. Това би се случило разбира се само ако десетте входящи линка са от авторитетни сайтове със сходна тематика.

  Така, че при входящите линкове важи максимата – Качество преди Количество.

 • Lilacor
  April 15, 2009

  Здравей, Ивоки 🙂

  Някой май е пропуснал 1 важен абзац от статията 🙂 Да не правиш пак дизайни за http://359gsm.com/, a? (айде 1 безплатен линк с dofollow от мен) 😉

  Казал съм, че backlinks са наистина много важен фактор, но не са единственият определящ за позициите на даден сайт в SERP-a. Всъщност, те играят основна роля за добиването на по-висок PageRank. Иначе, за качеството и релевантността пред количеството, съм абсолютно “ЗА”!

 • Иво Иванов
  April 15, 2009

  Или аз съм го пропуснал този абзац или ти си го дописал след коментара ми 🙂

Leave a Reply

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*